Interviu columbofil cu Dinca Valeriu din Bucuresti

Dinca Valeriu este ofiter de cariera si rang inalt, ce si-a desfasurat activitatea in structurile centrale de conducere ale unui Serviciu Secret. Cei care au avut privilegiul de a-l cunoaste, au fost placut surprinsi de modestia manifestata, de valorile morale de care dispune, dar mai ales de finetea intelectuala usor sesizabila, ceea ce, impune respect, dar care in acelasi timp te face sa te simti comfortabil cand observi profunzimea si placerea cu care abordeaza tematicile columbofile – preluare magazincolumbofil.ro ;

Domnule Dinca, ma bucur sa va revad si va multumesc pentru amabilitatea oferita de a putea realiza acest interviu columbofil.

Este o placere ca ne revedem dupa atatia ani, dar din pacate aceasta intalnire are loc intr-un context marcat de un moment nefericit din viata mea.

Sincere condoleante pentru decesul recent al mamei dvs.

Vad ca esti insotit de un distins domn?

Dati-mi voie sa vi-l prezint de Dr Dinu Mihai, reprezentantul PIPA in Romania.

Incantat de cunostiinta !

Dr Dinu: Respecte deosebite!

Draga Laurentiu, in discutia telefonica avuta anterior, ti-am promis un interviu si iata-ne acum impreuna. Te rog sa-mi spui despre ce doresti sa vorbim.

As dori sa vorbim putin despre columbofilie in general si despre problemele columbofiliei romanesti in particular!

Discutia va fi una punctuala care va urmari in principal problematici cu relevanta in viata columbofila romaneasca, dar nu voi agrea eventualele intrebari care sunt de natura sa genereze situatii de cancan si nu in ultimul rand, nu vom interfera aspectele columbofile cu profesia mea. Altfel spus, aceasta intalnire este una intre columbofili care plecand de la buna credinta isi propun sa gaseasca acele oportunitati necesare pentru viitorul columbofil.

Din punctul meu de vedere, columbofilia din Romania se afla intr-o criza, pe alocuri chiar majora, iar pentru a surprinde imprejurari semnificative care sa asigure un mesaj coerent si consistent, maselor columbofile din intreaga tara, ti-as propune si as vrea sa fii de acord cu o radiografie asupra momentelor care au stat la baza organizarii in trecut a columbofiliei din tara noastra.

Cred ca este foarte interesant sa cunoastem evolutia acesteia, concomitent cu identificarea exigentelor in ceea ce priveste resursele umane ca cerinte ale trecutului, raportat la prezent. Apreciez ca este interesant sa punem in oglinda in mod obiectiv trecutul cu prezentul, luand in considerare valorile celor doua momente.

Iti propun asta, deoarece, incepand cu 2006, am fost ales si am facut parte din organele de conducere al Federatiei, alaturi de Bilan, Olteanu, Tunduc, Horvath, Gatejescu etc.

La momentul respectiv am avut contacte, atat separate cat si in comun, cu Bilan si Olteanu, in care una din problemele importante discutate s-a referit la lipsa documentelor oficiale care sa ateste chiar si istoric existenta entitatilor columbofile din Romania.

Ca atare, am declansat activitati proprii ce mi-au oferit prilejul sa intru in posesia unor documente ce reprezinta o valoare istorica inestimabila pentru columbofilia romana.

Inainte de a incepe o radiografie de prezentare a acestor documente si pentru o informare corecta, mentionez ca la un moment dat am fost informat ca anumite documente din care ar rezulta istoricul columbofiliei romane, s-ar afla in posesia regretatului Col (r) Giorgica Popescu.

In acest context, sprijinit fiind de dl Alexandru Dinicu, la care am apelat, am reusit sa intru in contact cu distinsul colonel amintit, care cu acel prilej mi-a aratat cateva documente ce m-au uimit din punct de vedere al valorii lor patrimoniale.

Mentionez si faptul ca in aceesi perioada au mai aparut si alte persoane interesate de obtinerea documentelor respective pentru a le folosi in scopuri contrare intereselor FCPR.

In urma unor negocieri, distinsul ofiter, care de-a lungul timpului a fost un remarcabil scriitor columbofil, a acceptat sa returneze documentele respective, contra sumei de 5000 EURO, astfel incat urmasii sa beneficieze de acest valoros patrimoniu columbofil.

