Butucanu Stefan – Galati , sustine candidatura lui Florea Sorin la presedentia FCPR !!!

Florea Sorin si Butucanu Stefan ;

Florea Sorin si Butucanu Stefan , Galati – septembrie 2013 ;

MAGAZIN COLUMBOFIL a facut recent o vizita dlui Butucanu Stefan din Galati, cu scopul prezentarii candidatului Florea Sorin la functia de Presedinte al FCPR, si a initierii unei dezbateri privind solutionarea problemelor columbofiliei romanesti. Cu aceasta ocazie a fost realizat si interviul de mai jos.

 

Domnule Butucanu, acum, dupa ce ati avut sansa unei discutii si a unei cunosteri reciproce cu dl Florea Sorin, si constatand ca exista multe idei comune privind solutionarea problemelor columbofiliei romanesti, v-as ruga sa facem un scurt interviu?

Domnule Fulga, eu in ultima perioada, dezamagit fiind de tot ce se intampla in columbofilia romanesca si constatand cu amaraciune ca unii doar au profitat de pe urma imaginii mele si a asocierii cu persoana mea, am refuzat sa mai dau interviuri. Si va spun ca am refuzat sa mai dau interviu chiar si publicatiei ce apartine, sau a apartinut dlui Tunduc.

Dar cum dvs. sunteti printe putinele persoane care inca nu m-au dezamagit pana in prezent, nu va pot refuza, desi sunt constient ca voi intra de bunavoie sub un tir de intrebari necrutatoare ce nu vor tine seama in nici un fel de prietenia ce ne leaga, si imi e teama ca ma veti provoca sa fac afirmatii dure in public, cum nu e genul meu.

Chiar si venirea catre mine a dlui Florea Sorin prin intermediul dvs. a fost o miscare foarte inteleapta si bine gandita din partea domniei sale, fiindca eram decis sa ma retrag in anonimatul sportului columbofil si sa raman resemnat fara speranta de solutionare in vreun fel a tot ce se intampla acum in columbofilia romaneasca.

Domnule Butucanu, pe unde merg prin tara, cu cine ma intalnesc din lumea columbofila, majoritatea afirma faptul ca dl Tunduc ar fi creatia dvs. , ca sunteti mentorul lui si ca atare sunteti vinovat de raul existent acum in columbofilia romaneasca?  Ba mai mult, ca ati fi ajuns acum o marioneta ce nu iasa din cuvantul lui, executandu-i doleantele fara sa comentati? Care este adevarul, de unde pana unde ati ajuns sa fiti asociat dvs. cu dl Tunduc si imaginea negativa a domniei sale, ca totusi vad ca sunteti doi oameni aflati ca distanta exact pe diagonala tarii?

Cine ma cunoste personal si ca om, stie bine ca eu nu sunt marioneta nimanui. Iar in legatura cu ce afirma oamenii ca as fi mentorul dlui Tunduc sau ca el ar fi creatia mea, poate ca ei au dreptate in oarecare masura. Insa nu cred ca trebuie acuzat dascalul, pentru prostiile elevului, mai ales daca dascalul are constiinta curata ca a sadit in elev doar lucruri bune. Dar sa va spun pe scurt cum am ajuns eu in relatie cu dl Tunduc.

Cu multi ani in urma, cineva din zona mea s-a mutat in zona dlui Tunduc. Respectivul afland acolo ca dl Tunduc are pasiunea columbofila, ia vorbit despre mine si rezultatele mele si asa a ajuns sa-mi calce pragul dl Tunduc. Am procedat si cu domnia sa, asa cum am procedat cu multi alti incepatori ce mi-au calcat pragul crescatoriei.

