Interviu Zsolt Pinter ! Intrebari si raspunsuri despre modul in care acesta priveste sportul columbofil !!

DSC_0098 (2)

Un columbofil fericit dupa Olimpiada de la Budapesta din 2015 ;

12373356_10153827541329721_6605255068698862660_n

Un interviu atractiv cu unul dintre cei mai mari campioni pe care sportul columbofil maghiar i-a produs pana in prezent. Pentru a mai domoli putin animozitatile dintre tarile noastre, ca un indemn la pace , Zsolt isi va denumi urmatorii zburatori de top : Dinu RO si Mihai RO, iar eu pe urmatorii mei zburatori de top Zsolt HUN si Pinter HUN.

1. Am observat ca ai obtinut numeroase rezultate de top, si mai ales referinte datorita liniei Koopman. Este linia ta preferata ? 

Este probabil linia care a pus baza colioniei noastre din prezent. L-am vizitat pentru prima data pe Gerard impreuna cu tatal si fratele meu in anul 2000. In acel an era la apogeul carierei sale columbofile, cu toate acestea nu era foarte cunoscut in Estul Europei. In 2001 am cumparat 2 porumbei de la el. Gerard a ales acesti porumbei speciali pentru mine, stiind ca vorbeste deja cu niste columbofili care au rezultate bune in tara lor. Acesti porumbei au fost masculul Bukta si femela Copy. Porumbei din vechea linie a lui Gerard. Mama lui Bukta este nimeni alta decat Miss Dynamite(sora lui Kleine Dirk). Copy este demisora cu Wondere Dirk, reproducator de legenda pentru Anton Ruitenberg. Ambii porumbei au devenit super reproducatori pe mai multe generatii(pana la 5-6!!!). De asemenea descendentii directi si nepotii din ei au devenit super reproducatori. Eros Carboni a reprodus 5 porumbei Olimpici dintr-un porumbel 100% Koopman de la noi !!! Am in acest moment 5 porumbei Koopman la matca, si am mare incredere in ei. Sunt porumbei care exceleaza pe canicula si vant din fata de la 100-750 km.

bukta

copy1

2. Ce linii de porumbei stau la baza coloniei Pinter ?

Bineinteles ca primii porumbei au provenit de la columbofili din Ungaria. In 1993-1994 am importat un porumbel de la Dick Van Den Berg din Olanda. Acesta era un super star al zborurilor de sprint in acei ani. Acesta isi bazase colonia in mare parte pe porumbeii Janssen. Primii produsi obtinuti din aceasta linie ne-au dovedit ca erau porumbei mult mai rapizi decat tot ceea ce gaseam in Ungaria in acei ani. De atunci vizitam Olanda si Belgia in feicare an fara exceptie, pentru a gasi porumbei din ce in ce mai rapizi. In timp am ramas la urmatoarele linii si columbofili : Peter van de Merwe, Gerard Koopman, Jan van den Pasch, Rik Cools(Gaby Vandenabeele) si Leo Heremans. Am cumparat direct de la Leo Heremans o femela in 2009, si aceasta mi-a reprodus super imediat. De aceea in 2011 am mai cumparat un mascul din deja celebra :”Pereche de Safir” , botezat Safier Junior. Fiica sa este cel mai bun sprinter din Ungaria in 2015. De aceea am mai cumparat in aceasta toamna un pui direct din Nieuwe Olimpiade de la fam Eijerkamp, acesta fiind un produs 100% Heremans. Dupa cum vedeti caut non stop porumbei din ce in ce mai rapizi.

3. Din ce directie zboara porumbeii tai ?

Porumbeii nostrii zboara peste Germania, Austria si Slovacia in drum spre casa, deci de la Vest la Est. Traseul pe care il parcurg este caracterizat de munti, campii toride, si de cele mai multe ori de canicula si vant din fata.

4. Ce metoda de zbor folosesti ?

Vaduvia dubla, ambii parteneri ai perechii participand la zbor in fiecare weekend.

5. Ai anumite metode de motivare testate de tine in intreaga cariera columbofila, metode pe care le folosesti in fiecare sezon?