Aspectul financiar a fost discutat si rezolvat atunci cu Dr Stanescu si  Cosmin  Olteanu. Asfel documentele au fost recuperate fara a fi depuse la sediul Federatiei, din Str. Fagaras, nr. 14, deoarece locatia respectiva nu mai  prezenta suficiente garantii de asigurare a protectiei necesare, iar contextul in care au disparut il descriu mai jos.

Intr-una din intalnirile avute cu regretatul Col (r) Georgica Popescu, la care cred ca a participat si Petrescu Romeo, Presedintele Asociatiei AS Bucuresti, stimabilul colonel ne a povestit ca aflandu-se la un moment dat cu totul intamplator pe la sediul federatiei din Str Fagaras, domnia sa l a vazut pe Radu V Ion – Nela ca facea curat si intentiona sa scape de arhiva Federatiei, considerata probabil fara valoare. In aceste conditii Domnia Sa a cerut sa o ia acasa si astfel a salvat-o!

Alte aspecte interesante pe acest subiect o sa discutam detaliat cu o alta ocazie, daca situatia o va impune. Pana atunci insa as vrea sa revenim la primele documente ce atesta infiintarea structurii organizatorice a columbofiliei romane, documente ce vor constitui pentru toti columbofilii un mare element de referinta istorica.

Iti propun ca in continuare sa facem o radiografie a actelor constitutive a columbofiliei romane  din 18 decembrie 1937.

Dupa cum se poate observa, majoritatea celor ce si-au adus contributia la acest demers columbofil, au fost personalitati intelectuale ale acelor timpuri, repectiv, ingineri, doctori, ofiteri de rang inalt, ceea ce a asigurat un grad ridicat de tinuta si responsabilitate in realizarea acestei organizatii.

Trebuie sa remarcam  ca unul dintre scopurile cele mai importante ale acestei constructii columbofile era de a incuraja columbofilii romani in cresterea si antrenarea porumbeilor calatori pur sange Belgian, pentru ca in caz de nevoie sa se poata da armatei un numar sufficient de porumbei postasi bine pregatiti, impreuna cu utilajele si personalul columbofil necesar.

Alt deziderat important era sa se importe doar porumbei campioni din cele mai renumite colonii straine.

Grupul respectiv trebuie apreciat nu numai pentru interesul manifestat de a asigura o calitate columbofila deosebita, cat mai ales pentru interesul aratat fata de calitatea factorului uman implicat.

In mod obligatoriu in acest sens trebuie sa obeservam exigenta in ceea ce privesteprimirea cuiva in uniunea columbofila, unde membrii de drept nu pot fi decat domnii ministrii activi si seful marelui stat majos al armatei.

Dle Dinca, oare cei care ocupa in prezent functiile de conducere si tin haturile columbofiliei romane, aveau vreo sansa sa ocupe aceste functii si in acele vremuri? Si ma refer la domnii Radu V Ion, Tunduc, Bilan, Cosmin Olteanu etc.

La aceasta intrebare las cititorii sa raspunda prin comentarii, pe seama carora putem continua un dialog, find important inainte de alegeri, ca impreuna sa readucem prezentul columbofiliei romane la exigentele si respectul trecutului ei.

Este foarte important ca noi columbofilii sa cadem de comun acord asupra profilului pe care trebuie sa-l aiba cel ce va conduce de acum inainte destinul columbofiliei romane.

Si aici as spune ca trebuie sa fie o persoana educata, pentru ca numai educatia e generatoare de respect, responsabilitate si performanta.

Si daca as continua, as spune ca trebuie sa aiba si o tinuta generala demna de respect, pentru ca imaginea sa ofere o pozitie de influenta la nivelul  structurilor internationale ale FCI, unde comunicarea intr-o limba internationala trebuie sa reprezinte prima carte de vizita. Dar asupra acestor aspecte vom reveni eventual intr-o discutie ulterioara.

Domnule Dinca, acum dupa ce am parcurs pe scurt momentul istoric al aparitiei sportului columbofil in Romania, va intreb daca mai este de actualitate afirmatia dvs. ca la urmatoarele alegeri  veti candida pentru orice functie pe care va candida si dl Tunduc?

Si acum precizez ca voi candida la alegeri pentru functia respectiva, deoarece sunt extrem de dezamagit sa constat aceasta diferenta enorma intre calitatea umana ce a fost in trecutul columbofiliei noastre, si cea din prezent. In situatia in care va aparea o persoana care isi manifesta dorinta de a participa la Alegeri pentru functia de Presedinte si indeplineste criterile de exigenta pe care eu le am in vedere, ma voi retrage si eventual am sa o consiliez, daca apreciaza necesar. Aici nu am in vedere nici o persoana din cele care in prezent fac parte din organele de conducere ale F.C.P.R.

