Jef Vanwinkel – un obisnuit al lotului Olimpic Belgian !!!

 

 

Formarea castigatorilor sunt intotdeauna obiectivul principal al lui Jef….si in ultimii ani castigatorii au fost in marea lor majoritate femele.De aceea mai mult femelele mature si yearling au fost folosite la zbor.Restul…vreo 10-15 masculi (sexul slab,conform unor specialisti) sunt zburati conform vaduviei clasice.Puii masculi din prima si a 2 a serie sunt vanduti in fiecare an.

Voliere reproductie ;

Echipa de femele vaduve,alcatuite din 26 de femele mature si 60 de femele yearling…participa la toate etapele sezonului,pana la ultima cursa nationala de la Gueret,la inceputul lunii septembrie.Dupa ultima etapa a sezonului,femelele sunt imperecheate si sunt lasate sa se oua.Ouale sunt mutate sub perechi doici,iar femelele sunt separate de masculi,si sunt mutate in voliere mari de plasa.In toata perioada in care stau in voliera sunt hranite cu o hrana usoara compusa din : 45% amestec matca…45% dieta ….10 % orz si putina mancare de canari.In aceasta perioada de liniste  sunt tratate 6 zile impotriva salmonelozei,….cura care se repeta in luna februarie,timp de 10 zile….si timp de 7 zile un complex de vit B este administrat pe mancare.

Loc 1,3,7 in Finala Columbodromului Wutai-Berg,China 2010

Pe data de 1 Decembrie femelele vaduve,sunt imperecheate cu cei mai buni masculi de matca,si cresc impreuna cu acestia un rand de pui.Pe data de 15 martie ,femelele sunt imperecheate din nou,dar cu alti masculi,masculi in varsta de 4-5 ani,iar dupa 3 zile,indiferent daca vor sa oua sau nu,sunt separate.

Voliera femele vaduve;

De ce neaparat au fost imperecheate cu masculi de 3-4 ani? Pentru ca acesti masculi “stiu jocul”…acestia asteapta rabdatori in cuibar…chemandu-le …anticipand momentul potrivit…si aceasta abordare din partea masculilor este  cea mai perfecta pentru o adevarata motivare a femelelor….“masculii tineri” nu au rabdarea necesara !!!

Odata la vaduvie,femelele vaduve, incep antrenamentele destul de repede….1×20 km…1x30km…1xMomignies…1xSoissons….1xToury…apoi jumatate din echipa pleaca la Vierzon,si cealalta jumatate la Toury.Apoi intreaga echipa merge la nationalul de la Bourges.Dupa aceasta urmeaza toate cursele din programul national,culminand cu ultima etapa de la Gueret.

Daca femelele nu s-au recuperat corespunzator pana marti,in weekendul urmator nu vor participa la o cursa de demifond, insa  la Soissons-210 km….ideea este sa nu oprim femelele acasa nici un weekend…aceasta pauza le-ar ruina sezonul.Atunci cand sezonul ajunde la etapele de 200-250 km,femelele stau impreuna cu masculii aproximativ 2 ore inainte de imbarcare.La intoarcerea din cursa vor sta cu masculii toata noaptea,iar masculii nu vor fii indepartati decat luni in jurul pranzului.Ideea de baza este sa mentinem perioada dintre curse in care femelele nu stau cu masculul,cat mai scurta cu putinta !!! In acest fel avem control mult mai bun asupra femelelor in ceea ce priveste lesbianismul si recuperarea.

SEX si GELOZIE

Femelele se antreneaza de 2 ori pe zi ,prima oara de la 8.30 iar a 2 a oara de la 5 dupa amiaza.De fiecare data zboara cel putin 1 ora si jumatate,iar acest lucru nu reprezinta deloc o problema,avand in vedere numarul femelelor.

LICITATIE Chicheanu & Rusu ONLINE acum pe site !!! Super porumbei de Viteza -Demifond si As : Janssen,Van Loon,Gaby Vandenabeele,Freddy Vandenheede,Gust Cristiaens …etc !!! Licitatia se inchide luni,13 februarie incepand cu orele 20.00 !!! SUCCES !!!Pentru iubitorii de maraton ,un super porumbel a fost postat la sectiunea Pret Fix !!!

