Rege al provinciei Antwerp de 17 ori – 1983 – 1988 – 1992 – 2000 – 2002 – 2005 – 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2012 – 2013 – 2014 – 2015 – 2019 !!!! UNIC !!!
Dedic acest articol fratilor mei Dacian Miron si Ciobanu Iulian. M-am “intors” fratii mei, si urmeaza multe articole interesante si o iarna “fierbinte”( si acum cand corectez textul vad ca este cel mai lung articol al meu de pana acum 🙂 )!
Este foarte greu sa promovezi o asemenea licitatie UNICA si MINUNATA, cand crescatorul respectiv, chiar daca este recunoscut ca o Legenda Vie la nivel mondial(columbofil vorbind), la tine in tara este aproape necunoscut. Personal am auzit pentru prima data de Andre Roodhooft undeva in anii 1997-1998, perioada in care citeam absolut tot ceea ce gaseam despre columbofilie, si imprumutam constant, ziarul “Columbofile Belge” de la mentorul meu de atunci domnul Corneliu Cretulescu. La peste 20 de ani distanta, in afara de maestrul Ioan Carmazan si Petre Petre care l-a vizitat personal nu de mult, inca prea putini columbofili romani stiu cu adevarat cine este Andre. Privind palmaresul pe care il voi prezenta ulterior in articol, este probabil cel mai TITRAT columbofil din istoria provinciei Antwerp, locul formarii porumbelului voiajor. Motivele pentru care Andre este prea putin necunoscut in Romania, sint mai multe, si pe multe le-am enumerat in articole din trecut. Unul este ignoranta si incultura columbofila. Altul si poate cel mai important acum in societatea asta falsa si bolnava in care traim este – goana dupa bani. Toti viseaza sa vanda pana ca macar sa inceapa sa faca o bruma de rezultate. Si le repet din nou cu rabdare ca succesul unor vanzari de top este unul singur : Rezultate – Referinte – Vanzari. In 2014 am fost in vizita cu un fost prieten si partener la Tom Van Gaver. Mi-au placut foarte mult porumbeii chiar daca nici eu nu auzisem de ei atunci. Vindea cu 250 de e puiul atunci, si i-am spus fostului meu partener ca ar fi bine sa luam zece, mai si negociam. Imi spune :”nu a auzit nimeni de ei”. Incredibil :)))) Rezultatele lor au explodat efectiv din 2015 si nu au medie pe Pipa mai mica de 3500-4000 euro per pui!
Bun! Va voi face un scurt istoric al omului Andre Roodhooft si a familiei sale senzationale de porumbei(aceeasi de aproape 40 de ani !!!) pentru cei care vor sa isi imbogateasca cultura columbofila, si vor sa descopere in sfarsit acest CAMPION SENZATIONAL !!!
“Tom” – baza actuala a coloniei !
La scurt timp dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai exact in 1946 s-a nascut Andre ca cel mai mic copil intr-o familie cu 7 copiii. Cel mai mare frate al sau se nascuse cu 23 de ani inainte si era deja columbofil. Un cumnat de-al sau era de asemenea columbofil in anii copilariei lui Andre. La 7 ani a primit primii porumbei de la membrii familiei, si deja la varsta de 18 ani era deja un zburator de temut in cadrul zborurilor de sprint. In acei ani se ducea cu bicicleta la pietele columbofile din Lier si Mol pentru a cumpara mereu ce ramanea pe fundul lazii. La 18 ani Andre a intrat in armata, la scurt timp dupa ce s-a casatorit cu prima sa sotie Monique. Dupa ce a iesit din armata a lucrat in mai multe locuri in acelasi timp, si din acest motiv rezultatele sale vreme de cativa ani au fost modeste. Cu toate acestea, la finalul anilor ’60, avand o singura meserie(sofer care cara cauciucuri), a inceput sa isi dedice din ce in ce mai mult timp porumbeilor. Prin intermediul serviciului l-a cunoscut intr-o zi pe domnul Van De Pol, care in momentul in care a aflat ce hobby are, l-a invitat sa il cunoasca pe tatal sau Nelle Van De Pol(crescator de legenda la randul sau!). Au urmat multe vizite in urma carora Andre si Nelle au devenit prieteni apropiati, acesta devenindu-i mentor. Nelle detinea doar porumbei de la celebrul sprinter Hofkens. Hofkens era in acei ani ceea ce sint acum Leo Heremans, Gaby Vandenabelee sau Gaston van den Wouver pentru columbofilie. De atunci si pana acum, Hofkens este baza coloniei Roodhoft.
