Vizita Jan Hooymans , Olanda – 4 aprilie 2013

Florea Sorin , Dinu Mihai , Gerard Hooymans , Vincent van de Kerk si Jan Hooymans in crama lui Gerard Hooymans ;

Hooymans Company


Vizita la Jan Hooymans a fost probabil cea mai speciala vizita pe care am facut-o pana acum in Belgia si Olanda incepand cu anul 2004 . Pe Jan l-am cunoscut pentru prima data in ziua premergatoare meciului Steaua Bucuresti – Ajax Amsterdam . Cu o saptamana inainte , la sugestia prietenului nostru german Klaus Stieneker , Jan Hooymans l-a invitat pe dl Florea Sorin la Amsterdam pentru partida cu Steaua . Din cauza timpului limitat , dl Sorin si cu mine nu am putut ajunge , dar bineanteles i-am invitat la Bucuresti . Astfel la invitatia domnilor Florea Sorin si Gyany Antonescu , Jan Hooymans , Klaus Stieneker si Vincent van de Kerk (Pipa Olanda ) au petrecut 3 zile la Bucuresti . Am descoperit in Jan un om extraordinar , de o modestie rar intalnita . Nu stiam absolut nimic despre statutul sau financiar , stiam doar ca este unul dintre cei mai buni columbofili olandezi la ora actuala pentru zboruri cu distante cuprinse intre 100-650 km . A fost o simpatie reciproca cu Jan . De multe ori , prin astfel de intalniri si simpatii reciproce , legi prietenii care dureaza o viata , prietenii care pot devenii mult mai solide , decat o prietenie inceputa in copilarie . De aceea viata in general este atat de frumoasa si de interesanta . Si mai trebuie subliniat ceva … in general persoanele pozitive atrag numai persoane pozitive in jurul lor , iar persoanele negative doar persoane negative !!! Asa spune Buddha si in general absolut tot ce ne invata acesta se oglindeste in realitatea de zi cu zi .

Bineanteles atunci cand ne-am hotarat sa facem aceasta vizita maraton in Olanda ( eu impreuna cu dl Sorin ) , nu il puteam ocoli pe Jan . De fapt acesta a insistat sa petrecem o zi intreaga doar cu el . Nu peste mult timp aveam sa intelegem de ce . Cu o zi inainte am ramas in Belgia deoarece i-am vizitat pe Freddy Vandenheede si Chris Hebberecht . Impreuna cu ghidul nostru in aceasta excursie , Vincent van de Kerk ( Pipa Olanda ) , am ajuns in fata birourilor lui Jan la ora 10 dimineata . Atunci am aflat ca Jan detine cea mai mare fabrica de ciuperci din Europa , si cea mai moderna fabrica de compost ( balastul in care cresc ciupercile , sau pe romaneste balegar) din lume !!!!!

Afacerea a fost pornita de catre tatal lui Jan , Gerard Hooymans in 1969 . Dar inca de la o varsta frageda , chiar inca inainte de a-si termina adolescenta , Jan s-a alaturat tatalui sau . In birou , Jan ne-a prezentat la ce nivel a ajuns afacerea sa cu harta Europei in fata . Vorbim de o afacere la nivel global deja , Jan avand cel mai cautat compost pentru ciuperci din lume !!! La un moment al afacerii , lucrurile nu mergeau asa cum ar trebuii , deoarece reteta compostului nu era exacta , iar ciupercile nu se dezvoltau corespunzator . Atunci Jan a plecat in America pentru a invata de la cei mai buni in acei ani . Intors acasa in Olanda , a obtinut in scurt timp cel mai bun compost din lume , compost pe care Jan il exporta acum in cantitati industriale si in America . Pentru ca toata lumea sa inteleaga ce este acest compost , voi explica pe scurt . Compostul se obtine din balegar de cal , gainat de gaina , paie si alte cateva ingrediente secrete , dar cele trei elemente mentionate inainte reprezinta baza compostului .

Sa revenim . Fiind cu harta Europei in fata , Jan a sugerat faptul ca firma sa este complet descoperita pe Europa de Est . Fiind o persoana cu un spirit de afaceri innascut dl Sorin i-a propus sa deschida impreuna o afacere asemanatoare si in Romania . In doar 30 de minute in care s-au discutat elemente de baza , extrem de interesante cei doi au batut palma .