Jef: “Vecinii mei columbofili au avut un soc atunci cand au vazut 2 femele vaduve calcandu-se una pe cealalalta pe acoperisul casei.Regula mea de baza este : afara pot face absolut tot ce isi doresc,dar in interior trebuie sa fie rivale,trebuie sa se bata pe boxa lor pana ce incep sa sara pene!!! In interiorul volierei trebuie sa isi apare boxa cu orice sacrificiu.NU UITATI ca intreg programul de zbor cu femele vaduve se bazeaza pe doua lucruri SEX si GELOZIE !!!!! Prietene pe acoperis…dusmani in interiorul volierei….aceasta este regula pe care se bazeaza succesul meu in zborul cu femelele vaduve.Pe tot parcursul sezonului,lucrez cu femelele mele…le invat cum sa fie defensive…le i-au in mana foarte des…le tachinez constant…si mai mereu se intampla ca acestea sa se bata pentru teritoriu cu alta femela.

Am vreodata probleme cu ele?…as mintii daca as spune ca nu…dar problemele sunt minore…femelele stau libere in compartimentul lor nefiind inchise in boxe…Atunci cand o femele intra peste alta femele,procedez in felul urmator…Femela in boxa careia a intrat cealalta femela,este inchisa in boxa ei,iar intrusa este lasata libera cu masculul femelei inchise,avand posibilitatea de a se imperechea cu acesta.Dupa ce se imperecheaza,acestia sunt inchisi impreuna cu femela deja inchisa.Dupa proximativ un minut si jumatate,masculul este scos,iar femelele incep sa se bata pe viata si pe moarte….lasati-le sa se bata o perioada,dupa care indeparta-ti femela intrusa…pentru cel putin 1 luna de zile,aceste femele nu se vor ma imperechea una cu cealalta !!!

Alimentatie si medicamentatie

“Prefer sa maresc cantitatea de hrana pe masura ce se apropie ziua imbarcarii.Cel putin 25% amestec depurativ este adaugat in orice amestec de mancare pe care il ofer femelelor.De la Soissons(210km) in sus,un amestec gras ,dar usor digerabil este adaugat in mancare.La intoarcerea dintr-o etapa lunga si grea mancare primita este constituita din 75% amestec sport si 25% amestec depurativ.(din punctul meu de vedere,hranirea porumbeilor la intoarcere cu hrana 100% depurativa este o tampenie,si apartine trecutului.Nu poti hranii un sportiv cu frunze de salata dupa un efort intens,din contra primeste o friptura in sange.Sunt multe alte metode de detoxifiere ale organismului si ale ficatului in principal,decat administrarea de hrana 100% depurativa).Lunea,dupa ce masculii sunt indepartati,femelele primesc un amestec 50% depurativ si 50% sport (Versele+Mariman+Beyers)….la fel si duminica seara,si luni toata ziua.Marti dimineata primesc 50% depurativ si 50% sport,iar marti seara 75% sport si 25 % dieta.Miercuri dimineata 75% sport si 25% dieta,mancarea fiind indepartata dupa 10 minute.Vinerea 75% sport si 25% dieta amestecate cu ulei si seu de oaie.Totul este indepartat dupa 15 minute.Sambata dimineata (ziua imbarcarii) primesc 100% dieta + putina mancare de canari.La ora 14 primesc alune crude…o sursa de proteina foarte buna,usor digerabile.”

De la finalul sezonului si pana inainte cu 14 zile de imperechere,porumbeii primesc doar apa cu usturoi macinat.In ultimele sezoane nu au mai fost probleme cu bolile respiratorii,mai ales datorita “bai de oxygen” pe care porumbeii o fac in voliere si datorita usturoiului din apa.O zi pe saptamana in afara sezonului,porumbeii primesc mancare amestecata cu B complex,ulei Omega si o pudra cu vitamine pe mancare.

La intoarcerea din fiecare etapa o recuperare rapida este esentiala.In acest caz,Protifar si Sedochol sunt amestecate pe mancare.Protifar (proteina animala) este un produs destinat oamenilor…pentru copii cu probleme de dezvoltare…si este produs de catre firma Nestle.Are un efect exceptional asupra porumbeilor…deja de luni acestia au pofta de zbor !!!

