Fiecare porumbel naparleste intr-un mod diferit – baia

Marea naparlire este un subiect fierbinte in randul columbofililor,si desi a fost dezbatut pe toate partile,inca apar numeroase intrebari legate de acest subiect.Este deja o certitudine ca anumiti porumbei (linii) ,naparlesc mult mai repede decat altii.Unii columbofili sunt de parere ca porumbeii de fond naparlesc mai greu in sezon,decat sprinterii.Alti columbofili sunt de parere ca porumbeii care naparlesc prea repede sunt de o valoare indoielnica.

In marea lor majoritate aceste idei nu se bazeaza mereu pe fapte reale,fiind de cele mai multe ori doar teorii.Nu trebuie sa uitam ca naparlirea este influentata de foarte multi factori.In primul rand depinde de data la care au fost imperecheati porumbeii , si cat a durat sezonul acestora de vaduvie.Porumbeii care au fost imperecheati in noiembrie,si care sunt lasati sa creasca doua randuri de pui,vor naparlii mai repede decat porumbeii care vor fii imperecheati la aceeasi data , dar care vor creste un singur rand de pui.Foarte multi zburatori de fond,imperecheaza porumbeii in ianuarie,ii lasa sa cloceasca,iar cand puii ating varsta de 14 zile,femelele sunt indepartate,masculii crescand singuri puii pana la intarcare.Aceleasi perechi sunt imperecheate din nou in luna aprilie,si sunt lasate sa cloceasca pret de cateva zile (maxim 8).

Printr-o asemenea abordare , vaduvii vor arunca prima pana,abia la jumatatea lunii iunie.Porumbeii care insa au fost imperecheati in acelasi timp,cu cei mai sus mentionati,dar care in ianuarie au crescut doua randuri de pui,vor arunca la jumatatea lunii iunie deja a 4 a pana primara.Pe scurt,aceste pasari vor naparlii mult mai repede,decat cele care au fost separate intre cele doua randuri de oua/pui.Unii columbofili sunt convinsi ca porumbeii de fond naparlesc mai greu decat cei de viteza-demifond,dar daca ii imperechem exact dupa programul mai sus mentionat,teoria cade !!!! Cei care vor creste doua randuri de pui consecutiv,indiferent daca sunt porumbei de fond,sau de viteza,vor naparlii mai repede !!!! Columbofilii care isi lasa porumbeii sa creasca doua randuri de pui la inceputul sezonului,si isi vaduvesc porumbeii la al 3 lea rand de oua,vor avea porumbeii in forma in primele 4-5 etape , dupa care rezultatele de top vor disparea cu siguranta !!!!!

Fondistii urmaresc ca porumbeii lor sa intre in forma incepand cu mijlocul lunii iunie , deoarece in general sezonul de fond dureaza de la jumatatea lunii iunie, si pana la sfarsitul lunii iulie.Datorita programului special de imperechere,acesti porumbei de fond au aruncat pana la jumatetea lunii iulie doar 2 pene primare in cele mai multe dintre cazuri.Asta nu inseamna ca naparlesc mai greu decat porumbeii de viteza,care sunt deja la a 5 a,sau la a 6 a pana la jumatatea lunii iulie.(aici majoritatea columbofililor fac confuzia…nu este o diferenta de naparlire in functie de linie si de categorie de zbor,este o diferenta de naparlire in functie de data la care acesti porumbei au fost imperecheati !!!!! ). Nu trebuie sa uitam ca un porumbel care a aruncat a 6 a pana primara nu ar trebuii sa mai fie zburat deoarece in 99,99% dintre cazuri nu o sa mai realizeze o performanta de top .

Sunt multi factori care accelereaza sau care incetinesc naparlirea.De exemplu , daca in voliere este prea cald,sau daca columbofilul se foloseste de lumina artificiala pentru a marii ziua,porumbeii vor naparlii mult mai repede. De asemenea orice boala incetineste vizibil naparlirea . Un lucru este cert : doi porumbei perfect sanatosi,tinuti in aceeasi voliera si in aceleasi conditii pot naparlii diferit !!!