Adevaratele metode de motivare sunt de fapt grija continua pe care trebuie sa o acordam porumbeilor 365 de zile pe an, nu doar 120 cat dureaza sezonul. Sanatatea este foarte importanta, deoarece daca porumbeii sunt 100% sanatosi, forma vine de la sine. Bineinteles ca folosim trucuri clasice gen : paie in crescatorie inainte de anumite etape, doua femele in boxa cu un mascul, masculul si femela pusi intr-un burduf in casa, cu o noapte inainte de imbarcare etc. Daca doua femele vaduve se imperecheaza pana la urma le punem un cuib si le lasam sa cloceasca. Am incercat o astfel de metoda de multe ori cu rezultate fantastice. In general observam atent fiecare porumbel in parte. Ceea ce se muleaza perfect la un vaduv, poate sa nu dea rezultat la altul.

6. Partenerii se vad inainte si dupa fiecare etapa ?

In prima jumatate a sezonului partenerii nu se vad inainte de imbarcare. Pentru masculi nu este important din punctul meu de vedere. In schimb, de la a doua jumatate a sezonului partenerii sunt lasati impreuna inainte de imbarcare, in special pentru extra motivarea femelelor.

7. Cat de mult se antreneaza porumbeii in jurul casei ? Cu steag sau fara ?

Porumbeii mei se antreneaza o ora dimineata, si o ora seara. Daca nu vor sa zboare la inceput, folosesc steagul fara ezitare.

8. Crezi ca antrenamentele personale cu masina din tipul sezonului competitional sunt importante ?

Inainte de sezon le fac porumbeilor 8-10 antrenamente cu distante cuprinse intre 25-70 km. Inainte faceam foarte multe antrenamente si intre etape in timpul sezonului. Uneori si de cate 2 ori pe zi. Acum o fac mult mai rar. Doar atunci cand simt ca pofta lor de zbor a scazut usor. Si revin din nou la o idee extrem de importanta : trebuie sa ne SIMTIM porumbeii si sa actionam la timpul oportun.

9. In multe tari din Europa, inclusiv in Romania foarte multi columbofili folosesc Catosalul ? Ce parere ai legat de asta ?

In urma cu 15 ani il foloseam. Asta pana in momentul in care Dr.Sluis mi-a deschis cu adevarat ochii, si am inteles ca nu Catosalul face campionii. Am observat ca porumbeii zboara bine si fara Catosal, si atunci de ce sa il mai folosesc ? (legat de acest subiect am purtat o discutie importanta cu Dr.Brockamp in 2013. Acesta recomanda Catosalul in catalogul sau vinerea,sambata si duminica in apa 5ml/litru. Din ce in ce mai multe plangeri au venit in anii 2011 si 2012 din partea columbofililor germani incat Dr.Brockamp a hotarat sa il scoata din catalogul sau. Concluzia a fost ca acesta cu siguranta nu mai este facut la concentratia din trecut. Lucru observat si de catre colegii mei medici veterinari. Acestia foloseau Catosalul in perfuzia postoperatorie, timp de cateva zile cu rezultate exceptionale in recuperare. De vreo 2 ani de zile si ei au observat ca efectele pozitive au scazut, ceea ce inseamna ca firma Bayer a schimbat compozitia).

10. Ce tratamente folosesti pentru porumbeii tai si cu ce produse ?

Folosesc antibiotice doar atunci cand este nevoie ! In afara sezonului niciodata.Nu folosesc tratamente preventive cu antibiotice !!! In sezon folosesc produse de la urmatoarele firme : De Weerd, Sluis, Tollisan si Klaus. Inaite de imperechere, reproducatorii primesc un tratament de 5 zile impotriva trichomonozei. In rest in timpul sezonului acestia sunt tratati foarte, foarte rar, si de cele mai multe ori individual, cand apar cazuri izolate. Ca o particularitate, in fiecare an in lunile ianuarie sau februarie vaccinez zburatorii impotriva salmonelozei cu vaccin de la Dr.van der Sluis(dr familiei Eijerkamp). Foarte multi columbofili isi trateaza puii imediat dupa intarcare cu antibiotic. Eu cred ca este o mare greseala. La mine in crescatorie, reproducatorii si puii nu primesc nici macar tratamente preventive cu antibiotice. Doar atunci cand este nevoie. Bineinteles cand sezonul cu puii incepe sunt tratati saptamanal cate 2 zile, dar doar cat tine sezonul. La fel si lotul de zburatori : tratati doar in sezon, in fiecare saptamana 2 zile, ciclic, odata impotriva trichomonozei, saptamana urmatoare impotriva bolilor respiratorii.