I-am oferit porumbei care sa nu-l dezamageasca la incept de drum, si sfaturi intelepte despre columbofilie astfel incat, nici el sa nu ajunga vreodata sa dezamageasca columbofilii. Nici eu, nici domnia sa, nu stiam pe atunci cum vor evolua lucrurile si functiile in viata. Dar ca orice om cu experienta care sadeste sfaturi bune intr-un incepator, odata cu aparitia si ridicarea dlui Tunduc in functii columbofile la nivel central, am sperat ca va tine seama de acele sfaturile bune si ca in sfarsit se vor face si lucruri bune in sportul columbofil. In mare parte asa s-a si intamplat pana la un moment dat.

Ati continuat sa-i fiti sfatuitor, consilier si dupa ce dl Tuncuc a ajuns presedintele CNS? Sunteti si dvs responsabil, vinovat de toate aberatiile aparute in RNS? Cum s-a ajuns ca lumea sa va considere acum pe dvs. ca a-ti fi o marioneta a dlui Tuncuc?

In legatura cu RNS suntem vinovati toti cei care am lucrat la el, insa fiecare pentru contributia lui. Iar eu ma consider responsabil doar pentru ideile mele, zic bune, ce se regasesc in el, si nu ma vad eu ca fiind responsabil pentru restul aberatiilor strecurate ulterior de altii in RNS.

Domnule Fulga, dupa cum stiti bine, eu niciodata nu am fost un om de afaceri, niciodata sfaturile mele nu au fost idei de imbogatire, si mai ales eu niciodata nu am fost sursa de finantare a cuiva. Cum va asteptati atunci ca sfaturile mele sa mai fi contat sau sa mai fi fost ascultate? Cine plateste, ala comanda, zice o vorba romaneasca! Ori daca eu nu pot plati, nici nu pot comanda cu sfaturi bune, daca de la mine nu pica bani!

Deja m-ati provocat sa vorbesc prea dur, desi eu nu sunt genul de om care sa acuz public pe cineva, oricat de tare m-ar fi dezamagit. Poate de asta au si ajuns oamenii sa ma considere ca as fi eu acum o marioneta a dlui Tunduc, fiindca nu mi-am exprimat public pana acum, nemultumirile fata de ce se intampla in sportul columbofil romanesc. Insa repet, eu nu injur si nu acuz public nici acum, desi am multe pe suflet de spus.

Dar, ce am avut de spus, cand am avut de spus ceva, sau de injurat pe cineva pentru faptele lui, eu am facut-o in privat acelui om, si am facut asta chiar si cu dl Tunduc cand am considerat ca e cazul. Asta insa nu inseamna ca acum nu comunic cu domnia sa, sau ca voi iesi prin iermediul dvs sau al altora sa arunc cu noroi in dl Tunduc. Nu, nu fac asta cu nimeni, oricat m-ar supara unori sau dezamagi cineva.  Asa ca prefer ca oamenii sa ma judece gresit in continuare pe mine, decat sa le dau satisfactia de a ma vedea injurand public sau ca dau cu noroi in cineva prin intermediul vreunei publicatii.

Dle Butucanu, in curand voi primi sa public lista cu toata reteaua de distributie a firmei dlui Tunduc, pentru a vedea si intelege oamenii ca un presedinte sau tehnic de asociatie judeteana ce este distribuitorul medicamentelor aduse de dl Tunduc, este incompatibil cu statutul de delegat la alegeri si ca oamenii nu trebuie sa incredinteze votul lor unor delegati platiti din comisionul dlui Tunduc. Dvs. sunteti distribuitorul produselor dlui Tunduc?

Am fost la inceput, dar cand am vazut ca ajung sa pun bani din buzunar pentru a plati produsele primite, fiindca nu puteam recupera de la oameni banii pe produsele oferite, am renuntat.

Considerati ca este incompatibilitate ca cineva sa ocupe o functie centrala in FCPR si sa fie si reprezentatul pe Romania in distributia unor produse columbofile?

Da. Evident.

Considerati ca este incompatibilitate ca cineva sa ocupe o functie centrala in FCPR sau la nivel de asociatie judeteana si el sa aiba si masini si afacere de transport porumbei?

