Patrick Lismont – 1 National Viteza Belgia KBDB 2006 & 2009 !!!

Atunci cand vorbim despre Patrick ,vorbim despre unul dintre cei mai buni vitezisti pur sange din Belgia ultimilor 10 ani.

Patrick a participat cu porumbei in lotul Olimpic al Belgiei,atat la Olimpiada de la Dortmund,cat si la Olimpiada de la Oostende.Ajutorul principal al lui Patrick este chiar sotia sa Sonja.Incepand cu anul 2008 este ajutat si de catre Julien Mollu,care se duce cu ceasul la club,si uneori curata voliera de matca.

Rezultatele obtinute incepand cu anul 2000,dovedesc faptul ca aceasta echipa merge perfect.

Viteza cu porumbei de demifond

Cum tatal si bunicul din partea mamei erau columbofili inraiti,bineanteles ca Patrick a inceput cu porumbei de la ei.Si ,in fiecare an, porumbei de top au fost achizitionati de la alti campioni de talia lui.

Interior voliera vaduvi;

Ani de zile a facut schimburi de porumbei cu fratii Cumps din localitatea Langdorp,schimburi care s-au dovedit a fii foarte avantajoase pentru ambele parti.In anul 2000,Patrick a cumparat o femela de la campionul la demifond din oraselul sau,Benny Willems.Aceasta femela a devenit una dintre reproducatoarele de baza pentru Patrick,iar numele sau apare in pedigreele mai multor asi provinciali.In 2002 a achizitionat un mascul de la Patricia Verhaegen,iar in momentul de fata acest mascul este regasit in aproape toate pedigreele semnate de catre Patrick.In anul 2003 a facut mai multe achizitii inspirate,dupa cum urmeaza : de la Danny Geerinck a cumparat mai multe femele,una dintre ele reproducand pe locul 2 As Provincial Viteza 2004;de la tandemul Guisson-Van Brabant a cumparat mai multi porumbei,in special cu mult sange Soontjens,iar 4 ani mai tarziu,in 2008,in licitatia totala a tandemului,a achizitionat din nou cativa porumbei extraordinari.

Interior voliera matca;

Tot in 2004 a cumparat pui si de la celebrul Marc Medart,iar o femela din acest grup a devenit mama celui mai bun porumbel al crescatoriei Lismont : ” 507″ ,care ca pui a devenit Loc 3 As Provincial Viteza,apoi de la an la an : Loc 6,Loc 11 si Loc 4 National As Viteza Belgia KBDB,si totodata porumbel OLIMPIC !!!

Voliera puilor;

In 2007 ,Patrick a cumparat pui de la Campionul la Viteza al provinciei Antwerp – Louis Beyers,iar una dintre aceste femele a fost imperecheata cu “507”,si puii rezultati sunt deja niste tineri foarte promitatori.in 2008 a mai cumparat 6 pui de la Marnix Schoors ,crescator specializat pe curse cu distante cuprinse intre 100-200 km.

Interior voliera pui;

Reproductia si zborul

La sfarsitul lunii noiembrie ,150 de pui vad lumina zilei din cele 35 de cupluri de matca.toti pentru uzul lui Patrick.Echipa de vaduvi este formata din 36 de masculi pentru zborurile de viteza ( 20 maturi si 16 yearlingi),iar pentru zborurile de demifond 15 masculi ( 8 maturi si 7 yearlingi),si 12 femele,zburate tot la vaduvie.Acesti pui reprodusi in noiembrie sunt tinuti la intuneric de la ora 18.00 pana la 8 dimineata.

O parte din voliera vaduvilor;

 

 

Jumatate voliera de vaduvi,jumatate voliera de matca;

Viteza si demifondul sunt abordate cu acelasi tip de porumbel.Puii rezultati din prima serie sunt mutati in compartimentul dedicat zburatorilor de viteza.In momentul in care sunt intarcati puii,18 femele sunt alese special si sunt mutate intr-o voliera separata.Acestea vor fii imperecheate cu masculi maturi si vor fii zburate ca pui la vaduvie.In 2010 si 2011 Patrick a procedat la fel cu puii masculi,imperechiindu-i pe acestia cu femele mature,care stiau deja jocul vaduviei.Patrick nu este foarte multumit de zborul cu femelele la vaduvie,dar deoarece cel mai bun pui la zborurile de mare demifond a fost femela in 2009,s-a hotarat sa abordeze si anul urmator cu aceeasi echipa de 12 femele.

