Jos Cools – un mare campion de sprint cu o echipa mica de porumbei!

cools_jos

Inainte sa incep prezentarea acestui mare campion, doresc sa va impartasesc cateva ganduri personale legate de “nebunia” cu care sunt priviti in ultimii ani porumbeii de sprint, in special cei din provincia Antwerp.

Daca in trecut porumbeii de sprint erau preferatii columbofililor de sprint, cu foarte putini fani in randul columbofililor practicanti de alte categorii, acum toata lumea alearga dupa acesti porumbei. In trecut unii columbofili au inteles ca daca introduc periodic porumbei de sprint(si cand spun sprint ma refer la 100-300km) in familiile lor, performantele cresc simtitor. Pionierul acestor incrucisari a fost legendarul Piet De Weerd, care a imperecheat inca din anii ’60 porumbeii de Janssen cu cei de  Jan Aarden. Toti l-au privit ciudat, mai ales olandezii sai,  fiind incapabili sa treaca peste anumite teorii rigide si invechite. Exemplul s-au l-a urmat la fel de celebrul Jan Grondaelaers care in anii ’70 si ’80 importa anual porumbei de sprint in familia sa de porumbei. Exemplul sau este dat mereu de catre Ad Schaerlaekens, care crede cu tarie in astfel de incrucisari. Ce este amuzant pentru mine, este faptul ca absolut toti columbofilii romani il admira pe Ad, si implicit ii admira teoriile, dar inca sunt atat de multi(majoritatea) fondisti si maratonisti romani care refuza sa incruciseze porumbeii lor cu porumbei de sprint. Nici macar in proportie de 25%. La inceputul anilor ’90 un trio exceptional de tineri columbofili belgieni, format din Eric Limbourg, Marc De Cock si Jos Thone, incepeau imperecherile intre porumbei de maraton cu cei de sprint, cu rezultate directe exceptionale. Tin minte in multele discutii cu prietenul meu Eric Limbourg( si repet: o poza cu un columbofil de renume din vest etichetata drept”Prietenul meu”, nu te face prieten cu “prietenul tau”) legata de acest subiect, cum columbofilii de renume ai acelor ani ii faceau “tineri si nebuni”, legat de aceste imperecheri. Si chiar si dupa ce le-au dovedit ca nu este asa, multi dintre ei tot nu au acceptat. Probabil asa este natura umana. Sau asa este cand din pacate avem un EGO mult prea dezvoltat. De aceea in primul rand articolele mele sunt adresate noii generatii de columbofili, nu pentru ca nu imi respect inaintasii(din contra, ii respect foarte mult), ci pentru ca dupa o anumita varsta omul se schimba doar daca doreste. Raportandu-ne la Romania, la istoria columbofila recenta, cel mai bun exemplu legat de acest exemplu, este domnul Moldovan Florin de la Cluj, care a imperecheat ideal porumbeii de Janssen cu cei de Wim Muller, incepand cu mijlocul anilor ’90.

Revenind la nebunia actuala dupa porumbeii de sprint, personal consider ca motivul principal o reprezinta dezvoltarea extraordinara a zborurilor de tip columbodrom. Cine a urmarit cu atentie ultimele editii ale columbodroamelor europene, a observat foarte clar procentul extrem de mare de porumbeii cu sange de sprint clasati pe “prima pagina”. De aceea indemn mereu tinerii columbofili sa citeasca non stop, si sa studieze cat mai multe pedigree. Poti invata extrem de multe din aceste lucruri. De aceea eu parcurg toate siteurile din tara zilnic, toate licitatiile din tara zilnic, si la fel si siteurile din afara. Aud foarte multi columbofili spunand :”Domne eu nu ma uit pe siteul lui X, sau al lui Y”. Eu nu fac asa. Pe absolut orice site columbofili gasesti lucruri interesante daca ai bunavointa sa cauti. Pornind de aici, personal am observat tenacitatea cu care porumbei de sprint puri, sau in raport de 50% castiga etape extrem de dure, de 500 km, a cate 8-9 ore de zbor sau mai mult.

Ultimul exemplu este locul 2 in finala columbodromului Golden Algarve Race reusit de catre prietenul meu Martiall Maindrelle din Franta din peste 3000 de porumbei in finala, si peste 6000(!!!) inscrisi initial. Tatal acestui porumbel este un original Leo Heremans achizitionat intr-o licitatie Pipa.be.