Ati aflat ca si-a mai anuntat candidatura pentru functia de Presedinte al FCPR si dl Radu V Ion- Nela?

Da, cativa prieteni columbofili mi-au relatat cu amuzament despre anuntarea acestei candidaturi. Din punctul meu de vedere o candidatura pentru presedentia FCPR este o problema extrem de serioasa si lumea columbofila nu cred ca mai este dispusa sa fie atrasa in jocuri lipsite de maturitate si responsabilitate.

Nu vreau sa continui decat spunand ca anuntarea candidaturii sale a fost doar o reactie la intalnirea la care am participat cu cativa columbofili de bine din Bucuresti, printre care se numara si dl Florea Sorin, initiatorul intalnirii. Cu acel prilej eu am raspuns la o intrebare lamuritoare, in sensul ca sigur voi candida impotriva lui Tunduc indiferent de functie. Fac asta pentru ca, a adus prejudicii majore columbofiliei romane in general, iar in particular chiar si Asociatiei Columbofile AS Bucuresti, din care fac parte, aspecte despre care pot discuta cu oricine este interesat.

Este timpul, ca impreuna sa luam atitudine, sa stopam rapid toate derapajele ce au avut loc pana in prezent si sa mergem inainte cu o politica columbofila sanatoasa prin care sa nu  mai permita nimanui traficarea influentei pozitiei si functiei ocupate, pentru interese financiare personale sau de alta natura, iar columbofilia sa nu mai fie o povara financiara pentru columbofili.

Mai mult decat atat, privind lucrurile cu seriozitate si nu in bascalie,  Radu v Ion, conform deciziei adunarii generale din cate cunosc eu, in calitate de angajat al federatiei, nu mai poate ocupa o functie in structura de conducere, fiind considerata incompatibiltate.

Si ca de obicei in stilul sau caracteristic, a facut interventia respectiva cu anuntarea candidaturii sale, numai pentru a atrage atentia si a induce la nivelul columbofililor sentimentul de importanta ca facand parte din categoria persoanelor care ar conta in luarea decizilor de o anumita greutate.

In atletism, metoda respectiva se numeste cea a iepurasului, in acest caz fiind a unui candidat de umplutura, fals, ce are doar scopul de a induce in eroare oamenii si a atrage atentia catre o alta directie.

Aducand in discutie povara financiara, ce ne puteti spune despre valoarea cotizatiei si a inelelor ceruta de FCPR pentru anul 2014?

Cred ca raspunsul trebuie sa fie abordat sub aspect politic. Si daca in trecutul apropiat au fost taiate salariile si pensiile cu 25 % , aspect ce a dus la pierderea alegerilor de catre guvernanti, cred ca era de bun-simt ca valoarea cotizatiei solicitata de actuala guvernare columbofila sa fi fost cu 25% mai mica, daca le pasa cu adevarat de columbofili.

Stiti cumva pe ce baza legislativa  actuala conducere a hotarat ca termenul limita de plata a cotizatiei si inelelor ptr 2014 sa fie sfarsitul lunii octombrie?

Din pacate si de aceasta data constatam cu regret ca din partea actualei conduceri exista un dispret inadmisibil fata de respectarea legislatiei , a propriilor acte si decizii emise, si mai ales a propriilor intelegeri asumate contractual. Si am in vedere aici continutul contractului de afiliere la FCPR al fiecarei asociatii,  unde la Cap 6, denumit Cota de participare si modalitatile de plata, se spune ca plata cotizatiei se va face anticipat pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, in  lei, prin virament in contul FCPR, mentionat in partea introducativa a contractului de asociere.

Acestea fiind spuse las pe fiecare dintre dumneavoastra sa aprecieze gradul de seriozitate si bunsimt de care da dovada actuala conducere si daca ea mai merita sa ne reprezinte

Care credeti ca ar fi inceptul problemelor columbofiliei romanesti si de unde s-ar putea incepe rezolvarea lor?

Trebuie sa remarc ca, columbofilia romana din punct de vedere organizatoric a avut de suferit chiar plecand de la scindarea din uniunea columbofila si aparitia celor 2 entitati columbofile, respectiv FCPR si UCP.