Inca o punte intre Olanda si Romania a luat nastere astfel , precum a luat nastere si o adevarata fratie olandezo-romana . In prima jumatate a zilei , Jan ne-a prezentat in detaliu absolut fiecare colt al fabricii sale si ferma de ciuperci . Lucruri extrem de interesante . Am vazut in Jan nu un patron , ci un om activ implicat in toate activitatile fabricii sale , am vazut o relatie extraordinara de prietenie intre Jan si angajatii sai . Cel mai vechi angajat al sau , un marocan , lucreaza in fabrica lui Jan de peste 25 de ani .  Absolut tot ce castiga , familia Hooymans reinvesteste in companie , de aceea acestia au si ajuns lideri de piata la ora actuala . Jan este un patron care pleaca de acasa la 9 dimineata si se intoarce la 12 noaptea , facand acest lucru cu mare placere . Acesta ar putea sa vorbeasca cu pasiune o zi intreaga despre compania sa si produsele sale , exact cum ar face-o despre porumbei si viceversa . Echipa de vizitatori a fost intregita de catre Nikolaas Gyselbrecht si Freddy Vandenheede . Freddy fiind in vacanta si stiind ca il vom vizita pe Jan toata ziua , a dorit sa ni se alature . Un lucru mai putin obisnuit pentru Freddy , si cei care il stiu pot confirma acest lucru , dar dupa cum am mentionat mai sus , oamenii pozitivi atrag oameni pozitivi .

Abia dupa-amiaza am ajuns la porumbei , dar dupa cum lui Jan ii place sa spuna :” Viata nu inseamna numai bani si porumbei “.( Life is not only about money and pigeons ) . Si cata dreptate are . Jan si tatal sau Gerard locuiesc “gard in gard” pe doua proprietati impresionante de cateva hectare . Proprietatile sunt despartite de un gard natural de peste 3 metrii inaltime . Tatal sau fiind un jucator pasionat de golf detine un teren de golf in spatele casei , iar Jan fiind un fost jucator de fotbal profesionist detine un teren de fotbal . Ambii detin niste crame exceptionale , in care se gasesc numai vinuri de cea mai buna calitate , unele dintre ele din editii extrem de rare .

Cu un pahar de vin bun in fata , in biroul columbofil al lui Jan am vizionat absolut toti porumbeii acestuia , pe “Harry” si fratii sai , precum si pe parintii acestuia “Jonge Bliskem si Dirjke” . Trebuie sa va spun ca Jan nu vinde nici un pui din “Jonge Bliskem si Dirky” desi a primit sume astronomice pe ei !!! Pentru Jan columbofilia nu este o afacere .

Doar 3 pui din aceasta pereche au parasit resedinta lui Jan in ultimii 8 ani !!! Unul a fost  la Peter Veenstra , cumparat de catre acesta intr-o licitatie publica cu suma de 90.000 de euro , femela denumita dupa aceea “Miss Million” ,  iar doi i-au fost facuti cadou mentorului sau Cor de Heijde .

Trebuie sa mentionez faptul ca Jan a fost la inceput un zburator de maraton , porumbeii sai provenind doar de la Cor De Heijde . In 2009 , atunci cand porumbeii lui Cor au fost furati , din nou , Jan s-a urcat in masina cu o pereche de pui din “Jonge Bliksem si Dirjke” si i-a facut acestuia cadou . Din mascul , Cor a reprodus Loc 1 National Bordeaux 2012 de la aproape 900 km !!!!!!!!!!!

Am luat “la mana” niste porumbei de exceptie , acelasi calapod , si cu o musculatura cum rar mi-a fost dat sa vad , acesta fiind principalul aspect dupa care Jan isi selecteaza porumbeii .

Thank you again Jan to you , and to your all familly for the great hospitality !!! It was a day that for sure we will not forget untill the rest of our lifes !!!

Florea Sorin , Vincent van de Kerk , Jan Hooymans si Freddy Vandenheede ;

Produsul finit ;

Vincent van de Kerk , Pipa Olanda – ghidul nostru ;

Daca nu ar fi fost Jan , sportul columbofil in localitatea sa ar fi disparut . Astfel Jan a fondat un club lipit de centrul sau de echitatie . Clubul este dotat dupa ultima tehnologie , iar in interiorul clubului exista si un Pub in adevaratul sens al cuvantului , in cadrul caruia toata consumatia este suportata de catre Jan .

Pranzul l-am luat intr-un frumos restaurant pescaresc situat in incinta micutului port din localitatea de domiciliu a lui Jan :

Florea Sorin , Jan Hooymans , Dinu Mihai , Freddy Vandenheede , Nikolaas Gyselbrecht , Vincent van de Kerk ;

Acasa la Familia Hooymans

Tatal lui Jan , Gerard Hooymans un gentleman adevarat , un om plin de o vitalitate cum nu am mai vazut pana acum , este un adevarat pasionat de golf ;

]In acest compartiment micut din podul de deasupra biroului a zburat si a scris istorie celebrul ” Harry ” ;

Columbofilia “se simte ” ;

Impreuna cu legendarul “Harry”

Impreuna cu “Alexia”