Au inteles asta rapid si columbofilii chinezi. Si sa nu mai credeti vreodata ca sunt cumparatori prosti sau tampiti. Sunt inca multi columbofili chiar si in vest care cred asta. Chinezii nu sunt prosti, au in schimb foarte multi bani si joaca in concursuri derby pe bani pe care cei mai multi dintre noi nu ii castigam intr-o viata. In plus sunt un popor care adora sa parieze pe absolut orice, inclusiv pe porumbei. Prin prisma faptului ca in China sunt interzise cazinourile, a luat nastere celebrul Macau, pe o insula aproape de tarmul Chinei, un adevarat Las Vegas al Asiei. Fratele meu este stabilit de 6 ani in China, asa ca stiu ce spun. Si bineinteles ca rapid  au inteles calitatea acestor porumbei de sprint, astfel incat chinezii au inceput sa ii vaneze. Si trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca absolut nimeni nu poate tine pasul cu ei. Chinezii nu cumpara un pui, chinezii cumpara o serie minim. Foarte multi columbofili de sprint au devenit faimosi si milionari peste noapte, pentru ca au stiut sa se promoveze. Dar exista inca foarte multi columbofili de sprint, care de multe ori se regasesc in pedigreele celor din lumina reflectoarelor, si cu toate acestea sunt la fel de buni. Cum spune mereu bunul meu prieten si mentor columbofil Ad Schaerlaekens ??? “La ei trebuie sa ajungem primii”. Unul dintre acesti columbofili este Jos Cools si aceasta este pe scurt povestea sa 🙂

IMG-20161022-WA0042

Unul dintre cei mai buni sprinteri din istoria Romaniei – Silviu Glodeanu, impreuna cu unul dintre maestrii sprintului belgian – Jos Cools; Vizita Belgia – octombrie 2016;

O matca exceptionala

Matca lui Jos se bazeaza absolut pe sprinteri remarcabili creati de el, din porumbei achizitionati de la prietenii sai buni cum ar fi: Danny Van Dick, Dirk Van Den Bulck(cei mai cautati sprinteri ai momentului), Gustaaf Berkmoes, Charles Chorthout, Miel Van Den Brande si Rik Hermans. In timp Jos le-a intors favoarea si le-a trimis inapoi numerosi pui, cu care absolut toti au avut succes. Asta inseamna prietenie adevarat si implicit evolutie columbofila.

Miel si Octavia – perechea care sta la baza coloniei:

De cele mai multe ori de noroc avem nevoie pentru a descoperi o pereche valoroasa de matca. Pentru Jos, aceasta pereche este reprezentata de catre Miel si Octavia. Chiar dupa numele sau, putem de duce ca Miel Belg10/ 6252797 provine de la Miel Van Den Brande-Hermans, fiind un nepot al celebrului Di Caprio al lui Leo Heremans. Liniile lui Kannibaal-Van Dick si a lui Gooudjaantje-Rudi Diels pot fi regasite de asemenea in pedigreeul lui Miel. Octavia Belg12/ 6254608 a fost o zburatoare de top pentru Jos inainte sa fie oprita la matca, si provine din urmatoarea incrucisare de linii: Leo Heremans x Bart Geerinckx x Dirk Van Den Bulck.

Cei mai importanti descendenti directi din aceasta pereche pana in acest moment, sunt femela Super Lady Belg13/6138827 – 6 national Viteza Yearling Belgia KBDB 2014  si masculul Cher Ami Belg 14/6090932 – 14 national Viteza Yearling Belgia KBDB 2014.

* Super Lady:

be13-6123827 be13-6123827_ped

* Cher Ami:

be14-6090932 be14-6090932_ped

Dupa cum am mentionat anterior, prietenii chiar sunt prieteni pentru Jos, si acesta pune mult suflet in astfel de relatii interumane. La fel de repede cum prietenii sai i-au daruit porumbei, Jos l-e intors favoarea.

De aceea o femela de la Jos Cools se regaseste in pedigreeul celebrului Kanon zburat de catre Danny Van Dick, unul dintre cei mai buni demifondisti ai ultimilor ani – Campion vest european de demifond si in acelasi timp locul 4 national demifond maturi. La randul sau Kanon este tatal locului 1 natioanl demifond pui KBDB Belgia 2013.

Cea mai buna referinta per total pentru Jos Cools vine de la Dirk Van DEn BUlck, crescatorul cu cei mai cautati sprinteri ai momentului. Toate cele 3 linii care formeaza familia Van Den Bulck sunt legate de porumbeii Jos Cools.

In continuare va prezentam o parte dintre zburatorii maestrului Cools:

BE15-6208020 BE15-6208020_ped BE15-6208034 BE15-6208034_ped BE15-6208037 BE15-6208037_ped BE14-6090950 BE14-6090950_ped

BE16-6246025 BE16-6246025_ped