Andre a facut tot ce i-a stat in putinta sa isi imbunatateasca cultura columbofila, si astfel participa la absolut orice cursuri avicole de care auzea, dar si la seminariile columbofile tinute de catre Dr. Stam din Olanda. Andre a fost de fapt intotdeauna un autodidact! De la un copil care la 14 ani a parasit scoala pentru a isi ajuta parintii la munca campului, si pana la omul de astazi care vorbeste 5 limbi straine !!! Si un bun exemplu in acest sens este o poveste de la mijlocul anilor ’80, cand ca si manager al Fermei Natural a fost invitat in Insulele Canare. In acei ani Andre stia doar engleza, si acest lucru a fost un impediment major in comunicarea cu gazdele. La plecare a fost invitat si anul urmator, dar i-a spus gazdei ca nu se mai intoarce pana nu invata spaniola la perfectie. Cum s-a intors in Belgia si-a cumparat dictionare spaniole si a inceput sa invete singur limba spaniola. Dupa 2 ani de zile a fost invitat de catre Federatia Argentiniana, unde in premiera pentru un european a tinut un discurs de 2 ore in fata a 500 de columbofili argentinieni … intr-o spaniola perfecta!!! De aceea pentru mine extrem de TRIST ca am atat de multi prieteni columbofili in jurul meu care nu vorbesc nici o limba straina !!! Nu aveti nici o scuza cu atata acces la informatie. Poata daca mai lasam barfele columbofile pe internet, si ne dedicam acel timp unor lucruri constructive, strict pentru noi insine, ne va fi mult mai bine, si uman vorbind si columbofil. Cel putin parintii nostrii mai vorbeau rusa sau franceza.
Fiind atat de avid de informatii noi, cautand mereu porumbei de top, locuind in Antwerp, era inevitabil ca la un moment dat Andre sa ajunga sa ii viziteze si pe fratii Scheemaecker si Ferma Natural. Inca ca de la prima vizita la Noel De Sceemaecker, dupa mai multe ore de discutii columbofile, celebrul de atunci Noel i-a spus sotiei sale :”Baiatul asta a fost crescut cu lapte de porumbel”. Andre era omul perfect pentru a deveni managerul Fermei Natural. Restul este istorie. Este recunoscut unanim de catre toti columbofilii belgieni faptul ca Ferma Natural nu ar fi fost ceea ce este in ultimii 40 de ani fara implicarea directa a lui Andre. Exact ceea ce Andre isi propusese dintotdeauna – sa isi castige existenta din porumbei conform lozincii – “Fa ceea ce iti place si nu vei mai munci o zi in viata ta”! La inceput a facut naveta intre Ferma si casa sa, dupa care s-a mutat cu sotia chiar in incinta Fermei. Si-a construit aco,o si o voliera dar a insistat de la bun inceput sa zboare pe numele sau. Si-a luat 20 de porumbei din vechea crescatorie toti 100% Van Der Pol(Hofkens) si acestia aveau sa ramana fundamentul pana in ziua de astazi. Astfel incepea o noua etapa in viata si in cariera lui Andre. Porumbei au fost introdusi intotdeauna rar, si fundamentul a ramas pana in ziua de astazi acelasi – Hofkens.
Andre a introdus in timp, de exemplu, un fiu din Rico de la familia Houben, un nepot din 231 de la fratii Engels, sau un fiu din Di Caprio de la Van Dick. Cu toate acestea cea mai buna infuzie au reprezentat-o porumbeii prietenului si mentorului sau ulterior – Lou Wouters, un sprinter de LEGENDA la nivel mondial cu niste porumbei fabulosi. Atat de buni prieteni au fost, incat cu putin timp inainte sa moara, Lou Wouters i-a lasat mostenire lui Andre ultimii sai 13 porumbei! Se stie de asemenea ca Andre a fost cel mai apropiat prieten al familiei Janssen timp de 40 de ani. Multi porumbei de la acestia au ajuns in crescatorie lui Andre. Atat de buni prieteni a fost cu fratii Janssen, incat la moarte lui Louis Janssen, toata suflarea columbofila belgiana credea ca acesta va mosteni ultimii porumbei ramasi, precum in cazul lui Lou Wouters. In peste 50 de ani de columbofilie la cel mai inalt nivel, Andre nu a introdus mai mult de 2-3 porumbei noi in fiecare an!