In timpul naparlirii,Sedocholul si probioticele sunt administrate in mod regulat.In timpul reproductiei,porumbeii primesc in adapatoare un catel mare de usturoi,care va ramane in adapatoare timp de 3 saptamani.Se adauga apa in fiecare zi,fara  a se curata insa adapatoarea.In cateva zile ,cateii de usturoi incep sa incolteasca…Apa devine din ce in ce mai tulbure…iar mirosul din ce in ce mai respingator…dar este foarte,foarte efectiv impotriva multor probleme…Porumbeii de zbor primesc acelasi tratament pana exact cu 1 saptamana inainte de imperechere,iar puii pana in clipa in care incep antrenamentul.

Interior voliera femele vaduve;

Puii

In fiecare an Jef reproduce 150 de pui doar pentru el.Acestia sunt intarcati la varsta de 23 de zile.Inca de la intarcare toti puii masculii sunt vanduti,cu exceptia catorva,care vor participa la concursuri.Puii sunt tinuti inchisi in voliere si nu sunt eliberati decat in luna martie.In aceasta perioada ei oricum nu prea zboara,si din aceasta cauza,pasarile de prada fac cel putin o victima in fiecare zi.

Interior voliera pui;

Femelele tinere sunt tinute la intuneric din momentul in care incep sa se antreneze bine,pana cu 5 saptamani inainte de primul zbor national de la Bourges.O parte sunt tinute la intuneric pana cu 3 saptamani inainte de Bourges,dar pana acum nu s-a observat nici o diferenta notabila intre cele 2 metode.Din momentul in care perioada de intuneric fortat s-a terminat,extra lumina este folosita in voliere de la 5 dimineata pana la 23 seara !!!

1 National Argenton Pui 2010 !!!

 

Pentru ultima cursa de la Gueret, la inceputul lui septembrie,7 porumbei nu aruncasera nici o pana….12-12 aruncasera 1 singura pana,si restul echipei aruncase doar 2 pene !!!Aceasta crede Jef,deoarece puii sunt zburati in fiecare weekend…iar din momentul in care incep etapele de demifond,puii vor zbura in fiecare weekend de la 369 km.Atunci cand puii femele se intorc din prima cursa,la sfarsitul lunii mai,masculii batrani le asteapta in boxe.Masculii raman cu femelele in voliera timp de 1 saptamana….femelele pui se antreneaza in mod normal in fiecare zi,in schimb,masculii raman in voliera.Femelele pui stau impreuna cu masculii maturi aproximativ 5-6 ore inainte de fiecare imbarcare,iar la intoarcere vor sta impreuna pana a 2 a zi la pranz.

Noua voliera de matca;

Absolut totul a fost incercat

Jef : “In ultimii ani am crezut si am incercat absolut orice.NU EXISTA secrete in sportul columbofil….VOR sa te faca sa crezi acest lucru !!!DAR din pacate,exista mai multi porumbei buni,decat columbofili !!! Nu mi-am tratat porumbeii impotriva bolilor respiratorii si a trichomonozei din 2004 !!! In schimb am devenit un columbofil mai apropiat de natura…cred ca sanatatea porumbeilor mei este strict legata de usturoiul din apa.

 

Este mai usor sa te lasi de fumat,decat sa crezi ca succesul vine dintr-o sticluta magica!!!!

Inca mai folosesc antibiotice pentru prevenirea salmonelozei,si picaturi in cazurile foarte rare in care unui porumbel ii mai curge cate un ochi.Inca ma folosesc de efectul de explozie al formei prin injectia cu Columbovac inainte de ultima etapa a sezonului,sau inainte de o cursa care ne intereseaza in mod deosebit.Se injecteaza o.2 la ceafa martea,daca cursa este duminica !!!!(informatii pe care le gasiti numai pe WWW.PIGEONS.RO…..altii fie nu le stiu,fie nu vor sa le impartaseasca !!! )

Pentru mine principiile de baza in columbofilie au devenit : nu curat volierele in exces…pastrez un sistem cat mai simplu...OXYGEN cat ma mult .….si orice pentru a imbunatatii rezistenta naturala.Sa observ si sa interpretez corect…la asta se reduce succesul in sportul columbofil…si nu in ultimul rand…porumbei de caliate !!!”