11. La ce firma apelezi pentru mancare ?

Imi pregatesc mancarea singur, cu grane de la noi. ( Aici vreau sa aduc o completare si legat de ceea ce se intampla la noi. Oameni buni : avem cel mai roditor pamant din Europa !!! Avem cativa columbofili care fac niste amestecuri minunate, cu grane de la noi. De ce suntem inca fraieri si cumparam grane de afara, tratate, spalate, si cu putere de germinare infinit mai mica decat cele romanesti ? Este timpul sa ne trezim!!!) .

12. Ce vaccinuri folosesti in afara de cel impotriva paramixovirozei ?

Doar pentru lotul de zbor, Salmo PT, de la Dr.Sluis din Olanda .

13. Stim foarte bine ca sportul columbofil evolueaza non-stop, exact ca orice alt fel de sport. Odata cu evolutia sportului in general, evolueaza si alimentatia si suplimentele sportive? Care suplimente le gasesti indispensabile pentru porumbei in ziua de astazi ?

Nu mai putem sa zburam porumbeii, si ma refer la lotul de zbor, fara medicamentatie. Din pacate aici a ajuns columbofilia. Dar aceasta trebuie facuta cu cap. Dupa cum am repetat mai sus : duminica si lunea, cate 2 zile pe saptamana, alternativ, o saptamana pentru trichomonoza, alta pentru respirator. Cu toate acestea ma adaptez situatiei. Daca simt ca trebuie sa repet tratamentul antirespirator, o fac in locul celui de trichomonoza. Stiu ca marea majoritate a columbofililor folosesc mult prea multe produse fara rost, desi nu acesta este raspunsul. Bineinteles ca la intoarcere folosesc electroliti, Belgasol de obicei, si de asemenea produse care contin complexul B, si inainte si dupa sezon. Inainte sa zbor pe cont propriu obisnuiam sa folosesc multe produse columbofile, si am observat ca zburatorii mei naparlesc mult mai repede. Implicit rezultatele erau afectate. De cand zbor pe cont propriu din 2009, am reusit sa produc 5 porumbei olimpici, ceea ce inseamna ca am pornit pe un drum bun.

80006nemet

14. Apelezi des la ajutorul medicului veterinar inainte de a efectua un tratament ?

Am obisnuit sa merg la Facultatea de Medicina Veterinara din Budapesta, dar am renuntat la un moment dat, deoarece nu exista nici un medic veterinar specializat in porumbei (la fel si in Romania). De aceea am invatat sa imi observ singur porumbeii. Ii tratez individual pe cei bolnavi, dar de cele mai multe ori pe cei bolnavi ii elimin fara regrete.

15. Zbori puii la intuneric ? Daca nu prin ce metoda ii zbori, si pentru cate etape ?

Zbor si la natural , sistemul normal adica, dar zbor si la intuneric. Prefer metoda intunericului in primul rand pentru ca porumbeii au mai multa energie, deoarece nu naparlesc, si stim bine cata energie consuma organismului naparlirea. Trebuie insa sa fim foarte atenti cu aparitia adeno-coli, si la nevoie sa tratam. Nu fac curatenie la pui din momentul in care ii intarc si pana in clipa in care incep cu ei primele antrenamente (aceeeasi metoda am vazut-o personal la Silvere Toye in 2004, perioada in care era unul dintre cei mai buni specialisti cu puii din Belgia).

