Gaston Van De Wouver – povestea unui columbofil de legenda !!!

1624429_726236714073924_1715198418_n

noor_be12-6023320_0

Numele lui Gaston van de Wouver va fi intotdeauna asociat cu numele lui Kaasboer – reproducatorul de legenda recunoscut unanim la nivel mondial ca unul dintre cei mai buni reproducatori care au existat vreodata. Dar cariera columbofila a lui Gaston nu se rezuma doar la un singur porumbel. Gaston a fost printre primii columbofili belgieni care a avut curajul sa participe in clasicele etape nationale cu un numar extrem de mic de porumbei, cand nimeni nu ii dadea vreo sansa, castigand foarte multi bani din pariuri.

Gaston s-a nascut cu cateva luni inainte de sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, mai exact pe data de 16 iunie 1944. Se pare ca Gaston a inteles de la bun inceput ca s-a nascut pe loc sfant, deoarece nu s-a mutat niciodata la mai mult de 100 m de locul nasterii sale, in Berlaar , “orasul diamantelor”. Actuala sa locatie unde si-a construit casa si volierele se afla pe locul unei foste ferme. Pe locul unde se afla acum celebrele voliere ale celui mai celebru columbofil din Berlaar s-au cultivat cereale timp de sute de ani.

Idei diferite

Tatal lui Gaston, Edward a fost si un tata bun si un columbofil de top. Columbofilia nu a fost o simpla pasiunea pentru Edward, columbofilia era un mod de viata. In acei ani gloriosi aproape in fiecare curte din Berlaar exista o voliera(!!!). Sotia lui Edward, Irma a fost toata viata casnica, dedicandu-si intreaga tinerete cresterii lui Gaston si a fratelui sau mai mic cu sapte ani, Willy. Edward l-a luat pentru prima oara pe Gaston in voliere si i-a prezentat porumbeii pe cand acesta din urma avea doar 5 ani. Gaston a fost pe loc patruns de frumusetea acestor innaripate.Cu toate acestea a devenit cu adevarat columbofil la varsta adolescentei. Sportul columbofil era destul de rudimentar practicat in anii ’50 si ’60 dar aceste aspecte nu contau pentru columbofilii acelor vremuri. Medicamentatia inca nu era folosita atunci, decat de foarte putini, din acest motiv porumbeii se imbolnaveau foarte usor. Metoda practicata atunci era naturalul, columbofilii nearatand prea multa inventivitate in ceea ce priveste motivatia si metodele de motivare. Sportul columbofil era in acele vremuri(ca si acum de altfel), un “camp de lupta”, unde saracul si bogatul porneau intotdeauna cu sanse egale. In acei ani frumosi Gaston a pasit incet dar sigur in sportul columbofil. Cu toate acestea, Gaston era mai mult atras de sticleti,cintezoi si scatii, pe care ii prindea pe camp cu prietenii sai, dupa ore intregi de stat la panda. La varsta de 12 ani a inceput sa il ajute pe tatal sau sa prinda si sa duca porumbeii la club. A inceput sa astepte porumbeii de la concurs alaturi de acesta, si sa duca ceasul la desigilare.

Gaston: “Inca din prima zi mi-am dat seama ca eu si tatal meu vedem sportul columbofil total diferit. De exemplu eu vroiam sa imperechez un mascul batran cu o femela tanara, sau viceversa, partenerul batran fiind cel care ramane acasa(simtea vaduvia inca de atunci). In acei ani asemenea idei erau privite dubios si cu neincredere, chiar de catre tatal meu. Diferentele de opinie ne-au oprit pe mine si pe tatal meu sa formam un tandem in adevaratul sens al cuvantului.Cu toate acestea am putut sa imi construiesc primul cotet abia la varsta de 16 ani.”

Oricine din provincia Antwerp atingea adolescenta in anii ’50 si ’60 ajungea sa lucreze pana la urma in industria diamantelor. Ca bijutier, slefuitor sau cum vreti sa ii spuneti. Gaston nu a facut exceptie de la regula.

Gaston:“Am fost un taietor de diamante modest. Dar mi-am facut meseria cu daruire maxima.”

