Thomas Gyselbrecht impreuna cu familia Cuffel;
Barcelona este cu siguranta cea mai celebra cursa din lume si din istoria columbofiliei. Visul oricarui columbofil.Pentru familia Cuffel acest vis s-a transformat in realitate, dupa ce in prealabil acestia inregistrasera deja rezultate exceptionale in cadrul reginei curselor de maraton, si anume : 2-3-4-5 international Barcelona , bineinteles in ani diferiti. Jos palaria !!!
Barcelona 2015
Toata lumea s-a temut de deznodamantul acestei etape, dar pana la urma lucrurile nu s-au terminat atat de rau. Datorita valului de caldura care patrunsese in vestul continentului cu doar cateva zile inainte de lansarea de la Barcelona, temererile columbofililor se accentuasera. Cu toate acestea, in ziua lansarii, in ciuda caniculei, a adiat un usor vant din sud-est, adica spate lateral, ceea ce a usurat cat de cat zborul porumbeilor. Singurul porumbel sosit in prima zi a fost inregistrat in Franta la ora 20h57″05″. Nici o alta sosire.Liniste deplina.
A doua zi dimineata, au inceput sa apara porumbei tot in Franta, cum era de asteptat de altfel. Dupa aceea, legendarul Noel Peiren si-a anuntat primul sosit pe Pipa, intr-un moment in care nu foarte multi porumbei sosisera. Mai tarziu, la ora 9:48, primul porumbel olandez a fost inregistrat, din nou la un columbofil cu nume de legenda – Cor de Heide. Columbofilii olandezi au facut o figura foarte frumoasa, clasand 5 porumbei in Top 10(!!!) international : 3-4-5-6-8 .
Dupa aceea, din ce in ce mai multi porumbei au inceput sa soseasca la nivel international, in cele din urma, cursa transformandu-se in una normala, din punct de vedere al procentajului porumbeilor sositi. Este incredibil cum porumbeii voiajori isi depasesc limitele in fiecare an. In urma cu 20 de ani, o asemenea cursa ar fi strans primii 20 % dintre porumbei intr-o perioada de timp de 3 ori mai lunga decat cea din zilele noastre. Este adevarat ca mentalitatea s-a schimbat in prezent.Acum toti columbofilii joaca la victorie, inainte se foloseau de cursele de maraton, si de Barcelona in special, pentru a scapa de porumbeii “puturosi”.
Victorie pentru familia Cuffel
Invingatorul a intrat deja in istorie, si prin prisma faptului ca a fost primul porumbel sosit de la Barcelona in prima zi. De aceea a primit si numele de “The Special One”(Specialul). O performanta exceptionala, care la inceput a parut una ireala. Porumbelul a avut avantajul unei distante mai scurte si a unei temperaturi usor mai scazute pe coasta de vest a Frantei, dar aceste aspecte nu ii pot lua laurii victoriei. Ceea ce a reusit acest porumbel este cu adevarat remarcabil. A trebuit sa parcurga mare parte din cei 917 km singur in drum spre casa. Si-a demonstrat astfel duritatea si spiritul exceptional de orientare. Cel mai rapid, cel mai dur, cel mai bun !!! Carcotasii sunt rugati sa faca liniste !
Un invingator cu origini belgiene
Oricine viziteaza blogul familiei Cuffel, vor observa cum acestia au postat in ziua lansarii urmatorul rand :“Este vant din spate, de aceea vom sta toata dupa amiaza afara….nu se stie niciodata…”. Premonitie ? Instinct ? nu vom stii niciodata. Probabil o premonitie mai mult ca sigur. Cuffel senior a simtit ceva cu siguranta. Acesta a fost si motivul pentru care in loc sa plece de la serviciu la ora 20, a plecat la ora 16. Ceva in interiorul sau ii spunea ca trebuie sa fie acasa. Si intotdeauna cand ne urma instinctul, si nu ratiunea, avem doar de castigat.Intotdeauna !!! Proaspatul castigator international este un porumbel belgian 100%. Parintii sai au fost cumparati din voliera lui Yvon Deneufbourg , nimeni altul decat locul 1 National Crescator Fond Belgia KBDB 2014 !!! Din nou din pacate, vorbim despre un columbofil total necunoscut in Romania.Pentru prima data am citit despre Yvone in 1997, din cartile pe care le imprumutam de la dl Corneliu Cretulescu. Si in 1997, Yvone era deja legenda de peste 20 de ani in Belgia !!! Povestea lui “The Special One” a inceput in 2008, an in care Cuffel senior a cumparat un bon oferit de batranul Deneufbourg. Cuffel auzise de aceasta colonie in urma cu aproximatic 10 ani, si era hotarat sa il cunoasca pe Yvon personal. Bonul cumparat in licitatie a fost un motiv perfect pentru a-l vizita pe batranul Yvon. Cuffel l-a vizitat peste cateva luni de la castigarea bonului, si a plecat inapoi in Franta cu 4 pui tardivi. Doi dintre ei au devenit parintii locului 1 international din acest an !!! 😉 De aceea porumbelul a fost botezat initial “Wallonie” (regiunea din Belgia unde Yvon locuieste). Dupa aceea, impreuna cu Hugo si Nikolaas am incercat sa ii cautam cel mai potrivit nume, si in cele din urma cei doi au ramas la alegerea mea, ceea ce ma bucura nespus de mult…”The Special One” . Cei doi prieteni ai mei sunt de fapt noii proprietari ai acestui super porumbel, dupa o lupta apriga cu ceilalti mari agenti din Europa.Suma ? Usor peste un sfert de milion de euro !!!
Legendarul Yvon Deneufbourg (77 ani) ;
Crescatoria Cuffel
Totul a inceput in 1972, moment in care Gerard, acum seniorul familiei, a cumparat primii pui de voiajori. Gerard este primul din familia sa care s-a nascut efectiv cu aceasta pasiune. Restul este istorie. Fiul sau cel mare Sylvain(36 de ani) il ajuta pe tatal sau in voliere de la varsta de 14 ani !!! Cei doi formeaza astazi echipa perfecta. La inceput au debutat in cadrul etapelor de viteza-demifond devenind campioni provinciali rapid. Dupa ce au castigat tot ce se poate castiga,s-au hotarat sa se dedice zborurilor de fond si maraton din programa internationala.Si ce a urmat ???Â
* 2 international Perpignan 2003 din 17.330 porumbei ;
* 4 international Perpignan 2003 din 17.330 porumbei;
* 3 international Perpignan 2007 din 14.576 porumbei;
* 5 international Perpignan 2007 din 17.570 porumbei;
* 1 international Barcelona 2015 din 19.083 porumbei;
Pentru asemenea rezultate familia Cuffel se bazeaza pe linia proprie cu care lucreaza de peste 35 de ani, plus noi infuzii constante, cum au fost cei 4 pui tardivi de la Yvon Deneufbourg .Toata familia este implicata in columbofilie. Gerard se ocupa de toata colonia in dimineata inainte de serviciu, iar fiul sau Sylvain intreaga dupa amiaza in timpul sezonului. Mathieu fiul cel mic are grija de lotul de pui si de femelele vaduvilor. LOtul de vaduvi este alcatuit din 200 de masculi, care sunt zburati conforma vaduviei clasice, adica cu partenerul acasa. Rezulta rapid un numar de 200 de fem,ele care stau pe odihnitori tot sezonul. Intr-adevar un asa numeric de porumbei necesita un volum mare de munca. Dar daca la final de sezon rezultatele sunt bune, orice sacrificiu trece neobservat !