Cees van Aert – un adevarat campion de fond cu o colonie mica !

va_aert_art_1

Cees este bine cunoscut si pe deplin respectat intre maratonistii vest europeni, rezultatele sale din ultimii ani fiind senzationale.

Un cos mic

Cees locuieste in micutul orasel Acthmaal din provincia Brabant North. Kees este cunoscut la nivel zonal si national sun porecla daca vreti de “campionul cu cosul mic”. Probabil de aceea este necunoscut in Romania. Este destul de greu sa rezisti atat de mult timp in topul national olandez in ceea ce priveste maratoanele cu un lot mic de porumbei. Cees a participat atat in cadrul etapelor de maraton cu lansare matinala cat si in cadrul celor cu lansare tarzie pana in 2014. Obisnuia sa trimita nu mai mult de 10 porumbei in cadrul etapelor cu lansare tarzie, si nu mai mult de 5 porumbei in cadrul etapelor cu lansare matinala, porumbei pe care ii alegea dintr-un lot de 18 masculi vaduvi si 12 femele zburate la natural. Din 2015 Cees a hotarat sa participe numai in cadrul etapelor de maraton cu lansare matinala, pentru ca porumbeii sa aiba cat mai multe sanse de ajunge la voliere seara. Nu stiu de ce, dar povestea lui Cees mi-l aduce in minte pe maestrul nea Luci Iordache, si imi amintesc cu drag de povestile(adevarate) in care venea cu doi porumbei in cutie si batea masina. Timpurile s-au schimbat dar oamenii de calitate raman oameni de calitate. Il salut cu drag pe nea Luci pe aceasta cale 🙂 . In umila mea parere, cu premierea veteranilor columbofili contemporani cu noi ar trebui inceputa aceasta editie a Cupei Europene. Mi-as dori sa vad o cupa nationala Traian Nitescu, o cupa nationala Corneliu Cretulescu. Asta mi-as dori eu 🙂 Cat de mult s-ar fi bucurat nea Gica Vatrautas sa fie acum cu noi. Imi aduc aminte cu drag de o premiere Gyosport din urma cu vreo 5 ani. Am “stat” eu la microfon si atunci cand i-am inmanat o diploma lui nea Gica l-am strigat la microfon :”acest Alain Delon al columbofiliei ropmanesti”. Asa mi-a venit atunci, asa am simtit. Avea o prestanta in el nea Gica extraordinara. O pozitivitate si o pofta de viata cum rar mi-a fost dat sa intalnesc. O smecherie fina, cum se intalnea odata, o smecherie frumoasa cum regasim la maestrul Caragiale. Imposibil sa uiti asemenea oameni minunati. Sa revenim la subiect 🙂

Kees este cea mai buna dovada a lozincii:” calitate, nu cantitate”. Cu un numeric mic de porumbei a reusit urmatoarele rezultate la nivel national in ultimii ani, in patria maratonistilor – Olanda:

* 1 As Olanda Bordeaux (acum Agen) pe 3 ani (2010-2011-2012);

* 1 As Olanda Bordeaux (acum Agen) pe 4 ani (2010-2011-2012-2013);

* Cel mai bun crescator de maraton din jumatatea de sud a Olandei;

* loc 2 As national Olanda Pau pe 4 ani (2009-2010-2011-2012);

* loc 2 As National Olanda Bordeaux pe 5 ani (2010-2011-2012-2013-2014);

* loc 2 Maraton extrem Europa de Vest;

* loc 2 Crescator national pe zborurile : Pau-Barcelona-Marseille-Perpignan etc;

 

Pereche de baza a coloniei

Kees a fost extrem de inspirat cand a achizitionat un fiu din Pau-Doffer de la Willy van Luytgaarden, botezat ulterior Willy. Willt s-a dovedit rapid a fi un super reproducator. Acesta a devenit in timp baza coloniei. Astazi in majoritatea zburatorilor regasim sangele porumbeilor lui B.Janssen din Bavel care si-a bazat colonie pe porumbei de la Jan Theelen si Cor De Heijde. Din aceste linii au vazut lumina zilei doi reproducatori de mare clasa : NL04-2227778 Vale Fran X NL04-2149372 Lichte Fran. Bunica lui Lichte Fran este o nepoata a legendarului Klamper, iar bunicul ei este Perpignandoffer porumbei legendari pebtru Cor de Heijde. Vale Fran este un mascul in mare parte de Jan Theelen.

vale_fran lichte_fran

 

Pasul urmator

Numai putin de 5 descendenti directi din aceasta pereche au castigat un loc 1 provincial in cadrul etapelor de maraton. Cel mai celebru dintre ei este NL10-3052378 Vale Narbonne care si-a adjudecat locul 1 national Narbonne din 4.303 porumbei si 2 international din 13.092 porumbei in 2012.

vale_narbonne NL10-3052378_ped

Fenomenalul Rode As Bordeaux 

Un alt descendent direct al acestei minunate perechi este NL08-1691744 Rode As Bordeaux.

NL08-1691744 NL08-1691744_ped

In ultimii ani Kees a reusit urmatoarele clasari la nivel national :

1st  National Perpignan (8th International)
1st  National Narbonne (2nd International)
6th  National Bordeaux
7th  National Bordeaux
8th  National Bergerac
11th National Tarbes
14th National Pau
15th National Pau
16th National Dax
16th National Chateauroux
21st National Pau
21st National Pau
23rd National St. Vincent
24th National Pau

Acesta este un palmares la care columbofilii doar viseaza, dar Kees nu este neaparat un visator, este mai degraba un om practic. Cand alti columbofili viseaza la urmatorul sezon el deja il pregateste. Legat de asta imi salut cu drag prietenii mei dragi Tavi Panescu si Adi Colniceanu cu care vorbim aproape zilnic. Cam asa este si la ei in voliera 🙂 Chiar astazi le-am spus :”Farmacie, va admir, va respect munca dar nu pot fi ca voi” :)))))

Kees: ” O cariera de succes nu se obtine peste noapte; cu toate acestea nu trebuie sa ducem lucrurile la extrem.Sunt si alte bucurii in viata.”

Sase porumbei minunati printre care si Vale Narbone si Rode As Bordeaux sunt oferiti acum spre vanzare pe Pipa.be de catre Cees. Licitatia se inchide duminica 31.01.2016 incepnd cu ora 16.