Gaston a fost bijutier(taietor de diamante) timp de peste 35 de ani, dupa care a lucrat pana la pensie in cadrul primariei din localitate. Unul dintre avantajele lucratului in industria diamantelor este programul extrem de flexibil. Legat de aceasta Gaston ne povesteste :

Gaston: “Daca aveai nevoie de finante, puteai sa tragi tare cateva luni si sa castigi foarte multi bani.Dupa care stateai linistit cateva luni(timp indeajuns pentru a te ocupa de porumbei in sezon).Cand banii erau pe sfarsite o luai de la capat cu slefuitul diamantelor.”

Acest program de lucru, i-a motivat pe cei mai dedicati crescatori ai acelor vremuri sa traga tare iarna, urmand ca vara sa o dedice in totalitate porumbeilor.

Gaston:“Primii porumbei i-am cumparat dupa ce am inceput sa lucrez in industria diamantelor la varsta de 16 ani. Cursele de viteza erau cele mai populare in acei ani, si mai ales cele cu lansare de la Quivrain si Noyon. In acei ani de inceput am zburat doar puii. Nu eram la fel de implicat ca si acum, dar in fiecare zi petreceam un anumit timp intre porumbeii mei, atat dimineata cat si seara. Din practica personala am invatat cele mai multe lucruri in columbofilie. Astfel am inceput sa simt porumbeii.”

Gaston considera ca primii ani in care a debutat in columbofilie au fost ani de experiente si de tatonari columbofile. Pana la varsta de 27 de ani, sportul columbofil a fost doar un hobby pentru el. Pana la acea varsta Gaston si-a trait viata , profitand de fiecare weekend la maxim. Nopti pierdute si amintiri minunate alaturi de prieteni dragi. In acei ani nici nu a dormit foarte mult.Pe langa petreceri Gaston facea parte din echipa de ciclism al fratelui sau Willy, care era deja un ciclist talentat. Aceasta insemna ca in fiecare weekend se trezea la rasaritul soarelui, deoarece in acei ani, pe langa columbofilie, ciclismul era sportul national si existau numeroase competitii organizate in fiecare weekend in toata Belgia. Pe scurt, in anii ’60 Gaston muncea pe branci ca bijutier, petrecea intens, crestea porumbei si era si managerul fratelui sau ciclist.

Lucrurile s-au schimbat radical in clipa in care a intalnit-o pe Maria. Iubirea avea sa ii transforme viata intr-un mod radical si placut. S-au casatorit in 1971, si s-au mutat la ferma parintilor lui Gaston. Primul lor fiu, Kurt, s-a nascut in 1973, si astfel Gaston a devenit un familist convins. Acesta a fost un motiv sa i-a sportul columbofil mult mai in serios.Un nou start daca vreti.De fapt acesta este momentul in care Gaston considera ca a pasit in columbofilie. La 27 de ani, nu la 16.

Un rol important

Initial Gaston a pornit la drum cu porumbei de la tatal sau. Dar dorinta de a se autodepasi continuu mostenita de la slefuirea diamantelor, l-a determinat pe acesta sa porneasca intr-o cautare asidua de porumbei exceptionali. A primit cativa pui de la Emanuel Lambrechts(fratele mult mai celebrului Cyriel Lambrechts), care in acei ani detinea o colonie exceptionala din toate punctele de vedere. Stan Gooyvaerts, vecinul lui Gaston avea rezultate din ce in ce mai bune in acei ani cu linia lui “Grijze Kannonen”(grijze=cuc=pestrit). Incrucisarea Lambrechts x Gooyvaerts s-a dovedit a fi extrem de prolifica inca de la inceput. Gaston is va aduce aminte intotdeauna cu mare placere de porumbeii din acei ani, precum” Oude Grijze van ’72″(Batranul cuc din ’72) , un mascul care a castigat cursa de sprint de la Quivrain cu 5 minute avans fata de locul 2 !!! Mai tarziu Gaston i-a cedat acest mascul lui Edwin Vestappen unde a devenit rapid baza coloniei. Mai multi porumbei au fost cumparati de la Louis Mollen, un sprinter pur sange, specialist al cursei de la Quievrain(in jur de 100km). O alta infuzie extrem de inspirata. In general Gaston a facut infuzii extrem de inspirate intreaga sa cariera columbofila. Calitate intalnita la marea majoritate a marilor campioni. Rar de tot vezi la campionii adevarati infuzii esuate. Mai mult ca sigur si aceasta ii diferentiaza de restul columbofililor. Campionii se nasc cu anumite simturi extrem de dezvoltate, simturi care in marea majoritate dintre noi sunt prezente, dar sunt “amortite”. 