Andre :“Am inceput sa zbor puii din locatia Natural in 1975 si 1976. In acei ani pariurile reprezentau sufletul columbofiliei belgiene. Sume uriase se pariau la fiecare cursa. In acei ani o femela denumita Marieke impreuna cu echipa din care facea parte au castigat o adevarat adevere pentru mine in cadrul etapei de la Orleans – 800.000 de franci belgieni. Increderea pe care o aveam in aceasta femela a fost fabuloasa din partea mea, de aceea inaintea etapei nationale de la Bourges i-am spus sotiei mele ca vreau sa pariez o suma mare de bani pe ea. Si am pariat astfel 70.000 de franci belgieni. Sotia m-a facut nebun si nu a dormit toata noaptea. Am castigat atunci 590.000 de franci belgieni.” Anul urmator, ca yearling Marieke a fost la fel de senzationala. Astfel Andre a pariat pe ea 80.000 de franci belgieni, si a castigat 680.000 de franci belgieni. Acestea erau sume colosale pentru acei ani.
Cum sa ajungi Regele provinciei Antwerp
Sa va explic intai cum se ajunge “Rege”:
* Punctajele adunate din urmatoarele categorii:
– primii 3 nominalizati in cadrul etapelor de 300 – 400 km maturi;
– primii 3 nominalizati in cadrul etapelor de 300 – 400 km yearlingi;
– primii 3 nominalizati in cadrul etalor de 300 – 400 km pui;
– primii 2 nominalizati in cadrul etalor de 450 – 600 km maturi;
– primii 2 nominalizati in cadrul etapelor de 450 – 600 km yearlingi;
– primii 2 nominalizati in cadrul etapelor de 450 – 600 km pui;
– Primul nominalizat in cadrul a 5 etape de fond si Regele devine Imparat … si Andre si-a adjudecat acest titlu de 9 ori(!!!) intre 2007 si 2015 !!!
Datorita rezultatelor sale, in anii ’80 si ’90 Andre a devenit celebru la nivel mondial. Pe langa aceste rezultate,a avut intotdeauna un talent nativ in scris. Si acest talent la scris, suprapus pe o cultura columbofila vasta, i-au adus si mai multa faima, ca jurnalist, cu un articol saptamanal in revista columbofila Duifke Lacht. Andre este considerat acum unul dintre cei mai buni jurnalisti columbofili care au existat vreodata!
Dupa 28 de ani de zburat din curtea Natural, in 1998 Andre s-a mutat in Pulderbos, locul unde traieste si zboara si acum. Primul obiectiv al sau a fost titlul de Rege al provinciei Antwerp. Pentru aceasta avea nevoie de porumbei de top care sa castige de la 300 la 700 km, porumbei de General daca vreti. Ceea ce avea sa urmeze de la acea decizie din 1998, este de NEEGALAT in istorie si sincer nu cred ca va mai fi doborat acest record vreodata!
Intre 2000 si 2015, Andre a fost incoronat de 13 ori Rege al provinciei Antwerp !!!!! Andre a castigat acest titlu de 17 ori pana in prezent !!!
Un moment extrem de trist in aceasta odisee minunata, a venit la finalul anilor 2000, cand prima sotie a lui Andre, Monique a murit de cancer. Andre a facut un pas inapoi pentru a se vindeca. Viata ne invata ca ranile se vindeca in timp, si astfel din 2010 Andre a revenit in top. In aceeasi perioada a gasit un suflet minunat, Anette, care s-a mutat cu el in 2012. In acelasi an Andre a prins gustul victoriilor nationale, prin castigarea ultimei etape nationale de la Gueret. Andre nu i-s propus niciodata acest lucru(victoriile nationale), dar a gasit incepand cu acest moment o noua motivatie!
Dupa aceasta etapa nationala castigata in 2012, au mai urmat inca 4 victorii nationale, ultima chiar in acest an, plus multe clasari pe locurile 2 si 3 national.
