DE RAUW-SABLON, Lebbeke-Belgium “linia minune a momentului”

PDF Imprimare

Nu mai exista nici o indoiala in faptul ca Belgia continua sa produca an de an columbofili de top, de unii auzim mai mult de altii mai putin.
Columbofilii din acest articol nu sunt noi in acest sport, deoarece cocheteaza cu acest sport de foarte mult timp, de aproape 30 de ani.
Etienne De Rauw si Frans Sablon sunt cumnati si ambii provin din familii de columbofili, fapt ce a condus si la formarea tandemului.
Etienne de Rauw are 70 de ani, iar Frans Sablon 65 de ani si ambii sunt columbofili de aproape 50 de ani, ceea ce inseamna o vasta experienta pusa in slujba tandemului.
Tandemul a fost infiintat in 1972, cand au realizat ca o colaborare intre ei poate aduce numai avantaje.
Ca marea majoritate a columbofililor au inceput cu etapele de viteza si demifond, astfel incat in 1980 detineau deja o puternica colonie de demifond.
Dupa aceasta “moda” s-a schimbat si au inceput sa se organizeze din ce in ce mai multe concursuri de fond in Belgia, drept urmare tandemul a achizitionat porumbei foarte buni de fond de la Jef de Ridder (1981) si Rosseel (1980).
Atat Etienne cat si Frans erau lipsiti de experienta deoarece specialitatea lor era demifondul.
In acele zile nu aveau loc decat pentru vaduvii maturi, ceea ce insemna ca noii porumbei de fond trebuiau sa-si dovedeasca valoarea pentru a fii introdusi in voliera maturilor.
Primul porumbel care a primit sansa de a-si dovedi valoarea a fost “Barcelona”-4.358.208-80, care a devenit un foarte bun porumbel de fond. La varsta de 8 ani a clasat locul 527 International din 21.194 porumbei, iar la varsta de 9 ani a clasat 527 International din 25.502 porumbei.
La varsta de 10 ani a fost retras la reproductie, unde si-a facut simtita prezenta.
Un exemplu foarte bun ca tandemul a dat dovada de rabdare, ceea ce nu gasesti la majoritatea columbofililor, dar pentru concursurile de fond ai nevoie de rabdare.
La inceputul anilor ’90, ambii parteneri au hotarat sa iasa la pensie, pantru a avea mai mult timp de dedicat porumbeilor.
Avand mai mult timp liber s-au hotarat sa mareasca echipa de vaduvi la 18 (cu tot cu yearlingi).
La concursurile de fond de o zi prefera sa introduca cate 2 porumbei la fiecare cursa. Nu prefera cursele cu innoptare deoarece considera ca se pot pierde multi porumbei, iar lotul de numai 18 nu le permite acest lucru.
Crescatoria vaduvilor masoara 5 m, iarĀ  aceea de reproductie exact aceeasi dimensiune. Compartimentul pentru pui masoara 4 m. Toate volierele sunt foarte bine ventilate, aerul nepatrunzand niciodata direct asupra porumbeilor.
Reproductia este alcatuita din 18 perechi din care opresc pentrul uzul propriu anual 50-60 de pui.
Ca la majoritatea marilor crescatori vaduvii nu reproduc inainte de sezon, ci doar clocesc timp de 5-6 zile, dupa care ouale sunt aruncate, porumbeii trecand la clasica vaduvie.
Reproducatorii sunt imperecheati la 29 noiembrie, si deoarece nu sunt opriti pui din zburatori sunt separati la 25 martie.
Prin consanguinitate chibzuita tandemul a reusit in decursul anilor sa-si creeze o linie proprie, chiar daca din cand in cand se introduc porumbei noi, dar de mare valoare. Exact asa s-a intamplat in 1980 cand au incrucisat
familia de demifond cu porumbeii de la Rosseel si de Ridder. Apoi in 1990 au urmat noi infuzii prin schimburi cu Eric Limbourg, De Graeve, Van Geert si Freddy Vandenheede.
Cele mai recenta achizitii s-au facut in 1998 din “Wittenbuick” de la Gaby Vandenabeele.
Tipul de porumbei detinuti este de marime mijlocie, potriviti pentru fondul de o zi, si spre deosebire de alti columbofili nu au preferinta asupra culorii deoarece nu culoarea vine din concurs.
Pentru a invata tinerii cu viitorul acestia sunt zburati de pui la semivaduvie.
Vaduvii maturi sunt trimisi la cateva concursuri de demifond dupa care participa la 3 concursuri de fond pana la 800 km.
In mod normal porumbeii sunt antrenati 1 h dimineata 1 h seara, dar daca se observa lipsa apetitului pentru zbor ,nu sunt fortati sa zboare.
Mancarea oferita porumbeilor este creata de ei din 3 amestecuri de pe piata.
Vaduvii beau si mananca fiecare din boxa lor,deoarece fiecare vaduva este pregatit pentru o alta cursa.
Nu folosesc produse suplimentare decat de la firma Comed: Fertibol, Tempo, Murium, Enriched Oil si Phytoeur la vaduvi, matca si pui.
Pentru trichomonoza folosesc Ronidazol 10% sau Flagyl 500mg de uz uman (un sfert de pastila). (La noi Matronidazol n.a)
Alte tratamente NUMAI LA SFATUL MEDICULUI.
Nu exista secrete dar cred ca esecul unora sta in popularea volierei cu prea multe linii si cu LIPSA DE INTERES FATA DE NOU.
Tandemul se mandreste cu 1 NationalĀ  pui La Souterraine 563km in 1998 si 1 National Perpignan.
Dar prin ce s-au dovedit a fii celebri sunt crescatoriile ridicate pe culmile gloriei cu porumbeii lor: Jules Manert, Marcel Aelbrecht, Eric Limburg, Freddy Vandenheede (masculul din perechea de baza este direct de la Freddy, purtandu-i si numele “Freddy”)
Tandemul s-a desfiintat in 2005 printr-o licitatie publica.
*Freddy Vandenheede l-a cumparat pe “Limoges” 2 National Fond 2001, la sfatul lui Frans Sablon
*Gerard Koopman l-a cumparat pe celebrul Dromer cu 20.000 euro, dar si pe fratele acestuia “Mr.Expensive” (vandut in acest an pe PIPA, in ianuarie, ulterior, mai exact in iulie fiul sau castigand pentru Gerard locul 1 Seminational din peste 9000 porumbei.
*Pros Roosen l-a cumparat chiar pe celebrul “Freddy”