10013123_726236937407235_643305467_n

Gaston in anii ’70 đŸ˜€

10149995_726235627407366_1747356779_n

Gaston:“Intotdeauna am simtit un porumbel inainte sa il tin efectiv in mana.Intotdeauna mi-am dat seama daca acesta imi poate propulsa linia pe alte culmi au nu. Imi place sa detin porumbei puternic, mijlocii ca talie, extrem de echilibrati. Capul porumbeilor trebuie sa emane viata pur si simplu. In anii ’60-’70 majoritatea sprinterilor nu detineau asemenea porumbei. Jucand doar viteza si la natural, acestia nu erau foarte  interesati de aspectul fizic al porumbeilor.In zona mea, in acei ani, porumbei erau in general mari si dezechilibrati la mana.Totul s-a schimbat in momentul in care vaduvia a devenit din ce in ce mai populara.”

Calitatea exceptionala a porumbeilor detinuti, l-a propulsat pe Gaston imediat in topul super provinciei Antwerp.

Gaston:” Niciodata nu am angajat loturi mari de porumbei la concursuri.Am angajat intotdeauna doar porumbeii de care eram sigur ca vor da 100% in cursa respectiva. Mi-a placut de la inceput sa pariez multi bani pe porumbeii mei, si de cele mai multe ori acestia nu m-au dezamagit.”

1927249_726235847407344_597390105_n

Gaston a renuntat definitiv la metoda natural in 1982, trecand imediat la vaduvia clasica.A imperecheat 12-16 masculi per sezon cu femele mature, iar rezultatele au fost exceptionale inca de la inceput. Am castigat foarte multi bani pariind pe porumbei mei. Obisnuiam sa particip cu puii in cadrul etapelor din septembrie si octombrie, etape in cadrul carora toti columbofilii pariau foarte multi bani pe proprii porumbei.La un moment dat am castigat 120.000 de franci belgieni in doar 2 weekenduri din pariuri.Era o suma colosala in acei ani.”(cu adevarat o suma colosala, deoarece cei mai scumpi pui in acei ani se vindeau cu 2500-300- de franci belgieni.Pui din castigatori internationali si asi nationali)

Kaasboer

10009457_726235630740699_1413566714_n

dsc_1094

Maestrul impreuna cu Kaasboer đŸ™‚

In anii ’80 si ’90 Gaston a continuat sa zboare cu acelasi numar de porumbei, 12-16, iar rezultatele au fost din ce in ce mai bune de la an la an.

Gaston:“Este adevarat ca am avut niste rezultate exceptionale in acei ani, dar niciodata nu m-am considerat numarul unu in zona mea.(modestia caracterizeaza campionii adevarati).Imediat dupa casatorie(1971) i-am spus sotiei mele Maria ca vreau sa transform sportul columbofil in meseria mea. Eram sigur ca putem trai foarte bine din banii pe care porumbeii mei ii castigau pentru noi in fiecare weekend din pariuri. Si daca nu reuseam sa castig toate pariurile pe care le aveam ca tinta, oricand puteam sa ma duc si sa vand pui in piata de la Lier, care inca din acei ani atragea ca un magnet columbofili din Belgia, Olanda, Germania si mai ales Anglia.Pana la urma Antwerp era, este si va fi considerata Mecca columbofiliei mondiale. Am observat ca in special columbofilii germani se aratau interesati de porumbeii mei, deoarece acestia incepusera sa obtina super rezultata cu ei in tara lor de bastina. Inca de la debutul in columbofilie m-au bucurat in egala masura atat rezultatele proprii cat si referintele obtinute de catre porumbeii mei.”

10013816_726235844074011_1107803652_n

La sfarsitul anilor ’90, Gaston le-a spus prietenilor ca vrea sa renunte definitiv la zborurile de sprint si sa se axeze in schimb in totalitate pe etapele de demifond. Marea majoritate l-au facut nebun, argumentandu-i ca doar un om inconstient poate renunta la o categorie la care a fost campion absolut timp de 20 de ani, incercand sa il convinga pe acesta ca demifondul este cu totul altceva. Instinctul ii spunea altceva lui Gaston. Totusi le-a argumentat prietenilor sai decizia astfel :

Gaston: “Numarul porumbeilor angajati in cadrul celor doua etape legendare cu puncte de lansare de la Quievrain si Noyon a inceput sa scada de la an la an. In schimb daca voi participa in cadrul curselor de mic demifond si demifond, voi putea concura impotriva celor mai mari campioni din provincia Antwerp. In primul rand am nevoie de noi motivatii, si in al doilea rand sunt convins ca linia mea de porumbei poate zbura fara probleme si demifondul.NU voi mai adauga decat un singur porumbel pentru a mari anduranta liniei mele, si sunt convins ca voi gasi acest porumbel in curand.”

