Rui Emidio si Bibi Stefanescu;
In acest weekend se desfasoara finala celui mai mare columbodrom european in acest moment – Golden Race Algarve Portugal. Imi asum in totalitate cand spun ca este cel mai mare si important din Europa. Si preconizasem asta inca din 2013, an in care am vizitat columbodromul care in acel an se afla la a 2 a editie. Tin minte foarte bine cat de surprins a fost Rui Emidio, proprietarul columbodromului, de grupul mare de oameni care au participat la finala. I-am spus atunci ca este cu siguranta doar inceputul. Asa a fost. In primul rand Rui este un om extraordinar, un columbofil pasionat, si un om de afaceri realizat financiar. Rui nu a vazut in acest columbodrom un proiect pentru castiguri imediate, cum se intampla de cele mai multe ori, mai ales la noi in tara. Ca orice om de afaceri, Rui a privit in viitor. A inteles ca in aceasta lume a columbodroamelor rezisti doar prin seriozitate. In 2013, desi curtea columbodromului in ziua finalei era plina de columbofili din toata Europa, Rui a decis cu orice risc amanarea finalei. Au fost discutii la inceput,deoarece multi columbofili germani isi planificasera concediul in functie de ziua finalei, dar pana la urma au inteles ca finala nu ii include pe ei, finala se desfasoara prin porumbeii lor, si acestia din urma trebuie sa primeasca intotdeauna sanse corecte si reale.
Un alt aspect extrem de important al unui columbodrom de succes, il reprezinta locatia geografica. Iar Monte Gordo, micuta localitate din provincia Algarve este cu adevarat un colt de rai. In general plajele din sudul Portugaliei se situeaza usor printre cele mai frumoase din lume in pofida lipsei de promovare adecvate. Columbodromul Golden Race Algarve este dispus la 10 minute de mers pe jos de plaja. Daca va rezervati biletele si hotelul din timp, aceasta excursie devine accesibila pentru oricine.Si va spun sincer ca merita. Personal m-am intalnit in 2013 cu columbofili precum: Mark Gilbert, Dr.Brockamp, Hans-Paul Esser,Klaus Stieneker, Chris Sutton, Michael Massarela, Jos Riley, John O’Conner, Rob Lowe etc. De la an la an tot mai multi columbofili de top isi fac vacanta in sudul Portugaliei in functie de acest columbodrom.Daca ne uitam cu atentie la articolul publicat de Pipa ieri, ii putem regasi in poze pe Benny Steveninck, Alfons Klaas, Geoff&Catherine Cooper, Thomas Gyselbrecht, Sjaak Buwalda, Hok Reijnen,Hardy Kruger, precum si absolut toti campionii Portugaliei indiferent de categorie.
Romania a fost reprezentata in acest an de catre Bibi Stefanescu si Florin Tibichi. Bibi este pana in acest moment columbofilul romani cu cele mai bune rezultate in cadrul acestui columbodrom, prin doua clasari de top in cadrul finalelor din 2012 si 2013, ocupand locul 5 si respectiv 7 in marea finala.
Anul acesta 1783 porumbei au fost eliberati la ora 8 din localitatea Braganca situata la 505 km la nord fata de columbodrom.Porumbeii au venit astfel de la nord catre sud. Pe tot parcursul traseului cerul a fost relativ senin, vantul insa jucand doua roluri diametral opuse. Daca in primii 250 de km de la lansare vantul a batut din spate cu 5km/h, de la jumatatea traseului, pe masura ce porumbeii se apropiau de columbodrom, si implicit de ocean vantul a inceput sa bata cu 5km/h din fata !!! Aceasta schimbare a directiei vantului de la jumatatea traseului spre final, a transformat finala din 2015 intr-una extrem de dificila. Doar 48 de pui au sosit ieri(!!!) din cei 1783 lansati. Porumbelul invingator a parcurs distanta de 505 km in 8 ore si 21 minute, fiind cronometrat la ora 16h21’03”. Desi Romania a avut 38 de pui in aceasta finala, in prima zi nici un pui nu a gasit drumul spre casa. Primul porumbel romanesc sosit este al d-lui Breazu Mihai si a fost cronometrat in aceasta dimineata la ora 7h50″04″. Cei 48 de pui sositi in prima zi se impart pe nationalitati astfel : 14 din Germania, 2 din Spania, 6 din Irlanda, 6 din Anglia, 1 din Franta, 3 din Slovacia, 2 din Italia, 1 din Bulgaria, 1 din Croatia, 1 din Portugalia, 1 din Cehia, 1 din Austria, 2 din Belgia, 1 din America(columbofil roman), 2 din Olanda, 1 din Ungaria.
Daca privim cu atentie aceste sosiri, si daca ne uitam la lista de imbarcare tragem niste concluzii logice. Nemtii au castigat din nou, este adevarat, dar nu neaparat pentru ca au porumbei mai buni decat restul columbofililor, ci pentru ca pur si simplu angajeaza mai multi porumbei.Pe toate columbodroamele din Europa cel putin, cel mai mare numar de porumbei angajati este de departe al nemtilor. De aici si sansele mai mari. Matematica simpla, nimic altceva. Personal m-au dezamagit prestatiile columbofililor spanioli si portughezi,avand in vedere numarul extrem de mare de columbodroame din Spania si Portugalia in cadrul carora acestia participa regulat, cat si datorita avanatajului “terenului propriu”.
Cu toate acestea, porumbelul germanului Meinolf Buser, sosit cu 3 minute avans in cadrul unei etape atat de dure, isi merita pe deplin victoria.
Rui Emidio – proprietarul si motorul columbodromului;
Familia Pipa, prezenta ca in fiecare an : Paolo Campos(Pipa Portugalia), Thomas Gyselbrecht, Pieter Oberholster(Pipa Uk si Africa de Sud) si Tomasz Wiczling(Pipa Polonia).
Tomasz Wiczling(Pipa Polonia) impreuna cu Benny Steveninck. Tomasz a ocupat locul 13(loc 1 Polonia) in aceasta finala extrem de dura.Tatal porumbelului este un original Benny Steveninck si a fost cumparat pe Pipa.
Reprezentantii Romaniei la aceasta finala :Bibi Stefanescu si Florin Tibichi. Frumoase tricouri 😉
Reinhold Scueler (stanga) – locul 3 in finala;
Impreuna cu Rui Emidio si Rogerio Germano-managerul columbodromului, Portugalia 2013;