16. Preferi consanguinitatea sau incrucisarea ?

Prefer porumbeii campioni…cateodata recurg la consanguinitate, apoi produsii obtinuti ii folosesc pentru incrucisari. Nu tin neaparat sa vad in voliera mea porumbei identici. Nu pot spune ca alerg dupa un calapod anume la mana. Pentru mine conteaza in primul rand rezultatele.(o filozofie asupra aprecierii lamana, pe care am mai intalnit-o doar la Freddy Vandenheede. Freddy nu isi selectioneaza puii niciodata la mana. Cosul are prioritate).

80013 gold

17. Daca totusi ai incercat sa practici consanguinitatea, in cazuri rare, cat de aproape esti ai fost dispus sa mergi ?

Tata cu fiica, mama cu fiu, demifrati intre ei, etc. Dar intotdeauna acesti produsi incestuosi sunt imperecheati cu zburatori de top din alte linii. Rezultatele sunt de multe ori uimitoare. Trebuie sa luam in consideratie, faptul ca de cele mai multe ori, porumbeii rezultati din astfel de imperecheri apropiate nu arata foarte bine la mana, dar se modeleaza destul de usor.

18. Acorzi multa atentie studierii ochiului porumbeilor ? Crezi in astfel de teorii?

Nu cred absolut in astfel de teorii…pentru mine cea mai buna teorie legata de studiul ochiiului sunt REZULTATELE !!! Imi plac ochii frumosi, dar am in linia mea mult sange Koopman de exemplu, iar porumbeii Koopman nu au cei mai frumosi ochi din lume. Totusi atunci cand cumpar un porumbel nou, imi place sa aiba un ochi frumos. Dar ma repet…nu ochii fac rezultatele. Trebuie ca cercul sa fie complet.

19. Atunci cand faci perechile iei in consideratie culoarea ochilor ? Imperechezi vreodata un ochi alb cu ochi alb?

Nu tin niciodata cont de astfel de “reguli”. Nu culoarea ochilor aduce rezultatele.

peter

20. Ce parere ai despre inseminarea artificiala din ce in ce mai des folosita de catre columbofilii din Vest ?

Nu stiu ce sa zic. Nu cred ca sunt de acord. Atunci cand columbofilul imperecheaza porumbeii singur, se foloseste de instinctele sale, de “feelingul” sau. Daca recurgem la inseminare artificiala, instinctul si mai ales sufletul pus in astfel de perechi este exclus. Asa ca nu imi suna bine ideea.

21. Cumperi constant porumbei pentru a ramane la un nivel ridicat in ceea ce priveste rezultatele ?

Da. In fiecare an. Si de fiecare data cumpar super porumbei de sprint(!!!). Anul acesta am cumparat un porumbel direct din “Nieuw Olympiade”(orig Heremans) de la familia Eijerkamp si unu porumbel din “Dikke Argenton” – bunicul a doi porumbei Olimpici (sa ne amintim de sfatul marelui Jan Grondelaers, care ne sfatuia sa cumparam pentru infuzii noi, doar porumbei de sprint, indiferent de categoria pe care o zburam, deoarece acestia au simtul de orientare cel mai bine dezvoltat).

1618507_10153827545104721_794216813696117000_n

safier koppel

22. Atunci cand cumperi un porumbel, ce urmaresti in primul rand ?

Rezultatele familiei din care face parte porumbelul sunt extrem de importante pentru mine. Ma intereseaza in primul rand porumbeii care exceleaza in cadrul unor etape cu viteza intre 1000-1300 mpm, caraterizate de canicula si vant din fata. Nu imi plac porumbeii care puncteaza doar atunci cand bate vantul din spate. Si am observat ca din astfel de porumbei nu reproduci nimic. In schimb, campionii vad lumina zilei mult mai usor, din porumbeii ce exceleaza pe canicula si vant din fata.

