Cu cat selectionam mai dur,cu atat avem mai mult de castigat pe termen lung !!!

O selectie dura este necesara pentru a ne asigura un viitor puternic !!! O selectie dura ne ajuta sa gasim cei mai buni reproducatori,care vor reproduce cei mai buni pui , pui care vor ridica valoarea crescatoriei noastre de la an la an.

In lunile lungi de iarna toti columbofilii se gandesc la cele mai bune imperecheri,la cele mai bune pasari din voliera si la cele mai bune metode de selectie . O selectie buna trebuia sa iti permita sa pastrezi doar cei mai buni zburatori .Deja timpurile s-au schimbat , timpul “se scurge ” mult mai rapid. Au trecut anii in care trebuia sa asteptam 3-4 ani pentru a angaja un porumbel la etapele de fond si maraton.Porumbeii au inceput sa zboare cu succes de la Barcelona de exemplu,incepand cu varsta de 2 ani.Acum 20-30 de ani aceste fapte pareau irealizabile . DAR timpurile se schimba,si cine nu se aliniaza la noile schimbari ,se pierde,ramane in urma , pentru ca timpul nu iarta pe nimeni – din toate punctele de vedere.In lunile lungi de iarna columbofilul trebuie sa se gandeasca la categoriile pe care doreste sa le “atace” in anul ce urmeaza,si in functie de acest target sa faca si selectia.Este imposibil sa participi la toate categoriile cu succes !!!!!!!!! Cu o singura exceptie : daca ai manager + 2-3 oameni care sa faca curatenie si sa mearga cu puii la antrenament . In rest sfatuiesc toti incepatorii sa isi aleaga 1-2 categorii….belgienii si olandezii le numesc specializari.Atunci cand selectionam echipa de vaduvi pentru sezonul urmator , trebuie sa fim foarte atenti si la varsta acestora.Daca de exemplu vrem sa zburam fond si maraton,trebuie sa oprim mai multi porumbei maturi,porumbei cu experienta,deoarece in cursele de fond si maraton,nu doar conditia fizica conteaza.Experienta porumbeilor maturi compenseaza de cele mai multe ori lipsa dinamismului acestor veterani.Acesti porumbei de fond,trebuie sa adune experienta cu fiecare cursa zburata,si trebuie neaparat sa zboare in orice fel de conditii meteorologice.

Cu pasarile de sprint este cu totul altceva.Datorita tehnologiei actuale (internet,gps etc) lansarile pentru zborurile de viteza-demifond au loc doar pe vreme frumoasa.Aceasta inseamna ca experienta nu este atat de necesara pentru un sprinter.Simtul de orientare este cel mai puternic atu pentru un porumbel de viteza.In contradictie cu majoritatea campionilor Ad Schaerlaekens spune intr-un articol : ” Imi plac porumbeii de viteza-demifond care castiga curse cu vant din spate ,deoarece aceasta inseamna ca au un simt de orientare extraordinar ” (discutabil din punctul meu de vedere).

Puii au un caracter puternic si dinamic,de aceea de cele mai multe ori un pui este mult mai motivat decat un adult cu experienta. Din acest motiv  de cele mai multe ori puii buni se pierd in etapele foarte grele , in special cele caracterizate de ploaie. Acest aspect este foarte important , deoarece o etapa proasta poate afecta pentru totdeauna psihicul unui pui . Multi columbofili nu i-au in calcul acest aspect.

Capacitatea de orientare a porumbeilor este un simt innascut ,dar care poate fii considerabil dezvoltat prin numeroase antrenamente.

Dupa cum am mentionat ma sus , un columbofil care zboara doar viteza ar trebui sa aiba numai pasari tinere in lotul de zbor.Din punctul nostru de vedere , un astfel de columbofil nu trebuie sa se uite la procentajul de porumbeii clasati , ci la numarul de curse castigate . Un columbofil nu are nimic de pierdut atunci cand scoate din lotul de zbor un vaduv matur caruia ii lipseste motivatia cu care poate castiga premii fruntase , si il inlocuieste cu un vaduv tanar plin de ambitie si de motivatie.De aici mai tragem o concluzie : un jucator dde viteza trebuie sa detina o matca cu adevarat valoroasa , care sa poate produce constant porumbei de top , care ii pot inlocui cu usurinta pe veterani.Avem o exceptie si aici,ca si in orice situatie : in nici un caz nu trebuie sa inlocuim un porumbel care castiga premii de top constant,mai multi ani la rand , desi foarte rar intalnim astfel de situatii. Nu trebuie sa mai uitam un aspect…porumbeii maturi care inca sunt plin de vitalitate , nu ne sunt de ajutor doar in lotul de zbor,ci si in lotul de matca !!! Este intelept sa nu ii mai zburam imediat ce arata semne de “slabiciune” . Acelasi lucru este aplicabil si porumbeilor de fond.

