Cateva idei despre alimentatia puilor reprodusi iarna : uleiul de cod si faina de oase

In timp ce rasfoiam niste articole mai vechi, am gasit si niste notite despre imperecherea “de iarna” (decembrie – ianuarie )  . Pe spatele hartiei scria : “extrase dintr-un interviu acordat de catre marele campion de fond , belgianul Raymond Van Steenberghe la data de 12 octombrie 1980 ”

Acest articol prezenta opinia regretatului Raymond in legatura cu imperecherea,si cresterea puilor pe timp de iarna . Mai departe il las pe Raymond sa ne prezinte sistemul sau ,exact cu cuvintele sale , imparatsite publicului larg in 1980 .

Raymond : ” Au trecut mai bine de 40 de ani de la prima imperechere de iarna . Cum atunci eram la inceput de drum columbofil , m-am consultat cu un columbofil de top ale acelor vremuri , columbofil ce practica aceasta metoda de mai bine de 50 de ani . Acesta proceda in felul urmator :

Puii primesc o pastila pe cioc incepand cu a 8 a zi . Aceasta pastila era facuta chiar de el si alcatuita din : faina de oase , ulei de cod , miere si unt . Cand era frig afara , impiedica apa de la inghet prin postarea unei lampi chiar langa adapatoare ( acum avem plachete speciale , care se baga in priza si se posteaza exact sub adapator ) .Un prieten de-al meu , care reproduce cu succes iarna mi-a dat un sfat excelent : sa amestec granele din masa de dimineata cu ulei de cod si cu faina de oase . Am testat aceasta reteta pe 6 perechi .Am prelungit si ziua astfel : am aprins lumina de la 6 dimineata pana la rasarit si de la orele 17 la 20 . Astfel parintii isi puteau hranii puii cat mai mult cu putinta . O alta pereche a fost pusa in alt compartiment , cu mancare normala si fara lumina artificiala . La 30 de zile , atunci cand am intarcat puii am observat cum puii care crescusera cu mancare normala si fara lumina artificiala aratau mult mai bine !!! Mai mult , femela care a rezultat din aceasta pereche a devenit una dintre cele mai bune zburatoare ale mele in zborurile de la Angouleme ( cca 800 km) . Drept urmare m-am hotarat sa nu le mai ofer pentru moment porumbeilor mei ulei de cod si faina de oase . In iarna urmatoare mi-am imperecheat matca intr-o voliera din gradina unde nu aveam lumina electrica . A fost foarte frig , mai ales in perioada in care ouale au inceput sa ciocneasca .Un prieten m-a sfatuit sa pun o cutie mica de carton peste fiecare cuibar , pentru a creste astfel temperatura . Nu i-am urmat sfatul . Am vrut sa vad care sunt limitele la care pot reproduce si creste pui porumbeii , asa ca am lasat natura sa isi intre 100 % in drepturi . Ingrijirea a fost redusa la minim . In general intram in voliera doar atunci cand ii hraneam , si seara cand aruncam apa pentru a nu pierde timpul dimineata cu dezghetatul . Deci in acel an , puii mei au crescut la – 10 grade , fara ca eu sa intru in timpul zilei la ei .Nici volierele nu erau curatate deoarece am pus paie pe podea .

Concluzii

“Aceste experimente mi-au dovedid ca se pot reproduce pui de super calitate cu o ingrijire minima . Porumbeii care au fost imperecheati iarna , fusesera separati in prealabil pe data de 15 Octombrie . Femelele au fost puse intr-o voliera de plasa in care au fost tinute inchise cu mancare la discretie si apa curata .

In timp ce erau imperecheati , in lunile decembrie si ianuarie ,am observat ca femelele nu isi paraseau puii nici macar atunci cand acestia ajungeau la varsta de 4 saptamani .Porumbeii nu isi construisera un nou cuibar , si masculii nu isi alergau femelele la ouat pentru o a doua serie .Cand am intarcat puii , femelele au fost separate si masculii vaduvi au inceput vaduvia . Nu cred ca este necesar sa folosim in alimentatia porumbeilor ulei de cod si faina de oase .Cu toate acestea un prieten de al meu a incercat sa le foloseasca si nu a obsservat nici o diferenta . ( Este o MARE diferenta in legatura cu uleiul de cod, diferenta pe care o voi explica la final ) .