Da. Ei trebuie sa alega intre functia de pe care trebuie sa ne reprezinte noua interesele, respectiv costuri cat mai mici la transport, si intre afacerea lui care sa-i aduca castiguri cat mai mari. E ca si cum, tu centrezi, tu dai cu capul, si tot tu stai in poarta sa prinzi mingea, ceeace este o aberatie! De asta merg treburile prost, de asta avem costuri mari si nervi la trasport etc.

Daca cei care au masini de trasport porumbei ar fi intelepti, ar trebui sa renunte la functiile detinute in cadrul asociatiilor, si ar trebui sa se dedice in exclusivitate afacerii de transport porumbei si organizat concursuri. Ei sa puna la dispozitie contra cost, locatia de imbarcare, comisie de imbarcare si desigilare, trasport, hranire, adapare, lansator calificat, filmare etc. practic servicii complete. Astfel incat columbofilul sa vina relaxat, sa plateasca si sa si predea porumbeii, fara sa mai treaca prin stresul, nervii si certurile de la imbarcare.

Asa vad eu un viitor profesionist sportului columbofil. Aparitia firmelor care sa ofere servicii complete de organizat concursuri, iar persoanele ce detin aceste firme sa nu poata detine functii de conducere in nici o structura columbofila la nivel central sau judetean.

Dle Butucanu, aici langa noi este dl Florea Sorin care va intreba pe dvs. un maratonist cu mare experienta, care este cauza participarii in numar modest a crescatorilor la Nationalele organizate de FCPR, spune modest in comparatie cu potentialul ce exista in Romania?

In primul este o gresala sa faci tu federatie maratoane Nationale in acelasi weekend cu 3-5 maratoane zonale. Astfel ai impartit porumbeii intr-un weekend intre 6-8 maratoane si din start pierzi din numarul de participanti ce ar trebui sa-i ai la Nationale. In weekendul cand se fac maratoanele Nationale nu ar mai trebui facute alte maratoane zonale.

Asta ar fi un motiv, insa nu cel principal. Cauza majora pentru care maratoanele Nationale au participare modesta se datoareaza faptului ca cei care au distante mari se simt dezavantajati fata de cei care au distante cu cateva sute de km chiar, mai mici.

Crescatorii ce au distante mari nu sunt stimulati prin actuala formula de calcul, sa intre in competitie cu crescatorii ce au distante mai mici. Si pe buna dreptate, nu se poate ca ani de zile cel care are distante mari sa tot fie la coada clasamentului ca si cum ar avea mereu porumbei prosti fata de cel care are distante scurte. Si atunci crescatorii ce au distante mari nu mai doresc sa fie carne de tun, pentru cei cu distante scurte, nu doresc sa mai participe la Nationale unde porumbeii lor sunt folositi doar pentru a fi participare mare care sa scoata punctaje bune celor cu distante scurte.

Deci actuala formula de calcul ce nu ia in considerare un coeficient de distanta sau un coeficient de oboseala, care sa recompenseze un porumbel cu cat el zboara o distanta mai lunga intr-un concurs, duce la neparticiparea masiva la Nationale.

Eu de ani de zile analizez clasamentele ce le omologhez, fac statistici, incerc diferite formule si cred ca s-ar putea implementa la maratoanele Nationale o formula de calcul care sa stimuleze si crescatorii cu distante mari sa participe in acelasi concurs cu cei care au sute de km mai putin ca distanta.

Daca se doreste participare mare la Nationale, trebuie gasite solutii la expresia: “Ce sa-ti fac domnule daca te-ai nascut si stai acolo si ai asa distanta mare!” Poate unii vor interpreta cu rautate ca incerc eu sa ma avantajez pe mine, insa cu siguranta acestia vor fi din zona celor favorizati cu distante scurte. Trebuie sa ne decidem toti ce vrem,  intre participare echitabila cu numar mare de porumbei la Nationale, sau participare inechitabila si cu numar mic de porumbei!