10013819_726236930740569_1716153055_n

Nu a mirat pe nimeni schimbul pe care Gaston l-a facut cu Jozef si Frans Govaerts exact cu un an inainte sa faca trecerea de la sprint la demifond. Jozef si Frans erau imbatabili in cadrul etapelor de la Noyon si Quievrain ,Gaston fiind singurul columbofil cu care cei doi frati imparteau locurile 1. In timp ce au fost impreuna la un meci de fotbal, frati si Gaston au hotarat sa faca un schimb prietenesc, mai exact un porumbel. Astfel, dupa meciul de fotbal Gaston a plecat acasa cu un mascul : Belg98-6335690. In acei ani, Jozef lucra pe post de vanzator intr-un magazin de lactate, in care gaseai unt, cascaval,branza etc. De aceea “690” a fost botezat “Kaasboer” = negustorul de branza. Nimeni nu se gandea cum va schimba istoria columbofiliei acel mascul albastru.Gaston nici macar nu visa grandoarea viitorului sau.

10153311_726236097407319_1244028975_n

Recunoasterea nationala si internationala

In primii sai ani in voliera de matca, Kaasboer a fost imperecheat cu o femela foarte frumoasa de la Bart Henderickx, un columbofil tanar de doar 16 ani, care reusise in ultimele doua sezoane rezultate remarcabile de la Noyon datorita porumbeilor lui Gaston. Din motive personale, Bart a trebuit sa renunte la sportul columbofil in 2001, si i-a oferit cadou cei mai buni reproducatori ai sai lui Gaston, cu conditia ca acesta sa il ajute cu o serie de pui daca se va reapuca vreodata de porumbei (lucru care s-a si intamplat in 2012). Impreuna cu femela anterior mentionata Kaasboer a reprodus o multime de reproducatori si zburatori de top. Gaston a inteles repede ca noul sau armasar reproduce bine cu aproape orice femele, si a profitat din plin de aceste calitati de adevarat genitor. Nu numai Gaston s-a bucurat de referintele lui Kaasboer, ci si o multitudine de columbofili de pe intreg mapamondul care au cumparat pui de la el. De la debuturile in columbofilie si pana spre finalul anilor ’90 Gaston s-a axat mai mult pe zborurile cu puii, in care devenise un adevarat expert. In 2004 si-a adjudecat titlul de Campion national crescatori Belgia KBDB. A devenit un columbofil respectat si apreciat in Belgia, si din acest motiv , campioni de renume i-au propus schimburi, toti dorind descendenti directi din Kaasboer. Gaston a schimbat porumbei cu urmatorii columbofili : Dirk Van Dick, Kristiaan Hennes, Johan De Belser, Eddy Janssens, Luc & Bart Geerinckx, Theo Yskout, Frans Rijmenants si Theo Huysegoms. Acestia erau si sunt columbofili de top cu porumbei exceptionali. Cu putin timp in urma(2 ani), cei mai buni zburatori ai lui Gaston au fost mutati temporar in volierele lui Gaby Vandenabeele, pentru imperecheri comune, la rugamintea lui Gaby. O miscare care consolideaza mai departe valoarea acestor porumbei.

In continuare Gaston a continuat sa participe in cadrul etapelor provinciale si nationale cu acelasi numar mic de porumbei, si nu fara rezultate. Amintim aici doar: locul 1 National Gueret 2009 cu femela Kim, locul 1 national Bourges 2010, cu deja celebra Laura sau locul 1 national Crescator pui Belgia KBDB 2007 !

Intre timp Gaston a abordat o noua metoda de zbor: vaduvia cu femele.