23. Crezi ca cei mai buni zburatori sunt si cei mai buni reproducatori ?

Daca campionii sunt rezultati in urma unor etape de canicula si vant din fata, cu viteze in jurul a 1000 mpm, atunci da, de cele mai multe ori acestia devin si reproducatori de top. Vorbesc din experienta proprie, nu din carti. Pentru mine este foarte important ca toti porumbeii mei sa puncteze bine si peste 500km. Fara exceptie. Toti porumbeii mei zboara ca yearlingi fara exceptie macar o etapa de 7-800km.

12345399_10153827539229721_4436858940590681726_n

24. Crezi in “reproducatori de aur”, sau in “perechi de aur”?

“Perechile de aur” exista doar in Europa de Vest. Dintr-un marketing probabil exagerat. Eu imi imperechez porumbeii diferit in fiecare an. Lucru care se poate observa daca imi studiati pedigreele. Daca totusi studiem cu atentie pedigreele  unui campion din Vest care sustine ca detine o astfel de pereche, vom observa ca de la an la an, aceasta reproduce mai slab. Nu vorbesc de exceptii. Cred in schimbi in termenul de “reproducator de aur”. Am avut mai multi astfel de reproducatori, care mi-au reprodus bine la reimperecheri succesive.

– rezultate obtinute de catre Piet – “reproducatorul sau de aur” :

12373186_10153827545554721_3738637713525077504_n

25. Am observat in catalogul tau ca ai deja referinte in Romania. Poti dezvolta putin?

Romania este un taram nou pentru mine. Am foarte putine contacte acolo. Inainte de 2009, in momentul in care zburam in tandem cu tatal si fratele meu, a cumparat de la noi mai multi porumbei dl Geza Szabo, care ne-a spus ca este multumit de rezultatele obtinute cu produsii lor. De asemenea Csaba Lakatos si familia Janko au cumparat de la noi, si sunt faorte multumiti de rezultate. Stiu ca domnul Csaba Lakatos a devenit chiar campion national cu un nepot din Buko x Reka. In pedigreeul porumbelului ce a obtinut locul 2 As in cadrul columbodromului Transilvania, detinut de catre fam Janko regasim sange Pinter.

26. Ce parere ai despre zborurile de tip columbodrom ?

Porumbeii nostrii au obtinut rezultate foarte bune de multi ani in cadrul unor asemenea concursuri. In special in Africa de Sud. Eros Carboni a castigat Dutch Open in 2004 cu un porumbel 50 % Pinter, si a inregistrat super rezultate si in China cu descendenti din porumbeii de la noi. Nu am foarte multa incredere columbodroamele din Europa, si mai ales in cele din Europa Centaral si de Est. Anul acesta am trimis totusi in Portugalia la Golden Race Algarve. Iniante de finala am avut locul 7 AS, dar finala a fost una foarte dura si din pacate s-a intors mult prea tarziu…

27. Stiu ca in anii ’80 – ’90 columbofilii maghiari erau unii dintre cei mai mari investitori din toata zona Balkanica. Cum stau lucrurile in prezent ?

Cei mai mari investitori da. Referitor la cantitate. Dar nu am inteles niciodata filozofia asta in achizitii. De ce sa achizitionezi 10 nepoti, cand poti cumpara 1-2 pui direct din campioni. Sunt din ce in ce mai multi columbofili in varsta, si din ce in ce mai putini tineri. Nu vad cu ochi buni viitorul columbofiliei in Ungaria. Totusi columbofilia a evoluat mult in Ungaria in ceea ce priveste managementul, sisteme de zbor, de alimentatie etc.

28. In final vreau sa te intreb cum este vazut sportul columbofil romanesc in Ungaria ? Care este punctul tau de vedere asupra a ceea ce se intampla in Romania din punct de vedere columbofil ?

Sportul columbofil romanesc este pe un drum exceptional. Aveti mult mai multe etape cu puii din care puteti alege. Aveti in general mult mai multe etape pentru toate categoriile, normele fiind astfel realizate mult mai rapid decat la noi. Am urmarit de asemenea catde mult  s-a investit in material genetic de calitate in ultimii 10 ani. Abia astept sa ne vedem la Cupa Continentala 🙂

10399900_10153827539274721_4015939321941262559_n