Dle Butucanu, ce recomandati sa faca dlui Florea din punct de vedere organizatoric cand va ajunge Presedintele FCPR?

In prezent libera asociere este o problema. Trebuie sa inceteze impunerea de catre federatie a faptului cine cu cine sa zboare, cine cu cine este dat in zona, fiindca asta a ajuns acum sa se faca dupa bunul plac sau interesul unuia sau altuia.

Vrem cluburi/entitati columbofile libere si inregistrate juridic, care sa-si decida ele singure soarta. In prezent exista asociatii sau filiale judetene, majoritatea neinregistrate juridic ca entitati statutare individuale.

Columbofilii afiliati la aceste cluburi/entitati inregistrate juridic cu stat propriu, stampila etc. sa decida ei singuri unde si cu cine zboara pe baza negocierii cu alte cluburi/entitati, nu sa ajunga sa fie trimisi sa zboare in mod dictatorial si total nefavorabil lor, de cineva de la conducerea federatie dupa bunul lui plac sau a intereselor lui personale.

Norma de reprezentare la nivel central, la votare sau in cadrul Adunarii Generale sa fie de un delegat din partea fiecarui astfel de club/entitati columbofile.

Apoi, la nivel central, Statutul si RNS de functionare al unei federatii si de practicare a sportului cu porumbei ar trebui practic sa fie Biblia columbofiliei romanesti.

Articole din Statut si RNS trebuie sa fie formulate simplu, clar si concis, fara posibilitate de interpretare si fara posibilitate de anulare intre ele. Nu cum se intampla in prezent, cand Adunarea Generala aproba un articol, iar ulterior unii si altii strecoara alte versiuni, sau alte articole facand jocul unor interse.

Statutul si RNS sa fie inregistrate oficial la tribunal, astfel incat sa nu mai existe posibilitatea de a le mai schimba pe sub masa, sau peste noapte cu fel si fel de derogari date dupa bunul plac sau pentru interesul cuiva.

Federatia sa cumpere la Bucuresti un sediu optim pentru sedinte si organizarea de licitatii, ca la cati bani se ruleaza anual se poate face foarte usor asta daca exista vointa si responsabilitate in management. Nu mereu sa inchirieze pe ici, pe colo.

Federatia sa ofere in fiecare an cel putin o bursa pentru un student/absolvent de medicina veterinara din Romania, pe care sa-l trimita la specializare, master, doctorat in tari unde medicina columbofila e foarte mult dezvoltata.

Federatia sa negocieze direct cu fiecare firma producatoare de ceasuri, senzori, inele,  pentru a exista un contract avantajos  pe tara de introducere a acestor echipamente, astfel incat sa fie si la noi preturi mai accesibile, asa cum au si alte tari.

Trebuie schimbate rapid toate lucrurile aberante din sistem si avem multe astfel de schimbari de facut.

Dle Butucanu, ce recomandati sa faca dlui Florea din punct de vedere sportiv, cand va ajunge Presedintele FCPR?

Sa se aplice formula FCI pentru a selectiona Lotul National al Romaniei din cei mai buni porumbei indiferent de federatia de unde provin.

In prezent pronuntam cuvantul Campion National mult prea usor. Toti viseaza sa fie Campioni Nationali, plecand insa de la clasamente facute pe strada lor. Un Campion National trebuie sa reprezinta tot ce exista mai bun in Romania, nu porumbei selectionati dintr-o singura federatie.

Nu poti domnule sa te numesti Campion National facand punctaje din consursuri luate de pe strada ta, si este imoral sa te numesti Campion National cand la aproape jumate din porumbeii Romaniei nu li se ia in considerare performantele doar pe motiv ca au zburat in alte federatii.