Kim

Gaston:“Femelele s-au dovedit a fi mult mai rezistente decat masculii, si capabile sa zboare 15-16 weekenduri la rand in cadrul etapelor de demifond si mare demifond. Ar fi trebuit sa trec la aceasta metoda in urma cu 10 ani. In acest moment masculii mei sunt folositi ca parteneri care stau acasa pe odihnitori. Victoriile mele nationale obtinute de femele in 2009 si 2010, imi dovedesc ca teoria mea se aplica si in practica la fel de bine si de corect.”

marka

Gaston:“Porumbeii mei isi arata adevarata valoare in cadrul etapelor dure, cu canicula si vant din fata, unde viteza medie a primului sosit se situeaza in jurul valorii de 1100 mpm. Sunt atras in primul rand de porumbeii extrem de inteligenti si nu foarte mari la mana. Iubesc de asemenea porumbeii cu o sanatate de fier. Porumbeii mei nu reproduc pui bolnaviciosi sau dereglati fizic, tocmai din motivul mentionat mai sus – am reusit sa impregnez liniei mele o sanatate de fier. Nu pot sa nu recunosc faptul ca am avut si noroc sa gasesc un reproducator de talia lui Kaasboer care s-a mulat ca o manusa pe linia mea de porumbei.”

10154839_726236100740652_743394089_n

Un pas inapoi

Gaston a implinit 70 de ani de curand dar nu se gandeste sa slabeasca ritmul.

Gaston:“In afara pe timpul pe care il dedic zilnic porumbeilor primesc vizite columbofile din toata lumea. Primesc columbofili din toate colturile lumii, si pe fiecare in parte vreau sa cred ca ii primesc cat mai bine posibil, chiar daca vorbim de seicul Kuweitului sau un simplu muncitor belgian. Nu neg ca aceste vizite imi ocupa tot timpul liber, neputandu-ma sa ma bucur pe deplin de varsta de aur. Imi place sa ma plimb zilnic cu bicicleta impreuna cu sotia mea, sa cinam in oras impreuna si sa stau cat mai mult cu nepotii mei. De fapt familia este pe primul loc pentru mine in acesti ani. De aceea mi-am vandut toti porumbeii maturi in 2014 pe PIPA, oprind doar un lot mic de pui din 2014.”

1624736_726236710740591_47984037_n

Marele maestru Gaby Vandenabeele l-a rugat pe Gaston sa faca imperecheri comune in 2013, iar legendarul Leo Heremans a spus intr-un interviu ca daca s-ar reapuca vreodata de porumbei ar face-o cu porumbei de la Gaston. Sunt niste aprecieri extraordinare, venite de la campioni adevarati, aprecieri care il determina pe Gaston sa mearga la fel de increzator inainte.

Un foarte scurt sumar al referintelor obtinute de porumbeii Van de Wouver in alte crescatorii:

* 1 national Nevers 2013 din 11.579 porumbei pentru Leo si Gerry Dockx (100% Gaston)

* Casaert-Senechal : legendara “P’alme D’or”, o originala Gaston este mama urmatorilor porumbei: Amalia-1 national mare demifond Belgia KBDB 2011 & Nikolaas – 1 national Mare demifond Belgia KBDB 2013 (cu masculi diferiti) ;

* Uwe Berg – campion la general palmares al Germaniei in 2009, cu un porumbel original Gaston, cumparat de la acesta ca pui.Porumbelul a ocupat si locul 1 la general(Germania) in cadul Olimpiadei de la Dortmund din 2009;

* Theo si Markus Lecke – loc 1 Finala columbodromului Hebei Movie-TV race China in 2013  cu un porumbel 100% Gaston, super consanguin pe Kaasboer. Acest porumbel a castigat in total 98.000 e (!!!) in cadrul acestui columbodrom;

* Kris Cleirbaut – 1 national Argenton(mama direct Gaston) ;

* Walter Vollmer – porumbelul sau Rocky se claseaza pe locul 3 As Germania 2012 si pe locul 3 in cadrul Olimpiadei de la Nitra din 2013 (tata este un original Gaston);

* Belgica De Weerd – castiga o masina in cadrul columbodromului Million Dollar Race 2011(tata direct Gaston), si o masina in cadrul editiei din 2013(bunicul original Gaston);

* Broeckx-Vanhees – loc 5 national demifond maturi Belgia KBDB (mama originala Gaston);

* Erwin Schepmans – 1 national La Souterraine 2010(mama originala Gaston);etc, etc, etc.

7158758