Un exemplu din propria experienta (n.a.-Martin Degraeve)

Martin :“In 1985 am cumparat doi pui tardivi,nascuti in luna septembrie de la Herman Van Der Broeck din Berlaar.Unul dintre acesti pui,cel de culoare argintie (probabil acesta a fost motivul principal) ,a naparlit 4 pene primare in acelasi an.Fratele sau de cuib in schimb,un gut inchis,nu a schimbat absolut nici o pana primara.Iarna,cand am vrut sa fac o selectie ,am chemat un bun prieten columbofil sa ma ajute.Cand am ajuns la cei doi frati , acesta mi-a recomandat sa il tai pe fratele de culoare argintie.Din punctul sau de vedere acest porumbel nu era de valoare , deoarece naparlise 4 pene intr-un timp asa de scurt.Ca un paradox,fratele sau de cuib,gutul inchis, a fost unul dintre favoritii sai.Prietenul meu nu a inteles ca vreau sa pastrez argintiul cu orice pret , s-a enervat, si a plecat.Ca yearlingi cei doi frati au fost antrenati exact la fel,dar nici unul nu a confirmat,astfel incat au fost trecuti pe lista de taiere. Norocul lor a purtat numele : Raymond Van Steenberghe , un columbofil fin , care mi-a spus ca argintia merita pastrata ( devenise femela) , si ca ar trebuii sa o pregatesc pentru zborul de la Bordeaux de anul urmator (deci la 2 ani). Si cum un porumbel in plus sau in minus nu conteaza prea mult,m-am decis sa il pastrez si pe fratele ei de cuib , gutul inchis.

Intr-o duminica din luma mai 1987,cei doi au fost angajati la Noyon (cca 100km) , iar asteptarile au fost mici. Surpriza insa : argintia a ocupat locul 2 , iar fratele ei de cuib locul 5 !!! In acel an Argintia a a ocupat premii de top la nivel provincial (Antwerp),iar la zborul de la Bordeaux a ocupat locul 19 National !!! Fratele sau s-a dovedit in acel an 1987 un zburator de pluton.

Unde vroiam sa ajung : acesti doi porumbei erau frati de cuib,apartineau aceleiasi linii,si cu toate acestea au naparlit total diferit !!!! DAR…argintia a devenit pana la urma un zburator redutabil,in nici un caz fratele ei de cuib. Este cu siguranta o prostie sa spunem in continuare ca porumbeii care naparlesc mai repede sunt de o calitate indoielnica .

Din crescatoria lui Jos De Swert vine o alta poveste. Cea mai buna zburatoare a sa,o baltata pe albastru,a pastrat 4 pene neschimbate in coada dupa marea naparlire.Majoritatea columbofililor au fost de parere ca apogeul carierei sale s-a sfarsit.Dupa ce am examinat porumbita am realizat ca aceasta arata exceptional,si ca promite inca multe surprize.Anul urmator s-a dovedit a fii cel mai bun al carierei sale !!!!

Aceste doua exemple mai sus mentionate , ne dovedesc faptul ca , sunt foarte multe mituri si minciuni scrise si spuse despre marea naparlire.Columbofilii tind sa spuna povesti despre porumbei pe care nu i-au avut in mana niciodata . Si , din pacate , la fel de multi columbofili inca dau crezare acestor mituri invechite.

Daca vrem sa devenim campioni adevarati nu trebuie sa dam atentie acestor teorii invechite,si de cele mai multe ori fara o radacina de adevar.Majoritatea columbofililor sunt convinsi ca pot spune despre un porumbel daca este de top sau nu in functie de cat de repede naparleste….noi nu credem asa ceva ( nici eu).

Baia


Pentru a ne mentine porumbeii sanatosi , este necesar sa le asiguram acestora o baie /saptamana. In lunile calde de vara este recomandabil sa le oferim baie de 2 ori /saptamana .Totusi daca un porumbel nu are chef sa faca baie , nu o sa faca (baia este si cel mai bun barem pentru sanatatea porumbeilor ). Dar daca un porumbel face de buna voie baie,este un semn bun.Baia este foarte buna pentru organele interne ale porumbeilor,si in acelasi tip le mentine acestora penele si picioarele curate.