Ne vom lovi de mai multe aspecte atunci cand dorim sa selectionam un porumbel matur : starea de sanatate , modul in care au naparlit , originea , aspectul exterior , caracterul si nu in ultimul rand modul in care porumbelul respectiv a zburat.Este de datoria fiecarui columbofil sa isi cunoasca la perfectie , sa noteze non stop , si la final de sezon sa lectureze atent absolut tot ce a notat !!!! Observatiile personale sunt mai bune importante decat orice teorie !!!

Un zburator de viteza ne-a spus urmatorul lucru : de fiecare data cand intra in voliera sa , urmareste foarte atent comportamentul porumbeilor sai , ca de exemplu : unii porumbei au nevoie de 6-7 batai din aripi pentru a ajunge la boxa de sus,iar altii mult mai nervosi doar 3-4 batai din aripi . Din experienta lui,cei care ajungeau sus doar din 3-4 batai au fost intotdeauna si cei mai bun sprinteri . Orice columbofil poate invata lucruri extraordinare daca isi urmareste cu atentie proprii porumbei .

Din pacate aprecierea exterioara , “la mana” , nu ne poate spune absolut totul despre un porumbel . Organele interne ale porumbelului cuprind : inima,plamanii,ficatul,glande si intestine , toate acestea avand un rol extrem de important in realizarea unor performante de top. Este foarte greu sa apreciem sanatatea oragnelor interne de la exterior .

Mai trebuie sa urmarim un lucru extrem de important : psihicul unui porumbel este de o importanta covarsitoare in obtinerea unor rezultate de top. De aceea , chiar daca un porumbel arata perfect “la mana” si este si 100% sanatos , tot nu avem certitudinea cum ca acesta o sa ajunga un atlet de top.

In acest punct , un columbofil care reproduce din porumbeii sai , care ii studiaza , care isi cunoaste originile porumbeilor sai la perfectie ,care noteaza constant , este singurul in masura sa poata face selectia in propria lui crescatorie . Andreas Drapa spunea : ” Cea mai mare greseala a vietii mele columbofile am facut-o atunci cand m-am indepartat de la metodele mele de pregatire si de zbor , si am inceput sa ascult de altii ” !!!

Evaluarea “la mana” este o metoda foarte buna , dar din pacate in zilele noastre sunt din ce in ce mai putini porumbei care rezista mai multi ani pe campul de lupta . Si aceasta deoarece columbofilii nu privesc in ansamblu calitatile mai sus mentionate.Daca ne dorim sa ajungem campioni trebuie sa stim sa fim columbicultori buni si jucatori adevarati.

Un porumbel trebuie sa isi dezvolte conditia fizica , spiritul de invingator (psihicul ) si simtul de orientare in acelasi timp pentru a devenii un adevarat campion !!!

Am vazut numerosi porumbei cu un simt exceptional de orientare , care ajungeau acasa cu mult inaintea celorlalti . Dar daca le lipseste conditia fizica ,vor realiza acest lucru de 2-3 ori,dupa care cu siguranta se vor pierde .

Telul final este sa imbinam perfect cele doua caracteristici in porumbeii nostrii : conditia fizica de top si inteligenta !!! Un columbofil nu va devenii un campion de sprint , daca neglijeaza inteligenta porumbeilor sai – taria acestora psihica – simtul acestora de orientare !!! Daca vrem sa ne imbunatatim calitatile porumbeilor,trebuie neaparat sa privim in ansamblu , ca un tot unitar inteligenta si conditia fizica !!! In primul rand trebuie sa selectionam porumbeii “la mana” . NICIODATA un campion nu o sa arate rau “la mana” , sau foarte dezechilibrat.Apoi trebuie sa urmarim daca porumbeii provin dintr-o familie de invingatori , de porumbei inteligenti si cu ambitie de a castiga in orice tip de vreme , pe orice tip de vant .

Daca reusim sa ne selectionam porumbei tinand cont de aceste aspecte , de la an la an vom detine porumbei din ce in ce mai buni , iar in cativa ani , vom detine cu siguranta o colonie de top.