Si poate nu foarte importanta e aceasta separare, ci nelinistea e ca cele 3 federatii actuale, datorita liderilor lor si a ambitiilor si orgoliilor personale, drogate de putere si influenta sportiva si economica, nu au fost in masura sa gaseasca acele repere comune pentru unificarea columbofiliei romane macar din punct de vedere sportiv.

Ba mai mult chiar, au transferat intrega dezbinare si tiganie la federatia internationala, ceea ce din punctual meu de vedere e o mare nerealizare si o rusine nationala imputabila tuturor celor implicati.

Tin insa sa mentionez in acest context, ca recent am primit semnale pe mai multe cai, ca la nivelul FCI are loc in prezent  un demers foarte puternic facut de dl Florea Sorin , prin toate mijloacele relationale de care dispune domnia sa la nivelul columbofiliei europene, pentru a se gasi rapid o solutie de reprezentare internationala unita, din punct de vedere sportiv, a  tuturor celor 3 federatii din Romania.

Pentru demersul facut ii transmit dlui Florea Sorin si pe aceasta cale felicitarile mele si il asigur de tot sprijinul meu.

Ati amintit de contractele de afiliere a asociatiilor la FCPR, va intreb ce parere aveti dvs din punct de vedere a aspectelor juridice a felului cum sunt intocmite ele?

Daca facem o analiza din punct de vedere juridic a acestor contracte de asociere pe care le-am vazut in totalitate, se pot face foarte usor enorm de multe  sesizari de nereguli si de expunere inconstienta a celor ce le-au intocmit si le administreaza.

Sa luam de exemplu cererea de afiliere a Asociatiei Columbofile Porumbelul Calator Giurgiu. In primul rand aceasta cerere apartine asociatiei amintite ca emitent si ca atare vedem ca antetul FCPR este gresit mentionat. Dar nu asta ar fi un aspect grav, ci faptul ca cererea a fost inregistrata la pozitia Nr 5 in data de 15.02.2010, desi cererea este datata ca fiind facuta abia la data de 24.02.2010.

Cum este posibil sa se faca astfel de nereguli si sa inregistreze in actele oficiale ale FCPR un document la o data cu aproximativ 10 zile mai devreme ca acel document sa fie facut? Un alt aspect interesant e faptul ca in respectiva cerere de afiliere se mentioneaza ca asociatia respectiva ar avea doar 5 membrii in anul 2010, desi numarul de cotizatii depuse in acel an la FCPR de catre respectiva asociatie pare a fi mult mai mare.

Tot la acest caz este interesant de vazut si contractul de afiliere la FCPR al respectivei asociatii, contract ce a fost inregistrat  de Radu V Ion – Nela, cu Nr 6 la datat de 15.02.2010, dar ce apare ca data de inregistrare la nivelul federatiei dupa 10 luni, cu Nr 28 in data de 11.12.2010. Aceste acte au devenit documente oficiale fiind folosite la activitatile judiciare ale Tribunalului Bucuresti, ce a fost investit cu solutionarea cererii formulate de federatie.

Exemplele pot continua si pot spune ca este de neimaginat iresponsabilitatea celor ce au operat aceste documente si  modul cum au incalcat legislatia in vigoare.

Sau daca facem o analiza a cererii de afiliere a Asociatiei Columbofile Prahova, constatam ca aceasta cerere nici macar nu figureaza ca fiind inregistrata in evidentele documentelor asociatiei respective !!!!! Si desi nu este nici datata, ea figureaza ca fiind inregistrata la nivelul FCPR sub Nr 19 din 31.11.2010, iar in locul presedintelui FCPR, semneaza Radu v Ion – Nela.

Probabil ca responsabilii Asociatiei din Prahova au intampinat greutati in a ajunge la sediul asociatiei din com VarBilau , sat Cotofenesti, pentru a semna, data si inregistra documentul respectiv.  In cererea de afiliere aceasta asociatie anunta ca are 973 membrii. E interesant de vazut cate cotizatii a incasat in acel an!

Daca la nivelul asociatiei din Prahova sunt astfel de neregului, si fiindca presedintele FCPR  este Dl Bilan tocmai din Prahova, motiv ptr care domnia sa ar trebui sa fie un model de legalitate si corectitudine, ce sa mai pretindem sau sa asteptam altora cand vedem cate nereguli sunt numai in ograda lui!

E important ca toti columbofilii sa inteleaga ca aceste nereguli si acest dispret fata de lege trebuie sa inceteze imediat si asta spre binele nostru al tuturor. Ca atare sper ca toti oamenii sa inteleaga ca este nevoie mai mult ca oricand de o schimbare radicala in structura de conducere a FCPR si de venirea   unor oameni noi care sa puna rapid lucrurile la punct pe toate planurile.

