Metoda lui Jules Beernaert – asa cum a fost mentionata in 1945 !!!

Boxe dispuse in sistem piramidal , pentru o extra motivare a vaduvilor . Exact acelasi tip de boxe pe care le detine si legenda olandeza Leen Boers ;

Un articol extrem de interesant despre acest crescator contemporan cu legendarul Dr.Bricoux. Metode de motivare foarte interesante , total necunoscute pentru multi columbofili romani si in 2013 !!!

Jules Beernaert a fost un columbofil cu mult inaintea vremurilor sale. A fost primul care a sustinut faptul ca fiecare columbofil trebuie sa isi formeze propriul program de pregatire al porumbeilor . El era convins de faptul ca nu este de ajuns sa copiem programul unui mare campion , pentru a devenii noi insine campioni . El era de asemenea convins ca nu exista reguli stricte care trebuiesc dumnezeieste respectate in sportul columbofil . Trebuie sa fim capabili sa ne adaptam non-stop !!!

Introducere

Jules a practicat vaduvia inca din 1893 , dar nu a abandonat in totalitate zborul la natural . Daca dorim ca sistemul la vaduvie sa functioneze perfect , trebuie sa il practicam cu porumbei de top , care vor da maximul sub acest sistem incepand cu varsta de 2 ani.  Avem nevoie de porumbei cu multa experienta care si-au aratat deja valoarea ca yearlingi .

Metoda pentru etapele de viteza :

Yearlingii vor fii zburati astfel :

a) Masculii :

Distanta : intre 100-300 km . Pozitia la cuib : oua de 10 zile . Le punem sub ei un pui de cateva zile cu 1 ora inainte de imbarcare. Mutam puiul la locul lui dupa ce masculul a fost imbarcat .Femela va continua sa cloceasca ouale pana la intoarcerea masculului de la zbor.Pentru o a 2 a si o a 3 a angajare , daca este posibil , aplicam aceeasi metoda !!!

b) Metoda geloziei :

Pentru etapele de viteza Jules obisnuieste sa isi trimita masculii foarte motivati la concurs. De aceea a creat niste boxe speciale in compartimentul acestora . Un perete de mijloc usor manevrabil a transformat metoda sa intr-una foarte usor aplicabila .Simtindu-si teritoriul amenintat, aceasta metoda   , ii face pe majoritatea porumbeilor sa vina acasa mult mai repede decat ne-am astepta .

c) Femelele :

Exista o metoda diferita pe care o aplic de mai multi ani femelelor vaduve , metoda care mi-a oferit mari satisfactii . Este foarte importanta ca femelele pe care le urmarim sa stea in boxe alaturate in momentul in care sunt imperecheate. Cu 3-4 zile inainte de imbarcare , inchidem o boxa si mutam ambele femele  in aceeasi boxa fiecare pe cuibarul ei ,astfel incat acestea sa fie practic una langa cealalta.In ziua imbarcarii , scoatem masculii din voliera,dar femelele sunt lasate sa cloceasca in continuare . Dupa cateva minute scoatem din compartiment una dintre femele impreuna cu tot cu oua si cuibar. Cealalta femela ramane pe pozitii . Dupa alte cateva minute scoatem femela ramasa pe cuibarul ei , si ii dam drumul celeilalte femele . Cu doar cateva minute inainte de imbarcare reintroducem in compartiment si implicit in boxa si cea de-a doua femela .In mod normal cele doua femele vor incepe sa se bata pe cuibar .  In acest moment columbofili le i-a pe amandoua si le introduce in cosul de concurs. Imediat dupa aceea ambele cuibare sunt repuse pe pozitii , si masculii vor relua clocitul in asteptarea femelelor .

* Pozitia primei femele ; pozitia cele de-a doua femele ;

* Muta cuibarul in directia sagetii ;

* Pozitia cuibarului in ziua imbarcarii atunci cand cea de-a doua femela cloceste ;

* Pozitia cuibarului atunci cand prima femele cloceste ;

* Intrarile in cuibar ;

* Pozitia cuibarului inainte de imbarcare ;

 

Metoda pentru demifond

“Va sfatuiesc sa zburati masculii la vaduvie pentru aceasta categorie . Femelele pot fii imbarcate pe pui de 5-12 zile,dar fiti siguri ca masculii sunt indepartati cu 10-20 de minute inainte de imbarcarea femelelor ….. femela trebuie sa inteleaga faptul ca puiul o asteapta pe ea !!!!”

Drumul catre succes

Jules nu a facut un secret din faptul ca trebuie sa avem porumbei 100% sanatosi pentru a putea obtine rezultate de top . Porumbeii nesanatosi 100% vor duce doar la dezamagire . De aceea trebuie sa avem mare grija la grauntele cu care ne hranim porumbeii . Mancarea pe care o administram porumbeilor trebuie sa fie 100 % perfecta .

Legendara “Blois” – Belg 31 – 6115223 ;  Una dintre cele mai bune femele din toata Belgia in acei ani . La final de cariera : 78 de clasari din 92 de angajari ;