* 1 National Bourges(489 km) din 8.129 maturi in 2017;
* 1 National La Souterraine(603 km) din 18.591 pui in 2014;
* 1 National La Souterraine(603 km) din 3.167 maturi in 2014;
* 1 National La Souterraine(603 km) din 9.469 maturi in 2020;
Ceea ce foarte putini stiu este ca dintotdeauna Andre nu a jucat neaparat pentru campionatul National sau pentru Olimpiada. Si nu este singurul mare campion belgian din istorie care a gandit asa. Dar din multe puncte de vedere a pierdut mult, si implicit columbofilia, deoarece porumbei senzationali nu au ajuns la Olimpiada sau pe podiumul national. Noroc ca Andre este iubit si are multi prieteni. Datorita prietenului sau Eddy Grootjans, “Mustang” a ajuns la Olimpiada din Porto in 2005, deoarece Eddy a trimis rezultatele la federatie. Exact la 10 ani distanta, datorita lui Rik Hermans, “Belgium Best” a participat la Olympiada de la Budapesta din 2015.
Unul dintre cele mai grele titluri de obtinut in Belgia este acela de Mare Demifond. Acesti porumbei alaturi de cei de Fond Maturi sint cei mai cautati si cei mai scumpi porumbei, mult peste castigatorii internationali de la Barcelona. Pornind de la “New Freddy” cumparat de catre Nikolaas Gyselbrecht si pana la “Nadine” a lui Willie Daniels, cumparata nu de mult de catre Kai Er cu 400.000 euro.
Andre si-a adjudecat si acest titlul in 2015 prin fenomenala Sandra :
Trebuie neaparat mentionat faptul ca Andre nu si-a vandut NICIODATA campionii !!! De aceea licitatia de acum este unica in felul sau, in urma acestei licitatii Andre ramanand cu aproximativ 25% dintre porumbei, un numar mult mai potrivit varstei sale.
Andre a riscat intotdeauna, fiind un campion adevarat pentru care intotdeauna banii au fost pe plan secund. Daca nu risti nu castigi, dar si atunci cand pierzi, pierzi “cu stil”, daca imi este permisa aceasta exprimare! In 2014 cand se indrepta vertiginos catre al 10 lea titlul consecutiv de Rege al provinciei Antwerp, super femela Belg 13 – 6165049 a avut un rol important in castigarea acelui titlul si nu doar prin castigarea locului 1 national la Souterraine in acel an. Daca Andre i-ar fi trimis rezultatele la federatie in acel an, aceasta ar fi fost loc 1 national Mic Demifond KBDB Belgia. Dar din nou Andre nu a facut-o … . Dupa aceea toti prietenii sai l-au sfatuit sa o bage la matca. Andre dovedeste din nou ca este un jucator pur sange, si o pastreaza in lotul de zbor 2015. Zboara fabulos, si aduna un punctaj de top care ar fi facut-o locul 1 national Mare Demifond Belgia KBDB. Dar Andre nu s-a oprit si a angajat-o in continuare, pierzand-o in ultima etapa a sezonului. Femela nu s-a mai intors niciodata! Morala? TREBUIE SA STIM cand sa ne OPRIM !!! Precum a facut-o marele KHABIB din UFC weekendul trecut daca vreti!
Referintele acestuia sint de asemenea senzationale in toate colturile lumii, si in Europa, pe langa Belgia sa natala, in special in Germania, unde porumbeii sai fac furori de peste 30 de ani. O cariera senzationala de peste 50 de ani! O licitatie extrem de interesanta in care se oglindeste cu adevarat o munca de peste 50 de ani! Urmariti cei 246 de porumbei din licitatie, cititi cu atentie pedigreele,si ii veti intelege filozofia columbofila unica in ceea ce priveste reproductia. Datorita numarului mare de porumbei este o ocazie buna pentru multi columbofili romani. Pentru ca ma uit cu uimire si indignare ce suma absurde se arunca pe unii porumbei de columbodrom(repet … pe UNII!), sau cum dam zeci de mii de lei pe pedigree de Jan Arden, cand putem cumpara aceeasi calitate cu 50 de euro de la Ferma Natural.
Va prezint in continuare o parte dintre porumbeii minunati oferiti in aceasta licitatie: