Robert Lemhuis,Marcel Sangers si Harm Vredeveld;
12) PIPA : Sa spunem ca urmeaza o etapa de 670 km.Se anunta o temperatura in jurul a 20 de grade Celsius,si un vant din Sud,Sud-Vest de unde rezulta ca o sa avem o cursa foarte rapida.Cum va hraniti si cum va pregatiti porumbeii in saptamana dinaintea etapei?
Marcel Sangers : Eu imi hranesc intotdeauna porumbeii la fel,indiferent daca vorbim de o cursa cu vant din fata sau una cu vant din spate.
V-L : Nici noi nu schimbam nimic.Cand avem senzatia ca porumbeii au s-au ingrasat putin,le reducem ratia la inceput de saptamana.
13) PIPA : Cum procedati ca porumbeii vostrii sa intre in varful de forma? Sau nu exista acest varf de forma ? Sunteti de parere ca o forma este data de antrenaemnte riguroase si de o ingrijire buna a porumbeilor?
Marcel Sangers : Telul meu principal este acela de a aduce porumbeii in cea mai buna forma posibila.Pentru aceasta am incercat de-a lungul timpului mai multe metode.De exemplu am incercat sa creez o atmosfera in voliera mai putin confortabila prin deschiderea geamurilor.Alta data am pornit placutele incalzitoare in voliera,astfel temperatura ambientala a crescut putin,iar forma porumbeilor a crescut vizibil.De multe ori,inaintea curselor importante am crescut intensitatea antrenamentelor.Datorita acestor antrenamente se pare ca porumbeii au dobandit o forma fizica mai buna.Cred ca micile detalii ajuta la aparitia varfului de forma,nu cred ca lucrurile se intampla pur si simplu.
V-L : Incercam sa inducem varful de forma al porumbeilor prin numeroase antrenamente cu masina.Pe langa acestea porumbeii zboara de doua ori pe zi,si cu cateva zile inainte de imbarcare acestia primesc mai multe grasimi si produse de conditionare in mancare.
Marcel Sangers,Eu si Gerard Koopman,vara anului 2007;
14) PIPA : Cand esti satisfacut cu un porumbel si de ce?
Marcel Sangers : Cand masculul sau femela castiga o cursa nationala (NPO).Incerc sa nu ma atasez prea mult de un singur porumbel,sau sa imi pun toata speranta in el,deoarece experienta mi-a dovedit ca aceasta gandire nu duce in general decat la dezamagire.In timpul saptamanii depunem mult efort in pregatirea porumbeilor.(Tin minte vara anului 2007,atunci cand Marcel Sangers si Gerard Koopman au fost in Romania.Sezonul era in plina desfasurare,si pentru a controla totul cat mai bine cu putinta,Marcel ii trimitea sotiei 70-80 de smsuri pe zi,pentru a pregatii cursa in detaliu !!!!).Este foarte placut la final de saptamana sa vezi ca ai avut o cursa reusita…realizezi ca munca depusa timp de o saptamana nu a fost in zadar.
V-L : Te simti exceptional atunci cand castigi o cursa national (NPO),cursa in care se spune ca se evidentiaza adevaratii porumbei si columbofili.Din pacate nu poti castiga mereu astfel de curse.Un bun exemplu este cursa de la Orleans din 2006,cursa caracterizata prin canicula (33 grade Celsius) si vant din fata.Am crezut ca voi avea o etapa slaba.Unul dintre prietenii cu care asteptam porumbeii m-a intrebat daca banuiesc cine o sa soseasca primul intr-o astfel de etapa,si i-am raspuns fara ezitare : NL 04 – 2235605, care mai tarziu a fost botezat “Silver Boy”(Baiatul de Argint).Si chiar “Silver Boy” a castigat locul 1 National din 15.855 porumbei cu 5 minute avans fata de locul 2 !!! “Silver Boy” este acum unul dintre reproducatorii mei de baza.
*Super porumbei au fost postati la “Pret Fix” !!!!!
Unul dintre cei mai buni zburatori din volierele lui Marcel Sangers este cu siguranta “Edani” = 1 As Provincial Demifond 2011 si 3 National Demifond 2011 si in acelasi timp Loc 3 La Cupa Continentala de la Budapesta . In 2010 a ocupat locul 3 As Demifond Provincial,palmaresul sau fiind adevarat exceptional.Cele mai bune rezultate ale lui “Edani”,sunt prezentate in pedigreeul sau.
15) PIPA : Prin ce criterii un porumbel este ales pentru a face parte din lotul vostru de zbor?
Marcel Sangers : In anii trecuti nu mi-am zburat toti puii si aici a fost o mare problema.Au fost pusi direct in voliera vaduvilor,dar lipsa experientei si-a spus cuvantul mai tarziu, atunci cand acestia au devenit yearlingi.Nu putem avea pretentii de la un yearling care nu a zburat ca pui.Trebuie sa fim foarte multumiti daca acestia sunt inca in voliera la finalul sezonului.Bineanteles in general nu ma astept la prea multe de la un yearling;acesta trebuia sa vine primul la mine pe crescatorie macar o singura data in sezonul respectiv.Prefer sa vina primul intr-o cursa nationala (NPO) si preferabil pe canicula si vant din fata,adica vreme pentru porumbeii adevarati.
V-L : Un porumbel intra si ramane in lotul de vaduvi doar prin propriile performante,ca pui,yearling si mai departe.Daca nu a confirmat 100% ca yearling dar are un pedigree exceptional,ii mai acordam o sansa la 2 ani.Dar aceste exceptii au loc doar daca sezonul este caracterizat de o vreme urata.Daca de exemplu din 5 curse nationale,3 sunt caracterizate de vreme buna,yearlingul trebuie sa isi dovedeasca valoarea,daca nu dispare.
16) PIPA : In functie de ce criterii un porumbel matur este oprit in continuare in lotul de zbor?
Marcel Sangers : Doar daca continua sa castige premii.Un porumbel trebuie sa castige cel putin o cursa /sezon si in cele 5 curse nationale importanta trebuie sa obtina 3 rezultate de top.An dupa an.In clipa in care il simt ca nu mai poate,il retrag.Si ma refer aici la un sezon normal,cu conditii climaterice normale.Daca este un sezon cu conditii climaterice neprielnice o concluzie corecta nu poate fii trasa.
V-L : In ceea ce priveste porumbeii maturi suntem mult mai stricti ,dar in final fiecare isi selectioneaza porumbeii cum crede de cuviinta.Daca suntem atenti si in fiecare an pastram in lotul de zbor doar primii 2-3 porumbei ca valoare,in cativa ani lotul nostru de zbor va fii unul exceptional.Dar in tot acest timp trebuie sa fim foarte duri si cu lotul de matca de asemenea…”Matca este aurul si zborul este argintul” !!!!!