Am ajuns la concluzia ca nu este nevoie sa avem voliere incalzite pentru a reproduce iarna .( totusi in Romania iarna sunt -20 grade Celsius , nu -10 ca in Belgia …. fiecare grad Celsius in minus sau in plus conteaza ). Trebuie doar sa le oferim porumbeilor nostrii mancare la discretie , si atata tot .Crescatorii care nu reproduc pui sanatosi si uniformi iarna trebuie sa fie atenti la alte aspecte nu la temperetura !!! “

Cand sa imperechem porumbeii pentru a reproduce iarna ?

” Mi-am imperecheat porumbeii in jurul zilei de 25 noimebrie intre anii 1962 si 1970 . Incepand cu 1970 am inceput sa ii imperechez cu o luna mai tarziu adica pe data de 25 decembrie . De ce am procedat astfel ? Daca imperechem porumbeii in luna decembrie , cu siguranta acestia au naparlirea incheiata complet , ceea ce inseamna ca sunt mult mai pregatiti de imperechere decat in luna noiembrie . Daca imperechem porumbeii in noimebrie , puii rezultati vor trebuii sa iasa afara in luna ianuarie ,  atunci cand de obicei ninge destul de mult si sunt astfel sanse mari sa pierdem un numar foarte mare . Insa , daca ii imperechem in decembrie , puii vor iesi afara la inceputul lunii martie , sfarsitul lunii februarie , atunci cand vremea este deja mult mai placuta . Puii care sunt rezultatul unei imperecheri in luna noimebrie vor fii gata pentru etapele cu puii putin mai devreme decat ar trebuii . Cand incep primele antrenamente acesti pui isi cauta deja un partener . Acest lucru inseamna ca pe foarte multi ii putem pierde foarte usor de acasa , acestia cautandu-si un partener la crescatorii din zona. Puii care rezulta in urma imperecherii din luna  decembrie , sunt gata pentru antrenamente in luna mai si astfel pierderile in randul lor sunt nesemnificative . Acestia naparlesc exact ca si porumbeii maturi. Primele pene primare sunt aruncate foarte incet .Aceasta inseamna ca vor termina cu brio intreg sezonul dedicat puilor . ”

Un articol foarte interesant venit din partea unui mare campion al anilor ’60-’70 din Belgia . Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fim , sa sa fiu 100 % de acord cu el. Imi aduc aminte acum ce ne-a sfatuit  profesorul de Istoria Artelor in liceu . Am facut un liceu cu profil umanist si eram singurul liceu in afara de Nicolae Tonitza in care se preda Istorie Artelor ( avantajul meu ) . Profesorul ne-a spus la un moment dat : “Sa nu va fie frica sa criticati si sa va impartasiti parerea in legatura cu absolut orice opera de arta . Poate fii vorba chiar despre “Mona Lisa” . Fiecare are dreptul la opinia sa , si fiecare are ideile sale .”  Nu am sa uit niciodata aceste vorbe ,deoarece de atunci m-au calauzit in orice decizie pe care am luat-o in viata pana acum . Sa revenim….trebuie sa il contrazic pe marele Raymond Van Steenberghe intr-un anumit aspect : uleiul de cod . Uleiul de cod este indispensabil pentru dezvoltarea unui creier perfect sanatos….atat la om cat si la animal . Complexul de acizi grasi Omega 3-6-9 ,existent in uleiul de peste este fara egal (desi conform noilor descoperiri cel de in ar fii mai complex) . Fara acest complex creierul nu se dezvolta armonios si normal . Cu siguranta puii vor creste sanatosi fara el…si mari…si frumosi…la exterior…dar la interior ????? Uleiul de cod ( preferabil) si de peste in general este indispensabil pe toata perioada anului . Este indispensabil pentru masculii batrani , este indispensabil pentru dezvoltarea corespunzatoare a puilor ( si a creierului in mod special ), este absolut indispensabil in perioada de naparlire !!! Stiati ca popoarele din nord suplinesc hrana copiilor de la cele mai mici varste si pana la adolescenta cu cate o lingura de ulei de peste in fiecare dimineata pe stomacul gol ??? Indienii nord am ericani de asemenea , obicei imprumutat dupa aceea de absolut toti colonistii din America de Nord .

Concluzia : putem invata foarte multe lucruri interesante din experienta campionilor , dar trebuie sa citim intotdeauna printre randuri , si sa retinem doar ceea ce este esential , sau ceea ce simtim ca este potrivit pentru noi si pentru porumbeii nostrii .