La nivel de Club/Federatie fiecare sa fie liber sa zboare cum doreste, pentru a exista un stimul de participare, dar pentru intocmirea Campionatului National sa se ia in calcul numai etapele realizate in concordanta cu RNS facut dupa regulamentul FCI.

Campionatul National trebuie sa fie diferit de campionatul Clubului. La nivelul de Club sa ai posibilitatea de a realiza o stimulare a participarii si a cresterii numarului de membrii, o ierarhizare mai pentru nivel de amatori pe de o parte. Sau in cazul ca se infiinteaza Cluburi profesioniste specializate pe o anumita categorie, de genul Club Maraton etc., poate sa existe o ierarhizare mult mai dura decat cea prevazuta de RNS/FCI.

Dar crescatorilor ce zboara in cadrul unor asemenea cluburi profesioniste sa le fie luate in considerare performantele porumbeilor atunci cand se intocmeste clasamentul national. Precum este si in Belgia, Olanda etc. unde multi crescatorii zboara in cadrul privat, pe pariuri, total neinteresati de Clasamentul Natioal sau de Olimpiada, insa oricand doresc ei isi pot anunta si prezenta performantele porumbeilor si automat sunt luati in clasamentul national sau in lotul olimpic al tarii raspective daca rezultatele au fost realizate in concursuri ce indeplineau si normele FCI.

Numai in Romania se zboara dupa cum ne dicteaza conducerea federatiei, numai in Romania conducerea federatiei ne impune cu cine avem voie sa zburam si cu cine nu, numai in Romania conducerea federatiei aproba si impune planuri de zbor etc.

Numai in Romania columbofilii care prin plata cotizatiilor lor sustin finaciar conducerea si existenta federatiei, nu au dreptul de a–si hotari singuri si liberi soarta si felul cum vor sa practice sportul columbofil.

Toate aceste anomali, ca sa nu le spun abuzuri, facute de conducerea federatiei, arata lipsa de respect a celor alesi pe functii de conducere, fata de masa membrilor columbofili cotizanti, si asta duce mai devreme sau mai tarziu la razvratirea columbofillor si la schimbarea conducerii in totalitate, punandu-se speranta in venirea unor oameni noi.

Vedeti dle Florea, de toate aceste aspecte sa tineti seama cand veti ajunge Presedintele FCPR!

Dle Butucanu, vad ca deja ati intrat si in aspectele financiare, ce masuri recomandati dlui Florea din acest punct de vedere, cand va ajunge Presedintele FCPR?

Prima directiva financiara trebuie sa mentioneze ca grosul cotizatiei, procentul majoritar din cotizatiei, sa ramana la club si la asociatia judeteana, nu sa ne fie luat de federatie.

Sistemul financiar sa fie facut de jos in sus, nu invers. Nu vii tu federatie si imi stabilesti mie cotizatia, fiindca nu tu ma finatezi pe mine, ci eu, club, te finantez pe tine.

Tu ca federatie ma anunti pe mine ca si club, ce buget estimativ de cheltuieli ti-ai facut, iar eu club, imi stabilesc cotizatia in functie de ce-mi pot permite, si iti ofer o cota parte cat imi permit, avand in vedere ca trebuie sa imi rezolv cu prioriotate cheltuielile de chirie si functionare ca si club sau asociatie judeteana.

Iar apoi tu ca federatie daca vezi ca nu-ti ajung banii care ti i-am putut da eu ca si club, ai doua alternative. Fie iti cauti sponsori, asa precum este dl Florea, care finateaza Federatia Romana de Box!  Fie iti reduci cheltuielile eliminand firmele intermediare ce te capuseaza financiar din prestarea diferitelor servicii, si astfel faci economii sa poti functiona optim.