Columbofilia romana are o mare nevoie la varful ei de oameni cu caracter si responsabilitate, de oameni educati care sa aduca plus valoare.

E timpul sa dam jos acele persoane  care intamplator sau nu au reusit sa penetreze si sa capuseze columbofilia romaneasca  ajungand in organele ei centrale de conducere, pozitie de pe care ei se afiseaza ca fiind baronii acestui sport si tratand  restul columbofililor ca pe o masa de prosti platitori de cotizatii si de alte costuri impuse aberant, abuziv si ilegal.

Asa cum se exprima un antrenor cand spunea ca fotbalistii ar fi niste sclavi platiti, se pare ca si columboofilii din Romania au ajuns sa plateasca ca sa fie sclavii actualei conduceri!

Dar sa revenim la un alt caz si mai interesant. Contractul de la FCPR al asociatiei UFCR !  Asociatia UFCR are de asemenea cerere de afiliere nesemnata si nedatata , inregistrata cu Nr 30 la data de 29.12.2011. Asa cum rezulta din cererea mentionata aceasta asociatie ar avea sediul tot in Str Fagaras 14, loc care reprezinta probabil si centrul de imbarcare pentru cei 40 de membrii invocati ca facand parte din aceasta asociatie. Cererea si contractual de afiliere pentru aceasta asociatie sunt inregistrate la FCPR in aceeasi zi, respectiv 29.12.2011, la Nr 30/31. Despre situatia juridica a acestei asociatii iti propun sa discutam la o data ulterioara, deoarece are o anumita complexitate si din acest considerent prezinta un interes special.

Fiind treaba de documente oficiale, inregistrarea lor conform legii prin atribuirea unor numere, e modalitatea prin care se atesta ca documentele in cauza au intrat in custodia legala si responsabila a institutiei si in aceeasi masura arata si volumul de munca al angajatilor in ceeea ce priveste exercitarea competentelor de serviciu.

Marea majoritate a contractelor de afiliere nu sunt semnate de ambele parti, ceea ce, le poate afecta gradul de legalitate.

Puteti da va rog putin mai multe detalii din punct de vedere istoric si juridic asupra FCPR, prin prisma documentelor detinute si analizate de dvs.?

Refuz sa comentez aceste aspecte in acest moment.

Pe ce criterii si in baza caror repere se stabileste data adunarii generale si a desfasurarii alegerilor la FCPR?

Este destul de greu de spus, deoarece de mai multi ani columbofilia se afla intr-o mare confuzie intrucat mandatul organelor de conducere este calculat dupa coordonatele UFCR care de mai multi ani se afla intr-o situatie judiciara incerta, iar incepand cu luna Martie 2007, columbofilia noastra se raporteaza la FCPR. Daca facem un calcul simplu adaugand cate 4 ani la fiecare entitate columbofila amintita mai sus si anume, daca ne raportam la UFCR, alegerile ar trebui sa aiba loc dupa cum urmeaza: 2006+4+4=2014, iar daca ne raportam la FCPR, alegerile ar trebui sa aiba loc dupa urmatoarea formula: 2007+4+4=2015. Pare interesant, nu ? Aceasta situatie, pentru a fi inteleasa in profunzimea ei, trebuie sa o abordam de asemenea in mod separat pentru ca, evolutia acesteia presupune existenta multor date de interes.

Deci alegerile daca se tin in 2013 pot fi declarate printr-o actiune in instanta ca fiind nestatutare?

Inca odata intalnim, iresponsabilitatea si incompetenta in exercitarea competentelor comform normelor juridice ce reglementeaza activitatea columbofila, managementul exercitat de cei in cauza find defectuos.

Sperand cu sinceritate ca majoritatea columbofililor au inteles mesajele ce am incercat sa le transmit pe aceasta cale, ii asigur de intreaga mea consideratie si de faptul ca le stau la dispozitie cu toata experienta mea pentru ca impreuna sa punem rapid lucrurile la punct in columbofilia romana din punct de vedere organizatorico-administrativ, astfel incat sa ne putem dedica cu totii performantelor columbofile,  mult mai relaxati si mai uniti de aceasta minunata pasiune.

Dle General va multumesc inca odata pentru amabilitate si sper sa continuam aceast dialog pentru binele columbofiliei romanesti.

Laurentiu Fulga