Zsolt Pinter(Budapesta) – un adevarat fenomen in sportul columbofil maghiar si european !!! Pepiniera de porumbei Olimpici !!! (partea 1)

pinterzsolt

Zsolt_Pinter Zsolt_Pinter_opmaak

Articolul vine ca o introducere al licitatiei ce va fi pusa online in aceasta saptamana pe acest site. Este o licitatie in premiera in Romania. In aceasta saptamana va vom prezenta un interviu columbofil extrem de interesant cu acest columbofil de elita, un interviu compus din 30 de intrebari directe, in care Zsolt ne explica folosofia lui asupra columbofiliei.

80006nemet

Pui direct din aceasta femela in licitatie-vezi pedigreele de mai jos;

In continuare va vom prezenta aceasta coloniei minunata, prea putin cunoscuta in Romania. Trebuie sa recunosc ca am auzit pentru prima data de numele Pinter, in momentul in care studiam pedigreele lui Eros Carboni in urma cu 6-7 ani. Un nume mi-a sarit in ochi in pedigreele lui Eros, “Copi”, un original Zsolt Pinter, femela ce a produs 5 porumbei Olimpici !!!

peter

Inceputuri

Zsolt acum in varsta de 36 de ani a pasit in columbofilie pentru prima oara la inceputul anilor 90. A locuit impreuna cu parintii si fratele sau intr-un apartament pana in 1988. In 1998 s-au mutat la casa, si tatal sau Franz impreuna cu fratele sau Franz Jr. au format un nou tandem din noua locatie. Interesul lui Zsolt pentru porumbei a luat nastere in momentul in care a vazut ca tatal sau impreuna cu fratele isi petrec absolut toate dupa amiezile in gradina printre porumbei. Zsolt s-a alaturat tandemului in 1993, acestia activand sub numele de Pinter&fii, pana in 2009.

In aceasta perioada au castigat urmatoarele titluri :

* Campion national demifond maturi;

* Campion national fond de o zi;

* Campion national pui;

* Cea mai buna coloniei a Ungariei;

* Tot in aceasta perioada , porumbeii familiei Pinter au castigat 131.000 dolari(!!!) in cadrul columbodromului Million Dollar Race – Africa de Sud !!!

* In penultima editie a columbodromului Dutch Open-Olanda, organizat de catre celebra familie Eijerkamp, castigatorul in finala a fost 50% Pinter;

Pinter-Al-Capone_3819

Din 2009 Zsolt zboara pe cont propriu din actuale locatie. Cursele sale preferate sunt cele cu distante cuprinse intre 100-750km, adica etapele in care porumbeii se pot intoarce acasa in aceeasi zi. In doar 6 ani de la debutul pe cont propriu Zsolt a creat 5 porumbei Olimpici !!! Baza coloniei de astazi este data de urmatoarele linii: Koopman, Eijerkamp, Peter Van de Merwe, Leo Heremans si Rik Cools(vandenabeele).  Porumbeii lui Zsolt exceleaza in special pe canicula si vant din fata !!!

Volierele

Zolt-Pinter-hok_1632

Volierele detinute acum de catre Zsolt sunt impartite in 6 compartimente  astfel : reproductie(12 perechi), 2 compartimente pentru aproximativ 70 de pui, 2 compartimente pentru 24 de masculi vaduvi, si un compartiment pentru cele 24 de femele vaduve. Compartimentele de matca si de pui sunt dotate cu voliera de plasa in fata. Compartimentele puilor sunt dotate doar cu odihnitori. Boxele masculilor vaduvi au urmatoarele dimensiuni: 66 cm, latime, 55 cm adancime si 40 de cm inaltime. Boxelele femelelor vaduve sunt de 30 cm latime si 35 cm inaltime. Femelele pot fi inchise in boxa lor. Volierele sunt dezinfectate odata pe an cu “Multicid 150”. Compartimentele puilor au in permanenta pe podea teci de fasole uscate(in vest acestea inlocuiesc paiele).

Ventilatia compartimentelor de vaduvi se regleaza prin intermediul panourilor mobile din tavan. Compartimente dedicate reproducatorilor si a puilor au plasa pe partea din fata, pentru a facilita accesul la voliera. Zsolt se ocupa singur de porumbei, oricat de incredibil pare in zilele noastre. Un avantaj mare in aceasta situatie, este acela ca biroul sau se afla la 5 minute de mers pe jos de casa.

Reproductia

pinter_2016

Sistemul de zbor in Ungaria este unul aparte fata de restul Europei(asemanator Romaniei totusi), cu atat mai mult fata de vestul Europei. Sezonul de zbor se desfasoara pe parcursul a 3 luni :mai-iunie-iulie, adica 12 etape cu distante cuprinse intre 150 – 750 km. Sezonul dedicat puilor se desfoara pe parcursul a 5 etape(!!!), mai exact in luna septembrie.

Lunile decembrie si ianuarie sunt asemanatoare climei din Romania cu temperaturi de pana la minus 20 de grade Celsius, temperaturi impropri reproductiei atat de des intalnite in Vest in aceasta perioada. Tocmai datorita acestor conditii meteorologice, Zsolt isi imperecheaza porumbeii abia in prima jumatate a lunii martie. Zburatorii sunt imperecheati in aceeasi perioada cu reproducatorii. Cand ouale au 7-8 zile, Zsolt muta ouale de la repoducatori la zburatori. Astfel acesta reuseste sa obtina doua serii din reproducatori la doar 14 zile diferenta una de cealalta. Cu toate acestea, Zsolt reproduce pui din cei mai buni zburatori ai sai in fiecare an fara exceptie. Doar din cei mai buni. Zsolt crede ca este o mare greseala sa nu oprim pui si din cei mai buni zburatori, deoarece din vasta sa experienta columbofila, multi campioni au vazut lumina zilei in cuibarele zburatorilor de top. Crede de asemenea cu tarie, ca vaduvii yearlingi trebuie sa creasca un pui inainte de sezon, pentru a le creste acestora atasamentul fata de cuib. Multi columbofili nu sunt de acord cu cresterea unui pui inainte de sezon, deoarece conform acestora, vaduvii vor fi slabiti inainte de sezon, sau chiar risca sa se imbolnaveasca. Zsolt nu crede absolut deloc in astfel de teorii, si crede ca daca avem porumbeii 100% sanatosi acestia pot creste un pui, sau chiar doi inainte de sezon fara probleme. Daca vaduvii nu pot creste 2 pui inainte de sezon, fara ca forma sa le fie afectata, inseamna ca nu avem porumbeii potriviti (aici subscriu 100%). 

Zsolt creste in fiecare an intre 65-75 de pui pentru el. Compartimentele dedicate puilor nu sunt niciodata supraaglomerate !!! Numarul odihnitorilor este intotdeauna egal cu cel al puilor . In timpul antrenamentelor premergatoarelor sezonului Zsolt pierde foarte putini porumbei. Cu toate acestea, sunt sezoane in care acesta pierde porumbei multi, si altele in care nu pierde aproape nimic. Desi conditia porumbeilor este aceeasi in fiecare an. Cu siguranta vremea joaca un rol extrem de important in aceste pierderi este de parere Zsolt.

Inchidem aici prima parte a articolului urmand ca maine sa va prezentam partea a 2 a.

Atasam in continuare pedigreele celor 11 porumbei care maine vor fi dispusi online :

116 138 506 528 529 561 567 903 905 906 image2015-12-11-080401-1