Federatia trebuie sa-si ajusteze bugetul de cheltuieli in functie de cat i se ofera de la cluburi, nu trebuie sa se mai permita federatiei sa dicteze ce cotizatie percepe dupa bunul ei plac. Fiindca pentru plata chiriei sau pentru cumpararea de sedii pentru un club sau asociatie judeteana, sau pentru inchirierea sau cumpararea de masini de transport si organizarea concursurilor, cheltuielile sunt suportate in totalitate doar de cluburi si asociatii judetene, fara sa primeasca nici un leu ajutor de la federatie.

Dle Butucanu, ce recomandati sa faca dlui Florea din punct de vedere al sigurantei antifrauda,, cand va ajunge Presedintele FCPR?

Sa tina cont de faptul ca plata unui SMS, nu asigura siguranta concursului! Nu cunosc daca exista si posibilitatea unor SMS gratuite, nu cunosc transparenta cu care s-a apelat la aceste servicii si nici modul cum se impart banii intre oprator, federatie sau intermediarul care a implementat sistemul.

Pentru sporirea securitatii concursurilor, federatia ar trebui sa invite firmele producatoare de ceasuri sa tina seminarii prin care sa explice omologatorilor si tehnicilor din toata tara, care sunt elementele esentiale de urmarit in vederea sigurantei antifrauda a fiecauri model de ceas. Care sunt mijloacele de fraudare incercate de altii, astfel incat sa poata fi mai usor depistate si oprite si la noi.

La tentativa de frauda, sa se dea avertisment crescatorului.  Iar pentru frauda dovedita sa se suspende inclusiv adresa respectivei crescatorii, nu doar a crescatorului prins, astfel incat respectivul sa nu se mai poata zbura nici prin alti intermediari din familie. Sunt situatii in care un suspendat, isi inscrie anul urmator fratele, mama, tata, sau orice ruda, si suspendatul continua astfel sa zboare nestingherit porumbeii si sa vina sa-ti rada in nas la club.

In alta ordine de idei, trebuie interzis federatiei sa se mai amestece si sa mai ridice sanctiunea data de un club sau o asociatie judeteana , in cazul in care la nivelul clubului sau al asociatiei judetene cineva este prins cu frauda si suspendat. Federatia sa aiba dreptul doar sa analizeze corectitudinea suspendarii pe baza probelor de frauda, iar in cazul in care constata ca cineva din conducerea unui club sau asociatie judeteana a abuzat si a suspendat pe nedret un columbofil, atunci sa-l poata repune pe respectivul in drepturi si sa sanctioneze conducerea clubului sau a asociatiei judete. Insa in nici un caz nu mai trebuie permis ca unui suspendat, de catre un club sau asociatie, dovedit cu frauda, sa-i fie anulata suspendarea de catre federatie doar fiindca suspendatul e prieten cu cineva din conducerea federatiei.

Dle Butucanu, ati dori sa va implicati pe o functie tehnica la nivel central in echipa Dlui Florea cand domnia sa va ocupa functia de Presedinte al FCPR?

As fi onorat si cu placere as face acest lucru daca nu as fi ajuns in dezamagirea si deznadejea din prezent, care ma face momentat sa stau retras fara sa-mi mai doresc vreo implicare pe vreo functie centrala. Momentan tot ce-mi doresc e sa am liniste sa ma bucur de sportul columbofil.

Insa daca dul Florea considera ca fiind utile sfaturile mele, sau ca are nevoie de o consultare in orice problema tehnica va intampina, cu siguranta voi fi bucuros sa-l consiliez si sa-mi aduc contributia cu experienta mea, in speranta punerii la punct si a dezvoltarii sportului columbofil romanesc.

Deci, pentru incheiere, putem face afirmatia ca Butucanu Stefan din Galati sustine candidatura dlui Florea Sorin la functia de Presedinte al FCPR?

Da! Este nevoie de o schimbare radicala, de o echipa noua in conducerea FCPR, care sa puna rapid lucrurile la punct in intersul columbofililor. Si dupa cum se spune, o poza face cat o mie de cuvinte!