Daca vremea o permite ,puii sunt antrenati incepand cu jumatatea lunii aprilie.La inceput sunt dusi la 5 km departare de crescatorie,apoi din ce in ce mai departe,pana la Gembloux-45 km.Patrick este de parere ca antrenamentele puilor sunt extrem de necesare,deoarece le dezvolta acestora simtul de orientare,si ii ajuta sa plece mult mai repede in viitor,de la locul lansarii…..asa ca : cu cat mai multe antrenamente,cu atat mai bine.Incepand cu prima cursa de la Momignies-115 km,puii vor fii angajati in fiecare saptamana,pana in al 2 lea weekend din Septembrie.

In mod normal Patrick antreneaza cu masina puii intre etape doar in prima parte a sezonului.Incepand cu 2010,ii va antrena in fiecare saptamana,deoarece in 2009 a avut numeroase pierderi.De Ce ? : in mijlocul sezonului incep cursele interprovinciale,dedicate puilor dar si yearlingilor si maturilor.In fiecare weekend se organizeaza mai multe etape de catre aceeiasi provincie,din directii diferite.

Din aceasta cauza multi pui se pierd,sau intarzie,ocolind putin ruta spre casa.Insa Patrick a observat ca daca tine constant ritmul antrenamentelor din timpul saptamanii,pierderile in randul puilor sunt mult mai mici,chiar nesimnificative.Puii din seria a 2a incep sezonul competitional cateva saptamani mai tarziu.Incepand cu anul urmator,Patrick va incepe sa zboare puii in acelasi timp,deoarece a observat ca puii care stau acasa se puturosesc.

Vaduvii trebuie sa zboare cu succes 80% dintre cursele la care participa,altfel vor fii indepartati fara mila.Trei sau patru porumbei maturi si acelasi numar de yearlingi ,zboara tot sezonul numai de la Momignes – 115 km !!!! (vedeti ce inseamna adevarat specializare??? numai la noi un columbofil incearca toate categoriile !!!),iar restul echipei de vaduvi zboara numai de la Soissons.Cei 4 porumbei maturi destinati cursei de la Momignes,sunt alesi dintre puii care sunt cei mai rapizi la prima cursa de Momignes din viata lor,dar si la prima cursa de Momignes jucata ca yearlingi.

Vaduvii care clocesc in primavara sunt dusi la primul antrenament la sfarsitul lunii martie.La intoarcerea de la acest antrenament ouale sunt aruncate.Dupa aceasta,femelele depun din nou,si sunt lasate sa cloceasca timp de 8 zile,dupa care sunt separate si vaduvia poate incepe,sezonul vaduvilor incheindu-se dupa primul weekend din august.In tot acest timp masculii stau in compartimentul lor,iar femelele in voliere deschise.

Hranirea

De 3 ori pe an Dr.Rudi Hendrickx este vizitat.Inainte de sezonul de reproductie,inainte de sezonul de zbor cu maturii,si inainte de sezonul de zbor cu puii.In afara de aceste vizite,rareori mai este nevoie de medicul veterinar.

In luna februarie,vaduvii primesc un tratament de 10 zile impotriva salmonelozei.Inainte de inceperea sezonului,primesc un tratament de 5 zile impotriva trichomonozei,tratament care mai este repetat doar pentru 2 zile la mijlocul sezonului.La mijlocul lunii mai are loc un tratament de 5 zile impotriva bolilor respiratorii si asta este tot.

Puii sunt tratati timp de 7 zile impotriva bolilor respiratorii,chiar inainte de primul antrenament personal cu masina.Iar apoi,in sezon,primesc un tratament de 5 zile in fiecare luna,impotriva trichomonozei.

In timpul sezonului,puii si maturii sunt hraniti cam in acelasi mod.La intoarcerea din concurs,atat puii,cat si maturii primesc amestec sport 100 %.Luni si marti,100% dieta.Miercuri primesc 50% sport,50% dieta.Incepand de joi dimineata si pana in dimineata imbarcarii,primesc din nou 100 % hrana sport.Regimul de hrana al porumbeilor de demifond este putin diferit,acestia primind 1 singura zi de dieta,mai precis lunea.In rest hrana este suplimentata cu un amestec mai bogat in grasimi (Grasimi = Energie).Duminica primesc pe mancare Sedochol cu drojdie de bere,sau sirop de afine cu drojdie de bere.

In timpul sezonului porumbeii primesc in apa,urmatoarele produse : Luni si Marti – ceai,Miercurea – produs de conditionare de la Dr.Hendrickx ( ceva de genul Ro200+Mumm),Joia -otet de mere sau vitamine,si Vinerea intotdeauna Blitzform de la firma Rohnfried,Sambata apa curata,iar Duminica la intoarcerea din concurs,amino acizi de la Dr.Hendrickx.In timpul sezonului,porumbeii nu primesc niciodata usturoi in apa.